Ο πρώτος θάνατος παιδιού που συνδέεται με σοβαρή οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας καταγράφηκε στην χώρα μας.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ πρόκειται για παιδί 13 μηνών, που εισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας. Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε.
Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.
Αδενοϊοί: Τι προκαλούν στον άνθρωπο
Οι λοιμώξεις από αδενοϊό συχνά προκαλούν, σύμφωνα με τα CDC,
- συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης
- ξηρό λαιμό
- επιπεφυκίτιδα ή φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων,
- ουρολοίμωξη, (φλεγμονές ή μολύνσεις της ουροδόχου κύστης).
- Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.
Ο αδενοϊός F41 ενοχοποιήθηκε πρόσφατα για την πρόκληση οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εντοπίστηκε όχι σε όλα, αλλά στο 75% των περιστατικών με οξεία ηπατική νόσο.
Στο 10% των παιδιών, μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά δεδομένα, αποδείχθηκε είναι υπεύθυνος για βαριά ηπατική νόσο και ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκε μεταμόσχευση.