Θα αρχίσω σήμερα με μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής που έρχεται από την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα από το Κογκρέσο: Με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού βουλευτή Chris Pappas, κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τροπολογία για τα F-16 που ζητά η Τουρκία και αποτελούν διακαή πόθο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την τροπολογία, με την οποία ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση των μαχητικών όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο άλλων χωρών και να προκαλεί με υπερπτήσεις στο Αιγαίο, υπογράφουν δέκα βουλευτές. Θα πρέπει να σημειώσω ότι όπως λένε οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον η τροπολογία αυτή εντάσσεται στον αμυντικό προϋπολογισμό και αποτελεί μια πρώτη κίνηση από το ελληνοαμερικανικό λόμπι που δείχνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα για την Τουρκία όσο συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα.

***
Οι εκλογές και τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους ευρωβουλευτές

Σας έχω όμως φρέσκο παρασκήνιο από τη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο ο Πρωθυπουργός με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ , τι τους είπε; Τι τους ζήτησε; Τι είπε για τις εκλογές; Για να βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα.

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, τους ζήτησε να είναι πιο ενεργοί πολιτικά αυτό το καλοκαίρι, να βγαίνουν πιο συχνά στην τηλεόραση και να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο και ακόμα να μετέχουν στα κλιμάκια του κόμματος για περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Δεν πρόλαβε να τελειώσει τη φράση του και οι ευρωβουλευτές έλαβαν ένα email από τη ΝΔ (από τον Γραμματέα του κόμματος) με το οποίο τους ζητήθηκε να ορίσουν ημερομηνίες για να συμμετάσχουν στα κλιμάκια. Οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου λήγουν στις 22 Ιουλίου και αμέσως μετά οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα «οργώνουν» την Ελλάδα και θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Τι σημαίνουν άραγε όλα αυτά κατακαλόκαιρα; Μήπως εκλογές;

Επειδή οι πρόωρες εκλογές ήταν στο μυαλό όλων των ευρωβουλευτών ακούγοντας αυτά που τους είπε ο Πρωθυπουργός έσπευσε να προλάβει τη σκέψη τους. Για τις εκλογές, τους είπε, δεν είναι στιγμή να το συζητήσουμε τώρα, θα το δούμε τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας ένα μεγάλο ερωτηματικό στους ευρωβουλευτές. Οι περισσότεροι, όταν το συζήτησαν μεταξύ τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμα, πότε θα προκηρύξει εκλογές, ότι έτσι και αλλιώς ο αιφνιδιασμός των πρόωρων εκλογών χάθηκε και απλώς μετράει και ζυγίζει όλες τις πιθανότητες για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις αρχές Φθινοπώρου. Αυτό κατά τους ευρωβουλευτές της ΝΔ σημαίνει ότι οι εκλογές εάν θα γίνουν, θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο. Εκτός εάν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις…

***

Τι μετρούν στο Μαξίμου και τι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου μελετούν τα τελευταία δημοκοπικά ευρήματα και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα μέτρα για την ακρίβεια (Fuel Pass, Power Pass, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής) αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών της και επανακτά απώλειες που είχε. Τα δημοσκοπικά ευρήματα όμως μετρά και ο κ. Τσίπρας και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ανοίγεται διάπλατα μια ευκαιρία για σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, λόγω της Novartis, της ακρίβειας, της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος του Turkaegean, αλλά και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τα κλισέ του τύπου ότι οι δύο αρχηγοί , σήμερα στη Βουλή «θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους», αλλά αναμένεται ότι η «σύγκρουση» θα είναι σήμερα ισχυρή. Θα επαναληφθεί άλλωστε όταν ο Πρωθυπουργός μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

***
Τρεις έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2019

Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια, οι οποίες στο σύνολο τους ανέρχονται στις 285. Οι βουλευτικές έδρες είναι κατά τρεις λιγότερες από ότι στις εθνικές εκλογές του 2019, οι οποίες τότε ήταν 288. Οι αλλαγές που σημειώνονται στον αριθμό των βουλευτικών εδρών, σε σχέση με αυτόν του 2019, είναι στην A’ Αθηνών που μειώνεται κατά μία (13 από 14), στο Β3′ Νότιο Τομέα Αθηνών που μειώνεται και πάλι κατά μία (17 από 18) και στο νομό Αχαΐας που μειώνεται κατά μια (8 από 9).

