Μαζί με την Κίνα, η Ινδία εξελίσσεται στον καλύτερο εναλλακτικό πελάτη για την Ρωσία με τις εισαγωγές της σε ρωσικό αργό να έχουν αυξηθεί κατά 50(!) φορές από τον Απρίλιο και να αναμένεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο διάστημα.
Πριν τον πόλεμο, το ρωσικό πετρέλαιο αναλογούσε μόλις στο 0,2% των εισαγωγών της ινδικής αγοράς. Πλέον η εικόνα αυτή έχει αλλάξει ριζικά, με τις εισαγωγές να έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα, μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο, το ρωσικό πετρέλαιο να έχει ήδη φτάσει στο 10% του ενεργειακού καλαθιού της Ινδίας.
Πλέον η Ρωσία έχει παρακάμψει την Σαουδική Αραβία κατακτώντας την δεύτερη θέση στη λίστα των προμηθευτών πετρελαίου της χώρας. Στην πρώτη θέση παραμένει το Ιράκ, όμως η ψαλίδα μειώνεται συνεχώς.
Η Μόσχα αναζητώντας διακαώς νέες αγορές για να διοχετεύσει τα ενεργειακά της προϊόντα σε ένα διάστημα που η Δύση της κλείνει την πόρτα προσφέρει πολύ ελκυστικές τιμές και εκπτώσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν έως και τα 30 δολάρια ανά βαρέλι. Οι προνομιακές τιμές αποτελούν μεγάλο δέλεαρ για την πάντα «διψασμένη» βαριά βιομηχανία της Ινδίας.
Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε εισαγωγές και κατανάλωση πετρελαίου, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία, οπότε δύσκολα μπορεί να αγνοήσει το ρωσικό κάλεσμα. Η Ινδία καλύπτει πάνω από το 85% των αναγκών της μέσω εισαγωγών.
Έτσι, τα ινδικά διυλιστήρια αυξάνουν συνεχώς τις παραγγελίες και μόνο τον περασμένο μήνα αγόρασαν 25 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού.
Όλο και πιο κοντά οι δύο χώρες
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, δεδομένων των στενών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ινδίας. Υπάρχει δε, εύλογη ανησυχία πως η ρωσο-ινδική προσέγγιση θα έχει και συνέχεια σε άλλους τομείς, προσφέροντας διέξοδο και λύσεις στο Κρεμλίνο.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σε επίσκεψη του στο Νέο Δελχί, ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας δήλωσε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ινδία στην διεκδίκηση και ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2036. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε έντονα στα διεθνή media, ως ενδεικτικό στοιχείο της τροχιάς προσέγγισης των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο που θα διαταράξει την πρόθεση της Δύσης να κρατήσει έντονη την πίεση που δέχεται το Κρεμλίνο, όσο διαρκεί ο πόλεμος.