Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει τη φωτογραφική περιοδική έκθεση του φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο «… “εν τυμπάνω και χορώ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela», ένα ταξίδι στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Λαλιμπέλα και φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών εκκλησιών, λαξευμένων στον ηφαιστειακό βράχο, χρονολογούμενων από τον 9ο έως τον 14ο αιώνα.
Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικής κοινότητας.
Στις 65 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο φωτογράφος αποτυπώνει το κάλλος του μοναδικού αυτού τόπου που επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τους προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στη Λαλιμπέλα με αφορμή τις μεγάλες γιορτές τις χριστιανοσύνης. Οι πιστοί, φορώντας λευκούς μανδύες και κρατώντας ραβδιά για διευκόλυνσή τους στο δύσκολο ταξίδι προς το ιερό προσκύνημα, συγκεντρώνονται τα χαράματα στις λαξευτές εκκλησιές για να πάρουν μέρος στη μυσταγωγική λειτουργία, όπου πρεσβύτεροι και διάκονοι ψάλλουν και χορεύουν αργόσυρτα, υπό τους ήχους τυμπάνων και σείστρων.
«Οι προσκυνητές, που συρρέουν κατά χιλιάδες στη δική τους λαξευτή στους βράχους “Ιερουσαλήμ”, άνθρωποι ευσεβείς, ταπεινοί, αρχέγονες –βιβλικές θα λέγαμε– φιγούρες με βαθιά θρησκευτικότητα, αποπνέουν τη σπάνια πνευματικότητα της βιωματικής πίστης», σχολιάζει ο Βασίλης Αρτίκος περιγράφοντας την εμπειρία του προσκυνητή στη Λαλιμπέλα: «Αρχαίες λατρευτικές τελετουργίες υπό τους ήχους των τυμπάνων και των σείστρων και των αλαλαγμών φέρνουν στον νου όσα περιγράφει στους “Αίνους” ο 150: 4-5 παλαιοδιαθηκικός ψαλμός. Το κάλλος του τόπου και η δωρική αρχιτεκτονική των λαξευμένων εκκλησιών, σε συνδυασμό με την έντονη πνευματικότητα των ανθρώπων, ήταν για μένα αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Επισκέφτηκα αλλεπάλληλες φορές τη Λαλιμπέλα, παρακολούθησα τους ανθρώπους της σε μεγάλες εορτές της χριστιανοσύνης και αυτά τα βιώματα καταθέτω στην έκθεση ως ταπεινά δείγματα μιας ιδιαίτερης “κοινωνίας” του ανθρώπου με τον Πλάστη του».
Τη φωτογραφική έκθεση εμπλουτίζει μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτική κοινότητα της Αιθιοπίας.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιουνίου, 8.00 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου – 9 Οκτωβρίου 2022.