Θα σας αφηγηθώ σήμερα μια ιστορία που συνέβη όχι πολύ μακριά από την Ελλάδα, στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Ήταν εκεί μια Πέμπτη του Ιουνίου συγκεντρωμένοι πολλοί στρατηγοί, τεσσάρων αστέρων έκαστος, με βαρύ στρατιωτικό βιογραφικό για να μετάσχουν στην 15η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών (15th Balkan Chiefs of Defence Conference). Ήταν βεβαίως εκεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πώς αλήθεια μπορούσε να απουσιάσει ο Έλληνας Αρχηγός; Τη στιγμή μάλιστα που τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας φρουρούν ελληνικά F-16; Και στα Βαλκάνια η Ελλάδα έχει πρωτεύοντα ρόλο; Στην Οχρίδα βρέθηκε και ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ. Ήταν οι ημέρες που οι Τούρκοι απειλούσαν τα νησιά μας, ήταν η εβδομάδα που ο Ερντογάν μας έλεγε ότι μιλούσε σοβαρά και ότι δεν αστειεύεται, πάλι για τα νησιά μας. Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε στο περιθώριο της Συνόδου πολλές συναντήσεις με ομολόγους του, όχι όμως με τον Τούρκο.

Η Άγκυρα, όπως ενθυμείστε έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα. Αλλά αυτή η συνεχιζόμενη απειλή προς τα νησιά μας, δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον Έλληνα Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Μαθαίνω λοιπόν ότι έλεγε στους Βαλκάνιους στρατηγούς (για να το ακούσει προφανώς ο Τούρκος) ότι εάν θέλουν κάποιο νησί, ας έλθουν, εάν μπορούν να το πάρουν. Αυτό το μήνυμα περνούσε εκείνη την Πέμπτη στην Οχρίδα ο Α/ΓΕΕΘΑ και να είστε βέβαιοι ότι έτσι όπως το είπε αυτούσιο μεταφέρθηκε και στον Τούρκο στρατηγό. Ήταν επίσης και μια απάντηση στον μεγαλοϊδεατισμό του Τσαβούσογλου που δηλώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβισθεί στα σύνορά της.

***
Οι δυο δρόμοι που υπάρχουν για την Τουρκία

Την ίδια ώρα θα πρέπει να ξέρετε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα, προκειμένου να απαντηθούν οι όποιοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί από πλευράς Άγκυρας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως μου έλεγαν διπλωματικές πηγές, η Αθήνα δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση (εάν υπάρξει): «Αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις» , είπε ο Πρωθυπουργός, που ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτός που έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας. Η Αθήνα θέλει να αποκλιμακωθεί η ένταση και δεν πρόκειται να παίξει οποιονδήποτε παιχνίδι που οδηγεί σε εντάσεις. Κατά τον Πρωθυπουργό «υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων. Πάντως οι Τούρκοι συνεχίζουν να κλιμακώνουν την ένταση. Όχι μόνον με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (χθες σημειώθηκαν 29- όλες με UAV), αλλά και με ρητορικές επιθέσεις. Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, υποστήριξε πως «εάν η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών». Για αυτό σας λέω ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα.

***
Το πρώτο γαλάζιο κλιμάκιο στη Ρόδο επί τω έργω

Ήταν χθες στη Ρόδο το πρώτο μεικτό κλιμάκιο υπουργών και βουλευτών που όρισε επισήμως η ΝΔ για ενημέρωση του κυβερνητικού έργου. Για ορισμένους ήταν κλιμάκιο στα πλαίσια της παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Ο επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, και ήταν, όπως μαθαίνω από τους Ροδίτες, ο πλέον περιζήτητος. Συζητούσαν μαζί του κυρίως το θέμα της τηλεϊατρικής, αφού τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από νησιά (μικρά και μεγάλα), θέματα ψηφιοποίησης του τουρισμού και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Ελάχιστοι ήταν αυτοί ρωτούσαν πότε θα γίνουν εκλογές. Περισσότερο τους Ροδίτες τους απασχολούσαν οι γείτονες και αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Συρίγος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τοι θέμα αυτό. Οι δύο βουλευτές Κατερίνα Μονογιού και Γιάννης Μελάς ανέλυσαν το κυβερνητικό έργο στα νησιά, απάντησαν σε ερωτήσεις και πήγαν έως την Αφάντου βλέποντας κόσμο. Οι περιοδείες γαλάζιων κλιμακίων (με τον μανδύα της προώθησης του κυβερνητικού έργου) θα συνεχισθούν και τον Ιούλιο.

