Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αγοράζει ομόλογα που έχουν εκδώσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα με μέρος των εσόδων από την λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spread μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η ΕΚΤ έθεσε την εφαρμογή του σχεδίου αυτού την Παρασκευή για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγείρει εμπόδια στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα ακόμη σχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Διαχωρισμός σε 3 ομάδες
Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με συνομιλίες με αξιωματούχους στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας.
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στις χώρες-λήπτες μέρος των εσόδων από ομόλογα που λήγουν και είχε αγοράσει από χώρες “δωρητές” στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, με τις ουδέτερες χώρες να λειτουργούν ως ενδιάμεσος, ανέφεραν οι πηγές.
Ποιοι είναι οι αποδέκτες
Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή της πρώτης κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία. Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή τη χαμηλή ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές. Ο κατάλογός τους ήταν αρχικά μεγαλύτερος, προτού τον μειώσει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Οι χώρες δωρητές απαρτίζονται από τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, είπαν οι πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Πηγή ΟΤ