Η ανάγκη συγκρότησης ενός πολιτικού και επικοινωνιακού κέντρου, με πρόσωπα από όλες τις τάσεις, που θα συντονίσει τον προεκλογικό αγώνα και θα χαράξει την πορεία του κόμματος το επόμενο κρίσιμο διάστημα, αναδεικνύεται από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις κορυφαίων κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών του ΠαΣοΚ. Εκτιμώντας ότι οδηγούμαστε σε μια προεκλογική περίοδο υψηλών τόνων που θα ευνοήσει την πόλωση, στελέχη, κυρίως της παλαιότερης γενιάς, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό κέντρο λήψης αποφάσεων, το οποίο θεωρούν κρίσιμη παράμετρο για την επερχόμενη εκλογική μάχη.
Οι συνομιλητές του Προέδρου
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει γίνει κοινωνός όλων αυτών των προβληματισμών και γνωρίζει ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι μια μάχη θέσεων και προτάσεων, όπως θα επιθυμούσε. Εχει, όμως, από την αρχή της θητείας του επιλέξει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας που δεν θυμίζει αυτά των προηγούμενων χρόνων. Σε καθημερινή βάση διαβουλεύεται με τους επιτελείς του στη Χαριλάου Τρικούπη, τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο, τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο, τη διευθύντρια επικοινωνίας Στεφανία Μουρελάτου, καθώς και με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη. Εχει αναθέσει την εκπόνηση του προγράμματος στον έμπειρο Νίκο Χριστοδουλάκη και συμβουλεύεται σε τακτική βάση και άλλα έμπειρα στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Η χάραξη της γενικής γραμμής πλεύσης γίνεται από το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του κόμματος.
Ζητούμενο η αποτελεσματικότητα
«Το ζητούμενο δεν είναι τα… πρωτόκολλα αλλά η αποτελεσματικότητα» αναφέρουν συνομιλητές του. Η αποτελεσματικότητα, ωστόσο, είναι το ζητούμενο και από όσους επιθυμούν ένα πιο συνεκτικό πολιτικό κέντρο. Ιδίως επειδή βλέπουν μια αστάθεια στα δημοσκοπικά ποσοστά, η οποία, αν και σύμφωνα με τους δημοσκόπους είναι αναμενόμενη για έναν νέο πολιτικό αρχηγό, προκαλεί προβληματισμό στη βάση της παράταξης. Και γιατί, επίσης, βλέπουν ότι είναι αδύνατον ο συντονισμός της προεκλογικής δουλειάς να γίνει από το Πολιτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν 38 πρόσωπα.
Η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης που έχει ως στόχο την πλήρη επανασύνδεση του ΠαΣοΚ με τα κοινωνικά στρώματα που αποτέλεσαν τη σπονδυλική του στήλη κατά την περίοδο της πολυετούς πολιτικής του κυριαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη περίοδο και με δεδομένη την εκλογική υστέρηση που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, πάνω από 30 κλιμάκια στελεχών επισκέφθηκαν λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προβάλλοντας τις θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
«Εξόρμηση» στη Θεσσαλία
Την εβδομάδα που πέρασε το βάρος δόθηκε στη Θεσσαλία. Κλιμάκια αποτελούμενα από στελέχη και βουλευτές επισκέφθηκαν τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας (Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα) και οι δράσεις κορυφώθηκαν με το 3ο προγραμματικό συνέδριο στη Λάρισα, όπου ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για το νέο παραγωγικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα. Το προσεχές διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη θα κρατήσει ψηλά τα ζητήματα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια θεματική συνέντευξη Τύπου του κ. Ανδρουλάκη στις 11 Ιουλίου με θέμα την ενέργεια, ενώ την επομένη προγραμματίζεται μια συνάντηση-συζήτηση του προέδρου του ΠαΣοΚ με τους παραγωγικούς φορείς.
Σε αναζήτηση νέων υποψηφίων
Στο μέτωπο της προετοιμασίας για τις εκλογές, με νέα εγκύκλιό του ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ζητεί, μετά τις νομαρχιακές, να συγκροτηθούν σε σώμα και οι δημοτικές οργανώσεις του κόμματος ώστε να ολοκληρωθεί η διάταξη μάχης. Παράλληλα και πέραν των όσων έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι βουλευτές («λίστα Αργύρη») συνεχίζονται οι προσπάθειες προκειμένου να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος πρόσωπα, νέας ηλικίας, ευρείας αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες, που θα σηματοδοτήσουν τη βούληση του ΠαΣοΚ να εκφράσει τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιηθεί σειρά επαφών με στελέχη του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενα από αυτά είναι ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποψήφιος με το ΠαΣοΚ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας.
Η μάχη στη Βουλή και η στρατηγική Ανδρουλάκη
Την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται στο Στρασβούργο. Θα παραβρεθεί στη μετονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου». Ηταν μια υπόθεση για την οποία πάλεψε για αρκετό καιρό. Την ίδια ημέρα στη Βουλή θα ξεκινήσει, κατά πολλούς, η άτυπη προεκλογική περίοδος με τη σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής, εκ των πραγμάτων το βάρος της αντιπαράθεσης από την πλευρά του ΠαΣοΚ θα σηκώσει ο Μιχάλης Κατρίνης.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται δεδομένη αλλά και αναγκαία για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. «Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Α. Σπυρόπουλος. Παρ’ όλα αυτά η τοξικότητα της αντιπαράθεσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη. Θα μπορέσει το ΠαΣοΚ να αποφύγει την πίεση και κατά συνέπεια τη συρρίκνωση των ποσοστών που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ακόμα και στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική;
Κριτική σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Ανδρουλάκης δεν σκοπεύει να μπει στο κάδρο μιας αντιπαράθεσης στην οποία θα κυριαρχήσουν οι συνήθεις προεκλογικές κορόνες, η μάχη της ατάκας. Θα επιμείνει στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματός του. Δεν έχει σκοπό όμως, όπως λέγεται, να μείνει θεατής σε αυτή την παράσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έναρξη της ομιλίας του στη Λάρισα, κατά την οποία παρουσίασε τις θέσεις του για την αγροτική παραγωγή, επέλεξε με αφορμή και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να επιτεθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση καταλόγιζε «δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο» με αμφίβολα όμως αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα. Στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική λέγοντας ότι ενώ το 2019 πανηγύριζε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το 2002 χαρακτηρίζει αχρείαστη την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σε μια περίοδο που οι δύο χώρες φαίνεται να απειλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό, λέγεται, είναι το κρίσιμο στοίχημα του κ. Ανδρουλάκη το επόμενο διάστημα. «Να πείσει με τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες του το εκλογικό σώμα ότι η ενίσχυση του ΠαΣοΚ είναι ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς που την οδηγούν σε αδιέξοδο».