Αποστολή στο Στρασβούργο
Σε προεκλογική αρένα μετατράπηκε το πρωί της Τρίτης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ανοίγοντας τον δρόμο για την αυριανή συζήτηση (σε επίπεδο αρχηγών) στην ελληνική Βουλή για την κοινωνική πολιτική. Και παρότι κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «προετοιμαζόμαστε για εκλογές στο τέλος της τετραετίας» τόσο η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και το κλίμα παρέπεμπαν στο ότι οι κάλπες είναι… επί θύραις.
Ευθύς εξαρχής ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα του 2015 και το δημοψήφισμα που διεξήχθη σαν σήμερα πριν ακριβώς επτά χρόνια. «Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό, από την έξοδο από το ευρώ» σημείωσε, λέγοντας ότι η κοινωνία χτυπιόταν από «τυφλό και διχαστικό λαϊκισμό».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε μπροστά στο φάσμα της χρεωκοπίας και «λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή». «Ευχαριστώ όσους συμβάλλατε στο να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας στο πιο δημοκρατικό σύστημα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε, χαρακτηρίζοντας εκείνη την περίοδο ως «τραυματική, γκρίζα αλλά διδακτική» παρένθεση.
«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Αυτές οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει κυβέρνηση που οδηγεί την πατρίδα σε νέα εποχή» πρόσθεσε, αναφέροντας διάφορα γεγονότα όπως η αύξηση των επενδύσεων και η αποδέσμευση από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ως ορόσημα της εποχής του.
Ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός εξήγησε την στάση της Αθήνας υπέρ του Κιέβου στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και μίλησε για την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας. «Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Για αυτό στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε την ειρήνη και τα διεθνή σύνορα. Αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτιμό».
«Οφείλουμε να αποτρέψουμε στην Ουκρανία κάθε είδους τετελεσμένο που μπορούν αύριο να μιμηθούν νέοι ταραχοποιοί. Αναφέρομαι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας που θέλει να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, όχι με νταηλίκια» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα κρατά «ανοιχτά παράθυρα» στις διμερείς ειρηνικές επαφές.
Στήριξη Βέμπερ
Ισχυρή στήριξη στον πρωθυπουργό και μομφές για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση το 2015. Μετά από τέσσερα χρόνια Τσίπρα η χώρα ήταν σε δύσκολη θέση και εσείς το αλλάξατε» ανέφερε ο Γερμανός.
Ο Βέμπερ εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας η οποία «ακαταπόνητα προστατεύει τα κοινά μας σύνορα», ενώ κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «εργαλειοποιεί τους μετανάστες όπως και ο Λουκασένκο». Αποκάλεσε δε «απαράδεκτο και αποσταθεροποιητικό» τον ρόλο της Τουρκίας. «Ο Τσίπρας ξέρουμε ότι νοιαζόταν περισσότερο για τον Μαδούρο. Εσείς ενδιαφέρεστε για τη προστασία των συνόρων» πρόσθεσε.
«Τον βλέπετε στον ύπνο σας»
Η αποτυχία της κυβέρνησής σας δεν καλύπτεται με επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση, απάντησε ο (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ) αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ειρωνεύτηκε τους Μητσοτάκη και Βέμπερ ότι «βλέπετε τον Τσίπρα στον ύπνο σας». Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη να ελεγχθούν οι αιτιάσεις ευρωβουλευτών εναντίον της Ελλάδας για επαναπροωθήσεις (pushbacks), καθώς «δεν κάνουν καλό στην πατρίδα μας αυτά τα πράγματα».
Ίσες αποστάσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κινήθηκε στην πεπατημένη των ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. «Καλό να θυμόμαστε το ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015 αλλά να είμαστε δίκαιοι και να θυμόμαστε και το 2009, με το έλλειμμα που οδηγήσατε την χώρα στην χρεωκοπία» σημείωσε. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο ευρωπαϊκές χώρες να εξοπλίζουν την Τουρκία που απειλεί την κυριαρχία ενός κράτους – μέλους, ζητώντας επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα.
Τέλος, δήλωσε, ότι δεν πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν το τουρκικό αφήγημα, μια και «όποιος διαφωνεί στην Τουρκία διαφωνεί είναι τρομοκράτης και εχθρός του έθνους, όπως οι Καβαλά και Ντεμιρτάς. Η αντιμετώπιση ηγετών που παραβιάζουν κατάφωρα διεθνές δίκαιο είναι υποχρέωση όλων μας, όχι μόνο μιας – δύο χωρών».
Μεταναστευτικό
Τόσο ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του όσο και οι εκπρόσωποι των ευρωομάδων αναφέρθηκαν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη σκιά και της πρόσφατης τραγωδίας στα σύνορα Ισπανίας και Μαρόκου όπου 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Για ένα «επίκαιρο και διαρκές ζήτημα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «τραγικά» τόσο τα γεγονότα στην Ισπανία όσο και τις ενέργειες των διακινητών.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φρουρός των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναφέρθηκε στην «υβριδική-μεταναστευτική επίθεση» που δέχθηκε η χώρα από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020.
Η εκπρόσωπος των Πρασίνων, Τινέκε Στρικ, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και πως πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Υποστήριξε δε ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι «κλεισμένοι σε camps και hotspots» και πως όσοι τους βοηθούνε «ποινικοποιούνται και φιμώνονται».
«Κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά του σεβόμενο τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Και έχουμε διαλύσει τα δίκτυα των διακινητών» απάντησε ο πρωθυπουργός, προτρέποντας τη συνομιλίτριά του όταν μιλά για επαναπροωθήσεις «να σκέφτεστε ποιος κάνει τις προωθήσεις». «Όταν φεύγει ένα ιστιοπλοικό από τουρκική μαρίνα μόνο αφελείς πιστεύουν ότι αυτό δε γίνεται σε γνώση των τουρκικών αρχών» σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διαδίδεται η τουρκική προπαγάνδα.
Ακόμα, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις υποδοχής «δεν έχουν καμία σχέση με το πώς ήταν επί της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης. Καμία σχέση με το αίσχος της Μόριας».
Ο Μάνλικ Αζμάνι (από την ομάδα του Reniew) εξέφρασε παρόμοιο προβληματισμό για «επαναπροωθήσεις και εκτοπισμούς», ενώ ο Γκάναρ Μπεκ (από το ID) εξήρε την αποτελεσματική προστασία των ελληνικών και συνάμα ευρωπαϊκών συνόρων.
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι το ζήτημα των pushbacks αφορά όσες χώρες έχουν εξωτερικά σύνορα και ότι η Ελλάδα είναι απολύτως συνεπής με όσα κάνει και πως θα συνεχίσει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της.
Νωρίς το πρωί ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Στην Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταφέρεται εναντίον του πρωθυπουργού για την ομιλία του.