«Η μεγάλη πρόκληση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το MITOS, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι διαδικασίες του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες θα ξέρουν εκ των προτέρων πού πρέπει να απευθυνθούν για μια υπηρεσία που θέλουν να τους παρασχεθεί, τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσουν και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν».
Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου συνεδρίου Economist.
Παρουσιάζεται την Παρασκευή
Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε ότι αυτήν την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το έργο «MITOS». «Θέλαμε να υπολογίσουμε το ακριβές εύρος των διαδικασιών για οποιοδήποτε γεγονός ζωής των πολιτών για να έχουμε μια αίσθηση του τι είναι ψηφιακό ή όχι».
Το ψηφιακό πορτοφόλι
Στο μεταξύ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι περίπου στις 27 Ιουλίου οι Έλληνες πολίτες, μέσω μιας εφαρμογής, θα έχουν την δυνατότητα να «κουβαλούν» στο κινητό τους την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.
«Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν θα χρειαστεί να κουβαλούν πλέον την ταυτότητά τους» τόνισε και έκανε λόγο για τέλος μιας εποχής και αρχή μιας νέας.
Όσον αφορά στoν καθοριστικό ρόλο της πανδημίας στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «μετά από κάθε πανδημία, έπειτα από δυο τρία χρόνια, υπάρχουν κάποιες κοινωνικές νόρμες που παραμένουν ως κοινωνικές πολιτικές».
Ραγδαία άνοδος του gov.gr
Ο υπουργός έκανε λόγο για την στρατηγική της κυβέρνησης που θα είναι και φιλική προς το περιβάλλον και θα έχει στόχο την ενίσχυση των πολιτών, ενώ μίλησε για την μεγάλη ανταπόκριση και ραγδαία άνοδο της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, του gov.gr με τους Έλληνες να εξοικειώνονται πολύ περισσότερο λόγω των συνθηκών απ΄ότι αν δεν υπήρχε η πανδημία.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι ο Covid λειτούργησε ως επιταχυντής, ωστόσο η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες είχαν σχεδιαστεί από το 2019 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και χωρίς την πανδημία η εξέλιξη και η πορεία θα ήταν παρόμοια με την διαφορά ότι «με τον Covid δουλέψαμε επιπλέον όπως συνέβη με το πρόγραμμα του εμβολιασμού».
Τέλος, τόνισε ότι έχουν απλοποιηθεί ψηφιοποιηθεί 1.400 υπηρεσίες, ενώ αρχικά «ξεκινήσαμε με 501 υπηρεσίες» και επανέλαβε ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο από το Ταμείο Ανάκαμψης επιτρέπει στην χώρα μας να πραγματοποιήσει όχι μόνο τα αναγκαία αλλά και τα επιθυμητά έργα.