Λιγότερο και ακριβότερο γάλα για τους καταναλωτές, μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η φέτα και το γιαούρτι, στα διεθνή ράφια και τεράστιο πλήγμα στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή επιφέρει η διατηρούμενη ανοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και ζωοτροφές.
Τα μειωμένα μερίδια των γαλακτοκομικών στο καλάθι των καταναλωτών και ταυτόχρονα η συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου έχουν σημάνει συναγερμό στις γαλακτοβιομηχανίες, γιατί θυμίζουν έντονα εποχές βαθιάς κρίσης.
Επηρεάζονται οι εξαγωγές
«Υπάρχει μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω αυξημένου κόστους προτιμούν να οδηγούν κάποια ζώα σε σφαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας στην παρέμβασή του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.
Παράλληλα, η έλλειψη και οι ακριβές τιμές της πρώτης ύλης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τυροκομικής εταιρείας Ρούσσας, Αλέξανδρο Μποτό, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το σύνολο της ζήτησης φέτας από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς δεν υπάρχει αρκετό ελληνικό γάλα. Σημειωτέον ότι η εταιρεία εξάγει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της σε 40 χώρες.
Υποφέρουν οι παραγωγοί
Σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί, που βλέπουν καθημερινά το λειτουργικό κόστος να ανεβαίνει εξανεμίζοντας τις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος.
Κτηνοτρόφοι αλλά και φορείς που έχουν άμεση σχέση με τη γαλακτοβιομηχανία, όπως το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ), το οποίο εδρεύει στις Σέρρες, καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια μέσα από τη δημιουργία τεχνητών ελλείψεων σε διάφορα προϊόντα και ειδικά στις ζωοτροφές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Κρι-Κρι, Παναγιώτη Τσινάβο, «κανένα υπουργείο δεν μπόρεσε να είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των τιμών, ουσιαστικά δεν έγινε καμία παρέμβαση, η κερδοσκοπία συνεχίζεται».
Συνεχείς αυξήσεις
Την ίδια ώρα τα γαλακτοκομικά «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις των υψηλών ανατιμήσεων, με τις τιμές να αυξάνονται έως και 35% τους τελευταίους μήνες σε κάποιους κωδικούς, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση υποχωρεί ραγδαία (την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 η μέση πτώση σε όγκο του παστεριωμένου γάλακτος έφτασε το 7%, ενώ στο γιαούρτι το 11,5%).
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι καταναλωτές μόνο τον Μάιο, συγκριτικά με τον Απρίλιο, πλήρωσαν ακριβότερα τα περισσότερα προϊόντα με βάση το γάλα για τα παγωτά, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2%, για το νωπό γάλα με μειωμένα λιπαρά (+4,9%), για τα τυριά (+2,4%) και για το νωπό πλήρες γάλα (+1,8%).
Μάλιστα είχαν προηγηθεί αυξήσεις και τον Απρίλιο, συγκριτικά με τον Μάρτιο, που για το νωπό πλήρες γάλα είχαν ανέλθει στο 4%, για το γιαούρτι στο 5,5% και για τα τυριά στο 2%.
Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, αν και προς το παρόν έχουν «πατήσει φρένο» αναφορικά με την περαιτέρω αύξηση των τιμών, δεν αποκλείουν νέο κύκλο ανόδου τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, περίοδος που η εισκόμιση γάλακτος είναι έτσι και αλλιώς μειωμένη.
Πηγή: ot.gr