Αποστολή στο Στρασβούργο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίασε έναν ρωμαϊκό θρίαμβο αλλά τα πράγματα κατέληξαν σε βατερλώ για αυτόν, δήλωσε νωρίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ήταν εκνευρισμένος στη χθεσινή ομιλία του στο Στρασβούργο.

«Ο εκνευρισμός, η αλαζονεία και η αλλεργία που έδειξε στην κριτική τον έβλαψαν, έβαλε αυτογκόλ» σημείωσε, εκτιμώντας ότι αυτό συνέβη λόγω της «προσδοκίας του για πολιτικό και επικοινωνιακό θρίαμβο, ενώ εισέπραξε πολλή κριτική από όλους πλην του Βέμπερ».«Η ατζέντα αντιΣΥΡΙΖΑ και αντιΤσίπρα», συνέχισε ο ίδιος, «ήταν προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού», ενώ όπως είπε, αρκετοί ευρωβουλευτές ξαφνιάστηκαν από την εστίαση στην ελληνική εσωτερική ατζέντα.

«Το δημοψήφισμα ακύρωσε το Grexit»
Σε ερώτηση του «Βήματος» ποια είναι η διδαχή του δημοψηφίσματος του 2015, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε μια καινοφανή θεωρία ότι μέσω αυτού ακυρώθηκε το Grexit. «Το δημοψήφισμα, το 62%, έδωσε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε το σχέδιο του Σόιμπλε για Grexit, να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση, που παρά τον οδυνηρό συμβιβασμό του μνημονίου, επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σοβαρή ελάφρυνση του χρέους και ότι άφησε «μαξιλάρι» 37 δις στην επόμενη κυβέρνηση. «Θα περίμενα από τον Μητσοτάκη να πει ευχαριστώ στον Τσίπρα για το τι του παρέδωσε» συμπλήρωσε.

Για την ίδια ταραχώδη περίοδο του 2015, ανέφερε, ότι είχε εκφράσει «επιφυλάξεις και αντιρρήσεις» στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη. «Μετά το δημοψήφισμα, η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών από τον Βαρουφάκη στον Τσακαλώτο, ήταν θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση και την χώρα. Αν είχε γίνει νωρίτερα θα ήταν ακόμα καλύτερα» επισήμανε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης (αριστερά με τη μάσκα) μιλά σε δημοσιογράφους,

Εκλογές;
Όσον αφορά στην εκλογολογία, ο κ. Παπαδημούλης εκτιμά ότι η διενέργεια εκλογών σύντομα είναι «εξαιρετικά πιθανό σενάριο» κάτι στο οποίο συντείνει «ο χθεσινός εκνευρισμός του Μητσοτάκη».

Σχετικά, δε, με τους στόχους του κόμματός του, ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά στις εκλογές αλλά και μια «προοδευτική κυβερνητική συνεργασία» καθώς η Ελλάδα «χρεωκόπησε από αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό έριξε «σπόντα» προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι προϊόντος του χρόνου «θα αναγκαστεί να γίνει πιο σαφής και να αφήσει την επαμφοτερίζουσα στάση» σε μια σειρά ζητημάτων.

Τουρκία
Τέλος, ρωτήθηκε πόσο κοντά στις θέσεις της Αθήνας είναι οι ευρωπαίοι όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στη σκιά της αυξημένη επιθετικότητας της Άγκυρας εναντίον της χώρας μας. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πιο αυστηρό εναντίον του Ερντογάν και πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Τα πράγματα στραβώνουν στην Κομισιόν και στις Συνόδους Κορυφής, όπου κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα, οι εξαγωγές όπλων κλπ».