Αρωμα ανανέωσης θέλει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με πληροφορίες οι λίστες του κόμματος, παρά τις προσπάθειες διαφόρων νυν βουλευτών και παραγόντων να θέσουν εμπόδια σε αρκετούς νομούς, θα είναι αρκετά ανανεωμένα και θα ενισχύουν το μήνυμα της αμφίπλευρης διεύρυνσης.
Το ζήτημα είναι βέβαια κατά πόσο αυτά τα νέα πρόσωπα, άφθαρτα τα περισσότερα, με παρουσία στις τοπικές κοινωνίες και άλλα προερχόμενα από τον χώρο του ΠαΣοΚ με καθαρή διαδρομή, θα μπορέσουν να εκλεγούν ώστε να ανανεωθεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ: ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζονται για εκλογές το φθινόπωρο – Κατηγορηματικό «όχι» σε συγκυβέρνηση με ΝΔ
Ο κ. Τσίπρας έχει αρκετές επαφές το τελευταίο διάστημα με πρόσωπα από διάφορους χώρους, όπως των πανεπιστημίων, τον καλλιτεχνικό, κ.ά., επιχειρώντας να αποσπάσει θετικό σήμα για τη συμμετοχή αρκετών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, θέλει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος να είναι ενισχυμένο και πιο δυναμικό σε σχέση με το παρελθόν.
Οι εξωκομματικοί
Την ίδια στιγμή, προχωρεί και σε επαφές με διάφορα πρόσωπα για μελλοντική αξιοποίηση σε κυβερνητικά πόστα, εάν βέβαια ο ελληνικός λαός τού δώσει εντολή διακυβέρνησης. Ο ίδιος όμως είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πάρα πολλές γυναίκες, νέα πρόσωπα και άφθαρτα που δεν θα έχουν και οργανική σχέση με το κόμμα.
Μια πρόγευση έδωσε προ ημερών με μια φράση του (συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών») που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο εσωτερικό της ΚΟ: «Δεν θα είναι κυβέρνηση του κόμματος, αλλά με ρίζες στην κοινωνία… με συμμετοχή γυναικών, νέων, ανθρώπων της εργασίας, της δημιουργίας, της επιστήμης και της αγοράς». Ηδη, το think tank που έχει συγκροτήσει αποτελεί τη «μαγιά», ενώ υπάρχουν και πολλά πρόσωπα που κινούνται σε διάφορους άλλους κύκλους.
Διαβάστε επίσης: Κοινωνική αναγκαιότητα και αίτημα να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση
Εως 20 Ιουλίου
Εντός του προσεχούς 20μέρου θα έχει κλειδώσει το 80% των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας. Ενδεικτικά, στην Α’ Αθήνας θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ο Νίκος Φίλης, ο Δ. Τζανακόπουλος και ο Νίκος Βούτσης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Δεν θα συμμετάσχει η Ρ. Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης, λόγω του ασυμβίβαστου με τη θέση της γραμματέως, ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος θα είναι πιθανότατα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως ίσως και ο Γιώργος Σταθάκης.
Από το Επικρατείας μετακινούνται η Εφη Αχτσιόγλου και θα είναι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης που θα θέσει υποψηφιότητα στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών. Η γραμματέας της ΚΟ Ολγα Γεροβασίλη θα είναι και πάλι υποψήφια στην τριεδρική της Αρτας, όπου ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πρωτιά, κάτι που επιζητά όμως έντονα και ο κ. Μητσοτάκης για συμβολικούς λόγους.
Στο ψηφοδέλτιο πιθανότατα της Κεφαλλονιάς θα είναι ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, ενώ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα πολιτευθεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Υποψηφιότητες
Στη Β΄ Πειραιά θα πολιτευθεί η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη, θυγατέρα του πρώην δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη. Μια δυνατή υποψηφιότητα αναμένεται να είναι του δικηγόρου-εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, αν και ο ίδιος ακόμα δεν έχει συζητήσει κάτι με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως επιθυμεί σφόδρα να πολιτευθεί, είτε στην Αχαΐα, είτε στην Αττική.
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.
Το κρίσιμο όμως για τον κ. Τσίπρα, πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ, από την οποία θέλει σταδιακά να αρχίσει να καταγράφει δυναμική, είναι κατά πόσο θα μπορέσουν τα νέα μέλη να ενσωματωθούν στο κόμμα. Ηδη έχουν ξεκινήσει πανελλαδικά οι συναντήσεις γνωριμίας παλαιών και νέων μελών, όπου υπάρχει και ομιλία κεντρικού στελέχους.
Ο κύκλος αυτός έχει ανοίξει και υπάρχουν συνεχείς περιοδείες της γραμματέως του κόμματος Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, αλλά και των περισσότερων κεντρικών στελεχών, όπως π.χ. του Δημήτρη Τζανακόπουλου που έχει την ευθύνη σύνταξης του κυβερνητικού προγράμματος, του Νάσου Ηλιόπουλου, κ.ά.
Στρατηγική πόλωσης
Πέρα από τις λίστες όμως υπάρχει και η στρατηγική, και αυτή έχει στον πυρήνα της την πόλωση. Αυτό αναμένεται να φανεί έντονα την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου και θα γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ουσιαστικά θα είναι η τελευταία κατά μέτωπο αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο για τη θερινή περίοδο, με βάση πάντα το σενάριο ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα μέσα ή στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, όπως είναι και η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Εκεί εκτός από τα θέματα της οικονομίας που αναμένεται να κυριαρχήσουν, ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, θα κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για δεινή διπλωματική ήττα της κυβέρνησης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις.
«Τους πρωθυπουργούς τούς εκλέγει ο λαός»
«Τους πρωθυπουργούς τούς εκλέγει ο λαός και το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θα είναι αυτό που θα καθορίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας» είναι η κεντρική θέση του κ. Τσίπρα εν μέσω των διαφόρων σεναρίων για το ενδεχόμενο να είναι επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας άλλο πρόσωπο από τον πρόεδρο του πρώτου κόμματος στις εκλογές.
Ο πρώην Πρωθυπουργός επικαλείται στις συζητήσεις του με πρόσωπα που είναι στον στενό πυρήνα της λήψης των αποφάσεων, όπως π.χ. ο Μιχάλης Καλογήρου και ο Κώστας Γαβρόγλου, παραδείγματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να στηρίξει το επιχείρημά του και θεωρεί ότι το αποτέλεσμα που θα βγάλει η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτό που θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα και ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του.
Το σύνθημα για πολιτική αλλαγή θα κυριαρχεί όλο και πιο έντονα από εδώ και πέρα και ο ίδιος θέλει να τεθούν οι βάσεις αυτή η πολιτική αλλαγή να επιτευχθεί και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση και με την απλή αναλογική. Και το ενδιαφέρον είναι η στάση του κ. Τσίπρα έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς θεωρεί ότι εάν ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ δεν συνεργαστεί, θα χρεωθεί ο ίδιος πολιτικά το γεγονός ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες.
Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (την περασμένη Πέμπτη στο ΟPEN) για τον κ. Ανδρουλάκη αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει πόλωση και προσωπικές επιθέσεις, αλλά θα τίθενται διάφορα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα, εντός του πλαισίου για «προοδευτική διακυβέρνηση».