Η κορυφαία αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετανάστευση, Ιλβα Γιόχανσον, ζήτησε από την Ελλάδα να σταματήσει τις «βίαιες» απελάσεις μεταναστών διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει κονδύλια.

Αφού έγινε ένας από τους κύριους προορισμούς κατά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, η χώρα μας, όπως γράφει το Reuters, έχει σκληρύνει την πολιτική της από τον περασμένο χρόνο, αυξάνοντας τις χερσαίες και θαλάσσιες περιπολίες, επεκτείνοντας έναν φράχτη στα σύνορα και χτίζοντας καταυλισμούς με πολύ αυστηρότερη ασφάλεια στα νησιά κοντά στην Τουρκία.

Η Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις λεγόμενες απωθήσεις (pushbacks) των αιτούντων άσυλο, λέγοντας ότι αναχαιτίζει βάρκες στη θάλασσα για να προστατεύσει τα δικά της και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αυστηρό μήνυμα

«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την παράνομη είσοδο είναι υποχρέωση. Οι βίαιες και παράνομες απελάσεις μεταναστών πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.


Είπε, μάλιστα, ότι η Αθήνα θα θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο ένα νέο σύστημα για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για το νέο σύστημα.

«Η χρηματοδότηση συνδέεται με τη σωστή εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ», πρόσθεσε με νόημα η Γιόχανσον.

Η χώρα μας ξεκαθάρισε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα επιτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών από ξηρά ή θαλάσσια, μετά την αύξηση των προσπαθειών εισόδου μέσω των νησιών της στο Αιγαίο και των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

Το «κατηγορώ» του Μηταράκη

Σε μια ομιλία προς τους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα, ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι τα παράνομα δουλεμπορικά σκάφη δεν θα περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα περίμενε έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για να καλέσει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε. «Σύμφωνα με έναν σημαντικό αριθμό μαρτυριών από αιτούντες άσυλο, οι τουρκικές αρχές ενθαρρύνουν ενεργά τις παράνομες αναχωρήσεις».

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι εμπόδισαν σημαντικό αριθμό ατόμων να εισέλθουν.

Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Μάλτα μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι μεσογειακές χώρες αναμένουν πάνω από 150.000 αφίξεις φέτος, καθώς οι ελλείψεις τροφίμων που προκαλούνται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλούν με αυξημένες αφίξεις από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.