Τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας στο εσωτερικό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, την εύρυθµη και ομαλή λειτουργία του θεσμού και την απονομή δικαίου σε εύλογο χρονικό διάστημα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών σηματοδοτεί η επιλογή της κυβέρνησης για την κορυφή της πυραμίδας στην ποινική και διοικητική Δικαιοσύνη της χώρας.
Διαβάστε ακόμη: Υπουργικό Συμβούλιο: Νέος εισαγγελέας Αρείου Πάγου ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του ΣτΕ
Σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, με ορίζοντα εκλογών, το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επέλεξε για τη νευραλγική θέση του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον, μέχρι χθες αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ενώ για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη η αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, Ευαγγελία Νίκα, που είναι και η τρίτη γυναίκα δικαστής που φτάνει στην κορυφή του ΣτΕ.
Εστειλε στο εδώλιο τη Χρυσή Αυγή
Ο 35ος κατά σειρά εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διαδέχεται στην κρίσιμη και ιδιαίτερα βαρύνουσα αυτή θέση τον τέως – πλέον – ανώτατο εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος παρέμεινε στο τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τρία ολόκληρα χρόνια, χειρίστηκε όλες τις υποθέσεις που ανέκυψαν με νηφαλιότητα, απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και κατά γενική ομολογία των συναδέλφων του – ακόμη και νεότερων στην ιεραρχία – άφησε σημαντική παρακαταθήκη με το έργο του.
Ο νέος εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου θα παραμείνει στη θέση αυτή για έναν χρόνο, καθώς στις 30 Ιουνίου 2023 αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (σ.σ.: για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, με βάση το Σύνταγμα, είναι το 67ο έτος της ηλικίας τους).
Στην πολυετή διαδρομή του στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις με κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, από την περίοδο που ήταν ακόμα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, ως εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ έχει διατελέσει και σε καίρια πόστα, καθώς με τις ψήφους των συναδέλφων του είχε αναδειχθεί στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Η κορωνίδα, όμως, της πορείας του στο εισαγγελικό σώμα θεωρείται η ιστορική πρότασή του για παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη ως εγκληματικής οργάνωσης. Πρόταση που αποτέλεσε τη βάση του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας και της πρωτόδικης καταδίκης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, υπό την προεδρία της σημερινής αρεοπαγίτου Μαρίας Λεπενιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος βρέθηκε σε κυκεώνα διώξεων, όταν το 2015 αμφισβητήθηκε από την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ενώ ακολούθησε κύκλος πειθαρχικών διώξεων που έκλεισε με την αθώωση και δικαίωση του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τη σφραγίδα, μάλιστα, διαφορετικών ανώτατων δικαστικών λειτουργών.
Στο τιμόνι του ΣτΕ
Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την επιλογή νέας προέδρου για την κορυφή της πυραμίδας της διοικητικής Δικαιοσύνης.
Η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, διακρίνεται για τη νομική της κατάρτιση και θα παραμείνει στην προεδρία για τα επόμενα δύο χρόνια. Καταλαμβάνει τη θέση, μετά την αποχώρηση την περασμένη Πέμπτη, λόγω συνταξιοδότησης, του προέδρου του Δικαστηρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη, που υπηρέτησε τη Θέμιδα επί δεκαετίες, καταλαμβάνοντας με τη σειρά του την κορυφαία αυτή θέση.
Οι κρίσεις της κυβέρνησης για την πλήρωση των θέσεων στην κορυφή της πυραμίδας της Θέμιδας θα ολοκληρωθούν με την επιλογή των νέων αντιπροέδρων στα Ανώτατα Δικαστήρια, από τη «δεξαμενή» των οποίων θα επιλεγούν και οι μελλοντικοί πρόεδροι.