Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 20΄ Ψήσιμο 50΄ – 55΄
ΥΛΙΚΑ (για 9 μερίδες)
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο)
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
1 αβγό
4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για την επιφάνεια
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Κορν φλάουρ, για το άνοιγμα του φύλλου
Αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ξινομυζήθρα
2 αβγά
1 ξερό κρεμμύδι, μεσαίου μεγέθους, τριμμένο
5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. άνηθος
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φύλλο: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με κορν φλάουρ για να ανοίξουμε εκεί το φύλλο (γίνεται πιο τραγανό με κορν φλάουρ). Κόβουμε τη ζύμη σσε δύο μέρη. Το ένα, να είναι λίγο πιο μικρό και τα ανοίγουμε σε δύο φύλλα πάχους 3 χλστ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Στρώνουμε μέσα το πιο μικρό φύλλο έτσι ώστε να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα του ταψιού. Ανακατεύουμε μαζί, σε ένα μπολ, όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το ελαιόλαδο και την αδειάζουμε πάνω στο φύλλο. Την στρώνουμε με ένα μαχαίρι ή με ένα κουτάλι ώστε να είναι ισόπαχη και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο τυλίγουμε γύρω γύρω από την πίτα, σαν στεφάνι. Τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας με ένα μαχαίρι και την χαράσσουμε σε κομμάτια. Αλείφουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 50 – 55 λεπτά.