Αρχίζει αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου, το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το οποίο θα πραγματοποιηθεί ως την Κυριακή 10 του μηνός με δωρεάν είσοδο σε δύο χώρους της ευρύτερης περιοχής της Ελευσίνας: το Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου και τις Γραμμές ΟΣΕ/ Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας.
O Αμερικανός Μάρτιν Σκορσέζε ως ιδανικός ξεναγός σε ένα επικό ταξίδι που καλύπτει τον πρώτο αιώνα του αμερικανικού κινηματογράφου, η Bελγίδα Ανιές Βαρντά σε μια προσωπική τρυφερή, αυτοβιογραφική μαρτυρία με οικουμενική δύναμη, ο Γερμανός Βέρνερ Χέρτσογκ σε μια απροσδόκητη συνάντηση με τον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Με το έργο τους, αντιστοίχως τις ταινίες «Ένα προσωπικό ταξίδι του Μάρτιν Σκορσέζε στο αμερικανικό σινεμά» (1995), «Οι παραλίες της ζωής μου» (2008) και «Συναντώντας τον Γκορμπατσώφ» (2018), τα παραπάνω μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, θα «συναντηθούν» με το κοινό του φεστιβάλ που υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και αποτελεί κάτι σαν προπομπό της δράσης Σινέ-Ελευσίς: IN SITU realities, που θα φιλοξενηθεί από το φθινόπωρο του 2023 στον ιστορικό κινηματογράφο Ελευσίς (την πρώτη κλειστή αίθουσα παραστατικών και κινηματογραφικών καλλιτεχνικών γεγονότων της περιοχής, ενόψει της 2023 ΕΛΕVΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης).
Οι ταινίες που θα προβληθούν το τετραήμερο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι εννέα, επαρκής αριθμός για να καλυφθεί το πολυσχιδές θεματολογικό φάσμα του: αρχαιολογία, ιστορία, εθνογραφία, περιβάλλον, κινηματογράφος.
Στην επιλογή του προγράμματος θα βρούμε και ελληνικές παραγωγές όπως η «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (2012) της Μαρίας Ηλιού που μαζί με τον Αλέξανδρο Κιτροέφ και τους συνεργάτες της, «ξεδίπλωσαν» την συναρπαστική ιστορία της Σμύρνης των αρχών του 20ου αιώνα λίγο πριν χάσει για πάντα την αίγλη της τον Σεπτέμβριο του 1922. Οικολογικός αλλά και βαθιά κοινωνικός είναι ο χαρακτήρας της «Πρώτης ύλης» (2012) του Χρήστου Καρακέπελη που παρακολουθεί την προσπάθεια Ελλήνων και ξένων να επιβιώσουν συλλέγοντας μέταλλα προς ανακύκλωση – μια διαδικασία που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ζωή τους λόγω της υγειονομικής επικινδυνότητας που υπάρχει σε αυτό το «επάγγελμα».
Γυρισμένο σε 24 διαφορετικές χώρες και 152 μοναδικές τοποθεσίες, το «Baraka» (1992) του Ρον Φρίκε είναι ένα «άχρονο όσο και υπεραιώνιο ντοκουμέντο από τον Πράσινο Πλανήτη, που αξιοποιεί αποκλειστικά τη δύναμη της εικόνας για να ανακαλύψει τη μουσική, τους ήχους και τους αόρατους στίχους σε μια έμμετρη ελεγεία, χαραγμένη στο πανανθρώπινο συνειδητό».
Πολύ ενδιαφέρουσα η επιλογή που βασικό στόχο έχει το παιδί και είναι το ήδη αρκετά γνωστό «WALL – E» (2008), κινούμενο σχέδιο της PIXAR, όπου ένα μηχανικό πλάσμα επαναστατεί εναντίον των δημιουργών του προκειμένου να ορίσει τη δική του ελευθερία. Μεγάλη επιτυχία της εποχής της και ένα από τα πιο σκεπτόμενα κινούμενα σχέδια της θρυλικής εταιρείας, απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους.
Το «Παρίσι καίγεται» (1990) της Τζένι Λίβινγκστον θεωρείται κάτι σαν το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τη νεοϋορκέζικη drag σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένα ζωντανό στιγμιότυπο του underground φαινομένου των houses και της απαρχής του voguing, ενώ τέλος το βραβευμένο με Οσκαρ «Στη γη του άγριου μελιού» (2019) που προβλήθηκε πέρσι στις αίθουσες (μετά την πρεμιέρα του στις Νύχτες Πρεμιέρας όπου κέρδισε την Χρυσή Αθηνά), μας οδηγεί στον κόσμο μιας φτωχής γυναίκας που ζει από τη μελισσοκομία στα βουνά της Βόρειας Μακεδονίας και μιλά για έναν τρόπο ζωής που χάνεται.
Το πρόγραμμα των προβολών:
Πέμπτη 7 Ιουλίου – «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (21.30 ,Παλαιό Ελαιουργείο)
Παρασκευή 8 Ιουλίου – «Πρώτη ύλη» (21.00, Γραμμές ΟΣΕ), «Baraka» (22.30, Γραμμές ΟΣΕ) και «Στη γη του άγριου μελιού» (21.30 ,Παλαιό Ελαιουργείο)
Σάββατο 9 Ιουλίου – «WALL – E» (21.00, Γραμμές ΟΣΕ), «Το Παρίσι καίγεται» (22.45, Γραμμές ΟΣΕ) και «Ένα προσωπικό ταξίδι του Μάρτιν Σκορσέζε στο αμερικανικό σινεμά» (21.30 ,Παλαιό Ελαιουργείο)
Κυριακή 10 Ιουλίου – «Οι παραλίες της ζωής μου» (21.15, Γραμμές ΟΣΕ) και «Συναντώντας τον Γκορμπατσώφ» (21.30 ,Παλαιό Ελαιουργείο).
Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού σχετικά με την μετάβαση στην Ελευσίνα, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν μετακίνηση με πούλμαν που θα αναχωρούν από την Αθήνα προς την Ελευσίνα. Πληροφορίες μετάβασης από και προς Ελευσίνα: 2023eleusis.eu και aiff.gr