***
Η Πρόεδρος, ο Ζελένσκι και το μήνυμα για την Tουρκία

«Το απαραβίαστο των συνόρων είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης στην Ευρώπη μετά το 1945. Ο ρεβανσισμός, ο αλυτρωτισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων είναι ο πόλεμος». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επέλεξε να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από το βήμα του 26ου Συνεδρίου του Economist που ξεκίνησε την Τρίτη στην Αθήνα. Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά και με το βλέμμα στην Τουρκία, η Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «αναθεωρητικά καθεστώτα, επιθετικοί γείτονες που ονειρεύονται ανασύσταση αυτοκρατοριών συνιστούν σήμερα όπως και πάντα απειλή για σύγχρονες δημοκρατίες που έχουν επιλέξει το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου».

Να σημειώσω εδώ ότι η ΠτΔ ήταν στο ίδιο πάνελ με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, αλλά και με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου. Η Πρόεδρος της Μολδαβίας αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να απεξαρτηθεί η χώρα της από το ρωσικό φυσικό αέριο και στη σημασία της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυρία Σακελλαροπούλου συνεχάρη την κυρία Σάντου για την απόκτηση από τη Μολδαβία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευχαρίστησε για τη συνδρομή στην επιτυχή έκβαση των ελληνικών επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων από την Ουκρανία. Τέλος, οι δύο Πρόεδροι επανέλαβαν την ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες δυσχεραίνονται από τον πόλεμο

***
Ο Καραμανλής και ο Σταύρος Ξαρχάκος

Κάθε φορά που ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κάνει μια ομιλία, δήλωση, ή έναν χαιρετισμό γίνεται είδηση. Αυτή τη φορά αποφάσισε να απευθύνει έναν χαιρετισμό, όχι σε πολιτική εκδήλωση, αλλά σε καλλιτεχνική. Ο πρώην Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στον Σταύρο Ξαρχάκο, σε τιμητική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Περιστερίου, στις 11 Ιουλίου. Και για όσους ρωτούν πώς και γιατί ο κ. Καραμανλής θα χαιρετήσει εκδήλωση για τον Σταύρο Ξαρχάκο, απλώς να υπενθυμίσω ότι πέραν της φιλίας που έχουν, ο κ. Ξαρχάκος είχε χρηματίσει και ευρωβουλευτής της ΝΔ από το 2000 έως το 2004, όταν ο κ. Καραμανλής ήταν Πρόεδρος της ΝΔ.

***
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Χρύσα

Έπεσε στα χέρια μου το νέο βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου «Έρωτες στο Παρασκήνιο» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, όπου ο συγγραφέας έσπευσε να βάλει στο εξώφυλλο τη λέξη «Μυθιστόρημα» (με μικρότερα όμως γράμματα, ώστε το «Μυθιστόρημα» να περνά… απαρατήρητο) προφανώς για να μην παρεξηγηθούν άτομα, χαρακτήρες, πολιτικοί και πολιτικάντηδες καθώς και καταστάσεις. Γιατί όσους έρωτες στο πολιτικό παρασκήνιο περιγράφει σαν αλήθεια μοιάζουν. Μόνον που αλλάζει τα ονόματα, αλλά αφήνει σταθερό το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου. Για παράδειγμα ποια είναι τριαντάχρονη Χρύσα που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου; Που δεν ήταν ποτέ παπανδρεϊκιά, που είχε μεγαλώσει σε τόπο με φτώχια; Η οποία είχε φτάσει με υποτροφία στο LSE χωρίς τη βοήθεια κανενός; Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσιάζει στο βιβλίο του (έστω και ως μυθιστόρημα) μια ιστορία έρωτα και πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η αφήγηση του δεν στηρίζεται σε αληθινά πρόσωπα, παρότι μοιάζουν πραγματικά πρόσωπα αλλά και συμβάντα. Ο συγγραφέας εξηγεί ότι κάνει μια απόπειρα αναπαράστασης της εποχής που έζησε και έμοιαζε ειδυλλιακός.

