Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 60΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
120 ml ελαιόλαδο
1 φρέσκο χταπόδι, περίπου 1.200 γρ.
1 μέτριο κρεμμύδι. σε καρεδάκια
1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες
3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
250 ml λευκό ξηρό κρασί
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
3 γρ. μαστίχα, σκόνη
Χυμός από ½ λάιμ
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά
2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. ξερή
1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κ.γ. ξερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα. Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλ. νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.