***
Η εκλογολογία καλά κρατεί

Η «εκλογολογία» ωστόσο τείνει να γίνει η καθημερινή συζήτηση στα πολιτικά και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Τα στοιχήματα και οι προβλέψεις για την ημερομηνία των εκλογών δίνουν και παίρνουν, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώνει υποψηφιότητες, η ΝΔ οργανώνει, όπως σας περιέγραψα παραπάνω, κλιμάκια, οι βουλευτές βρίσκονται συνεχώς σε περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες και δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται εάν οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους. Άλλωστε δεν έχει περάσει και πολύ καιρός από εκείνο το Υπουργικό Συμβούλιο που ο Πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με τις εκλογές και την εκλογική του περιφέρεια να του το πει για να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Ουδείς βεβαίως έδειξε τέτοια πρόθεση.

***

Έχουν οι υπουργοί κατεβάσει τα μολύβια τους;

Ακόμα και χθες ο Πρωθυπουργός είπε με βεβαιότητα ότι «κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια» για να προσθέσει «καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές και ανασχηματισμός μιας και συνέχεια αυτά με ρωτάτε». Έχουν όμως στα αλήθεια κατεβάσει οι υπουργοί τα μολύβια τους; Κανένας υπουργός δεν πρόκειται να πει ότι έχει κατεβάσει τα μολύβια του. Για λόγους βεβαίως αυτοπροστασίας γιατί συχνά- πυκνά ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδιάζει, αλλά και ταυτόχρονα, όπως και νάχει, η εκλογή τους περνά σε μεγάλο βαθμό από το καθημερινά έργο που κάνουν. Άρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Επιπλέον το κόμμα δημιουργεί κλιμάκια για περιοδείες σε όλη την επικράτεια με το πρόσχημα ενημέρωσης επί του κυβερνητικού έργου. Οπωσδήποτε τα καθημερινά αυτά ταξίδια μπορεί να εντάσσονται στο πλάνο της επικοινωνίας της κυβέρνησης όμως, κατά τα ψέματα από μόνα τους είναι αρκετά για να αφήσουν ορισμένοι υπουργοί τα μολύβια τους, να αραιώνουν την επικοινωνία τους με τους βουλευτές, για να λύνουν τοπικά προβλήματα. Να σημειώσω ότι οι περισσότεροι βουλευτές δίνουν λύση στο θέμα της εκλογολογίας, λέγοντας ότι μόνον ένας ανασχηματισμός θα σταματήσει κάθε συζήτηση για εκλογές.

***
Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους ευρωβουλευτές του

Κατά την παρουσία του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να καλέσει σε συνεδρίαση (επί δύο ώρες παρακαλώ) την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σου λέει, τη στιγμή είμαι εδώ ας κάνουμε και μια ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, αφού οι εκλογές πλησιάζουν. Έτσι, μαθαίνω ότι τ βασικό θέμα της συνάντησης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις, η στρατηγική του κόμματος προς τις επερχόμενες εκλογές καθώς και η συμβολή των ευρωβουλευτών στην εκλογική μάχη. Τι, νομίζετε πως ζήτησε ο κ. Τσίπρας από τους βουλευτές του;

Τους ζήτησε πέραν των καθηκόντων τους στις Βρυξέλλες να ενταχθούν στο σχεδιασμό των εξορμήσεων και των εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, καθώς και μεγαλύτερη παρουσία στα ΜΜΕ ιδιαίτερα κατά την εκλογική περίοδο όπου δε θα έχουν περιορισμό εμφανίσεων αφού δε θα είναι υποψήφιοι. Η κουβέντα βεβαίως δεν έμεινε μόνο στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις αλλά επεκτάθηκε και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές, σε συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για τη δραστηριοποίησή τους στο πλαίσιο της ευρωομάδας της αριστεράς και τη συνεργασία τους με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στο ευρωκοινοβούλιο σε σειρά τομέων, όπως: η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και της ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, η προάσπιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των ΜΜΕ και των κοινωνικών δικαιωμάτων, το προσφυγικό και ο αγώνας για ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η πράσινη και ψηφιακή ατζέντα, η ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

