Αποστολή, Μαδρίτη.
Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις οι οποίες κορυφώθηκαν την Τρίτη 28 Ιουνίου (μία ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) στη Μαδρίτη με την τριμερή συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιϊνίστο, την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέκυψαν σε όλα τα αιτήματα της Άγκυρας προκειμένου εκείνη «να ανάψει το πράσινο φως» για την πρόσκληση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Ικανοποίηση Στολτεμπεργκ
Ο κ. Στόλτεμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει πέσει θύμα πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η Συμμαχία μπορεί να λύνει τις διαφορές στους κόλπους της. Μετά την πρόσκληση για ένταξη προς Σουηδία και Φινλανδία, η διαδικασία προβλέπει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης και ακολούθως την επικύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Συμμαχίας.
Τι συμφώνησαν
Οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Πέκα Χααβίστο και Αν Λιντ αντιστοίχως, υπέγραψαν το βράδυ της Τρίτης τρισέλιδο μνημόνιο με το οποίο η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αποδέχονται όλες τις τουρκικές αιτιάσεις περί τρομοκρατίας και συμφωνούν να άρουν το εμπάργκο όπλων προς αυτήν.
Πιο συγκεκριμένα, η Φινλανδία και η Σουηδία δηλώνουν ότι «δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD (σσ. το «παρακλάδι» του ΡΚΚ στην Τουρκία), αλλά και στην οργάνωση του περιγράφεται ως FETO στην Τουρκία».
Παράλληλα, οι δύο χώρες «επιβεβαιώνουν ότι το ΡΚΚ είναι μία απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να αποτρέψουν δραστηριότητες του ΡΚΚ και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και των παρακλαδιών τους, καθώς και πράξεις από άτομα σε ομάδες ή δίκτυα συνδεόμενα ή εμπνεόμενα από αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Παράλληλα η Στοκχόλμη επιβεβαιώνει ότι μία νέα και σκληρότερη νομοθεσία για τρομοκρατικές πράξεις θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου (δηλαδή την επομένη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ) και η κυβέρνησή της δηλώνει έτοιμη να αυστηροποιήσει έτι περαιτέρω την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. Επιπλέον, οι δύο χώρες δέχονται να άρουν το εμπάργκο στην εξαγωγή αμυντικού υλικού στην Τουρκία.
Τέλος, οι τρεις χώρες θα δημιουργήσουν έναν κοινό και δομημένο μηχανισμό συνεργασίας και διαλόγου σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών σε θέματα αντιτρομοκρατίας. Σημειώνεται με έμφαση ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι θα αντιμετωπίσουν «τα εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία τάχιστα και διεξοδικά, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες, τις αποδείξεις και τα στοιχεία που παρέχει η Τουρκία και θα συστήσουν διμερή νομικά πλαίσια για την διευκόλυνση της έκδοσης και τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με την Τουρκία, με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Έκδοση». Παράλληλα, θα πρέπει να διερευνήσουν και να απαγορεύσουν κάθε χρηματοδότηση και στρατολόγηση από το ΡΚΚ και άλλες οργανώσεις – παρακλάδια τους.
Επίσης και σε σχέση με τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται για την ισχυρότερη δυνατή συνεργασία της Τουρκίας και άλλων συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σε υπάρχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ, δίνοντας σε ιδιαίτερη έμφαση στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας της PESCO (σ.σ. ένα έργο στο οποίο η συμμετοχή της Τουρκίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης).
Εν μέσω όλων αυτών, η Συμμαχία προετοιμάζεται για μία βαθιά αλλαγή του Στρατηγικού της Δόγματος και για σοβαρότατη ενίσχυση των δυνάμεών της στην ανατολική πτέρυγα μέσα από την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντιδράσεως ως και σε 300.000 άνδρες και την αναβάθμιση των ομάδων μάχης (battlegroups) σε επίπεδο ταξιαρχίας.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το πολυσέλιδο κείμενο του Στρατηγικού Δόγματος «έκλεισε» ικανοποιητικά με την προσθήκη και κρίσιμων ελληνικών αιτημάτων σε ζητήματα που αφορούν πχ την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Σημαντική κρίνεται η πρόθεση των Αμερικανών, την οποία ανακοίνωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μεσόγειο με άλλα δύο αντιτορπιλικά στη βάση της Ρότα στην Ισπανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της δύναμης σε έξι σκάφη.