Αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έκανε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Μετά από ερώτηση για το αν έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες όπως είπε δεν τήρησε.
Για τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός «έσπασε» τη συμφωνία τους πρώτα στο Κογκρέσο και μετά στο Νταβός. Και έκανε όπως είπε ένα ακόμα βήμα παραπάνω πηγαίνοντας επίσκεψη σε αυτά τα μικρά νησιά (σσ εννοώντας αυτά που η Τουρκία θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα).
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι αυτά τα νησιά σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων δεν μπορούν να είναι στρατικοποιημένα και η Ελλάδα τα στρατικοποιεί.
Αναφέρθηκε ακόμα στις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, λέγοντας ότι όταν ρωτάει η Τουρκία της απαντάνε ότι αυτές είναι απέναντι στη Ρωσία, για να απαντήσει για μία ακόμα φορά ότι δεν πείθεται.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία δεν καλωσορίζει αυτές τις κινήσεις.
Αυτά τα είπαμε αναλυτικά στους ηγέτες στις διμερείς μας σχέσεις.
Η Ελλάδα που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Για την Ουκρανία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε.
Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.
Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.
«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη’ για την Τουρκία.