***
Αστραπές, βροντές και κεραυνοί στην πτήση Καραμανλή

Όταν ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο της Aegean για να μεταβεί στη Μυτιλήνη, δεν γνώριζε τι τον περίμενε. Ήταν το βράδυ της Πέμπτης, που η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδος έδειχνε εκεί γύρω στους 40 βαθμούς κελσίου και ο υπουργός θέλησε να πάει στην Μυτιλήνη για υπηρεσιακούς λόγους μαζί με στελέχη του υπουργείου και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο. Το αεροπλάνο απογειώθηκε στην ώρα του και γύρω στις 9 το βράδυ, ενώ βρίσκονταν στο μέσο της διαδρομής «έπεσε» σε καταιγίδα με κεραυνούς. Προκλήθηκε, όπως ήταν επόμενο αναστάτωση ανάμεσα σε επιβάτες (από τις ισχυρές αναταράξεις) , αλλά λίγο αργότερα ο καιρός βελτιώθηκε και το αεροπλάνο συνέχισε κανονικά την πτήση του και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Εκείνη την ώρα το ρολόι έδειχνε 10.20 μ.μ.

***

Και βρετανοί κομάντος στην Αλεξανδρούπολη

Ίσως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν το χρησιμοποιούν μόνον οι Αμερικανοί, όπως προβλέπεται από την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, το χρησιμοποιούν και οι Βρετανοί. Τις προάλλες 600 Βρετανοί κομάντος και 300 στρατιωτικά οχήματα αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη και προωθήθηκαν στα ενδότερα της Ευρώπης. Οι Βρετανοί έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη από τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό που επίσης έμαθα είναι ότι στην Αλεξανδρούπολη υπήρχε και Βρετανός σύμβουλος ο οποίος υποδεχόταν τα βρετανικά στρατεύματα. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι το λιμάνι αυτό (που κατά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο είναι η Σούδα του Βορρά) μπορεί να το χρησιμοποιούν, πάντοτε όμως με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης και άλλα πλην των Αμερικανών στρατευμάτων από χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ.

***
Μια βραδιά ξεχωριστή για τους Αγγελόπουλους

Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή η χθεσινή για το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Ήταν η βάφτιση του εγγονού τους Θόδωρου και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που απέκτησε εγγονό με το όνομά του φαινόταν ιδιαίτερα χαρούμενος, στη μεγάλη γιορτή που παρέθεσε στον κήπο της οικίας του. Ο μικρός Θόδωρος βαφτίστηκε από τον Δημήτρη Αγγελόπουλο και φόρεσε τα βαφτιστικά, τα ίδια με τα οποία βαφτίστηκε ο παππούς του το 1943. Αλλά και για την Γιάννα ήταν ξεχωριστή, αφού είχε ολοκληρώσει την αποστολή που της ανατέθηκε της Προέδρου του Ελλάδα 2021 και που είχε παραδώσει την προηγούμενη τον απολογισμό (και το περίσσευμα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ) στον Πρωθυπουργό. Ο απολογισμός έγινε από διεθνή οίκο (PWH) ώστε να είναι απόλυτα διαφανής. Με το περίσσευμα η Επιτροπή αγόρασε (με διαγωνισμούς) κοινωνικά αγαθά και τα πρόσφερε σε υπηρεσίες και σε άτομα που τα έχουν ανάγκη κάτι που ενθουσίασε τον Πρωθυπουργό, λέγοντάς της ότι όσα έγιναν από την Επιτροπή θα πρέπει να αποτελέσουν πιλοτικό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα και τις υπηρεσίες της. Ήταν τέλος με βραδιά γεμάτη μελωδίες με εξαιρετικά συγκροτήματα, τραγουδιστές και τραγουδίστριες και έβλεπες τον κόσμο ότι την είχε ανάγκη μετά τα μέτρα και τους περιορισμούς που είχαν ληφθεί για τον κορωνοϊό