Ποια λοιπόν φωτογραφίζει ο συγγραφέας ως Χρύσα και ποιος είναι πολιτικός που ήταν καθηγητής της στο πανεπιστήμιο; Ή ποια ήταν η Μαρίνα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας που ξεκίνησε από την Καβάλα όταν τελείωνε η άνοιξη για να πάει στη Λήμνο; Ήταν φίλη του Ανδρέα και της Μαργαρίτας; Είναι υπαρκτό πρόσωπο; Ο συγγραφέας (γιος και αδελφός πρωθυπουργών) είναι πολύ προσεκτικός όταν αφηγείται τους έρωτες στο παρασκήνιο και εξηγεί στο πρόλογο του βιβλίου του: «Όταν ήμουν νέος, όπως όλοι μας, είχα μπροστά μου πολλές ιστορίες. Τώρα όμως δεν υπάρχει άλλη. Αυτή είναι η μία και μόνη ιστορία που θα μπορέσω ποτέ να διηγηθώ».

***
Οι Τούρκοι θεωρούν το F-35 ρομπότ ημιαύτονομο

Προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, με την επικείμενη – όπως όλα δείχνουν – στο πρόγραμμα για την απόκτηση των F-35.Μετά την πολυδιαφημισμένη από τον Ερντογάν, πιθανότητα πώλησης στην Άγκυρα μαχητικών F-16 Viper, τούρκοι αναλυτές, προχωρούν σε συγκρίσεις, ομολογώντας ότι η απόκτηση των F-35, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο: «Το F-35 είναι σαν ένα ρομπότ, ημιαυτόνομο» αναφέρει τούρκος αναλυτής. Να σημειώσω εδώ ότι στις 18 Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, προσκεκλημένος του Αμερικανού ομολόγου του και πρόκειται να επισκεφθεί και τη γραμμή παραγωγής των F-35 στο Τέξας.

***
Τα βλέπει όλα αυτά το Μαξίμου;

Ερώτηση; Έχει δικαίωμα ένας βουλευτής να χρησιμοποιεί την όποια εξουσία του και να φωτογραφίζει αστυνομικούς φρουρούς άλλου πολιτικού; Έχει δικαίωμα επίσης να μιλάει με τσαμπουκά και κάνοντας κατάχρηση εξουσίας να απαιτεί να του δώσουν τα στοιχεία του; Κι όμως, φαίνεται πως έχει. Και πως αυτό ισχύει για ένα βουλευτή της ΝΔ ο οποίος έκανε κάτι ακατανόητο στο κέντρο της Χαλκίδας. Όπως πληροφορείται η στήλη, ο βουλευτής πήγε με το κινητό του και τραβούσε φωτογραφίες τα πρόσωπα των αστυνομικών φρουρών άλλου πολιτικού. Όταν τον ρώτησαν – επειδή δεν τον γνώριζαν- γιατί το κάνει αυτό, ο εν λόγω βουλευτής, σύμφωνα με μάρτυρες που βρίσκονται εκεί, έβγαλε την βουλευτική του ταυτότητα και τους είπε: «γιατί έτσι θέλω»!!! Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον ακολουθήσουν στο γραφείο και να του δώσουν τα στοιχεία τους. Βεβαίως, οι αστυνομικοί υπάκουσαν, όμως, έκαναν αναφορά στο Αρχηγείο για το περιστατικό. Κάτι τέτοια τα βλέπει το Μαξίμου; Γιατί κάτι τέτοια προκαλούν την κοινή γνώμη.

***
Οι αργαλειοί που ταξίδευσαν σε Θράκη και Έβρο

Με την προίκα του Ταμείου Ανάκαμψης, τον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη της Επιτροπής Ελλάδα 2021, νέοι αργαλειοί ταξίδεψαν σε συλλόγους σε Θράκη και Έβρο. Έτσι, η χειροτεχνία επιστρέφει στην Ελλάδα αργά αλλά με προοπτικές ως οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Παγκοσμίως, η τάση επιστροφής στην χειροτεχνία είναι ισχυρή για πλήθος λόγων. Ένας ολόκληρος κύκλος της οικονομίας κινείται από τον τομέα αυτό που περιλαμβάνει την υφαντουργία, την ξυλογλυπτική, την αγγειοπλαστική, κ.α. Στην Ελλάδα ο τομέας στηριζόταν αποκλειστικά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες με την πολιτεία να απουσιάζει. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, κυρίως με την στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που διαθέτει στην Ελλάδα αποκλειστικά 18 εκατομμύρια ευρώ για την χειροτεχνία, όπως έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.