Ανήσυχοι για το κόστος ζωής, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ανισότητα, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την πανδημία αλλά και αποφασισμένοι να συμβάλουν σε θετικές κοινωνικές αλλαγές εμφανίζονται οι GenZs και οι Millennials σύμφωνα με την έκθεση «Deloitte’s 2022 Gen Ζ and Millennial Survey».
Η έκθεση στηρίζεται σε αντίστοιχη έρευνα 23.220 ερωτηθέντων από τις δύο γενιές σε 46 χώρες, η οποία ολοκληρώθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και συμπληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022 με μια διαδικτυακή ποιοτική αξιολόγηση σε 15 GenZs και Millennials από πέντε χώρες.
Οπως αναφέρεται στην έρευνα, οι GenZs ερωτηθέντες γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και του Δεκεμβρίου του 2003 και οι ερωτηθέντες που αντιπροσωπεύουν τους millennials γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου 1983 και του Δεκεμβρίου 1994.
Οικονομία και περιβάλλον
Το ότι το κόστος ζωής (διαμονή, μεταφορές, λογαριασμοί κ.λπ.) είναι η υπ’ αριθμόν 1 προσωπική ανησυχία και για τις δύο γενιές δεν αποτελεί έκπληξη με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας, έχει όμως ενδιαφέρον αν το «διαβάσει» κανείς παράλληλα με επισημάνσεις που έχουν εκφραστεί τα τελευταία 11 χρόνια στις αντίστοιχες έρευνες: οι γενιές αυτές αισθάνονται οικονομικά ανασφαλείς και ανησυχούν για την οικονομική ανισότητα.
Μόνο ένας στους τέσσερις περίπου δήλωσε ότι πληρώνει άνετα τα μηνιαία έξοδά του, ενώ σχεδόν οι μισοί ζουν με το άγχος του επόμενου μισθού. Παράλληλα, πολλοί επαναπροσδιορίζουν τις συνθήκες εργασίας τους – το 43% των GenZs και το 33% των Millennials εργάζονται και σε δεύτερη δουλειά.
Η σεξουαλική παρενόχληση
Στη λίστα με αυτά που τους απασχολούν περισσότερο, τόσο για τους GenZs όσο και για τους Millennials το κόστος ζωής ακολουθείται (συγκεντρώνοντας αρκετά μεγάλο ποσοστό) από την κλιματική αλλαγή.
Στη συνέχεια, οι απόψεις χωρίζονται. Ανεργία, πνευματική υγεία και σεξουαλική παρενόχληση είναι για τους GenZs τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ τους Millennials απασχολούν η φροντίδα για την υγεία, η ανεργία και η εγκληματικότητα. Να επισημάνουμε ότι το ποσοστό των GenZs που θεωρούν την ψυχική υγεία κατ’ εξοχήν στρεσογόνο παράγοντα (στη ίδια θέση με την οικογένεια και τις κοινωνικές σχέσεις) είναι ένας στους πέντε!
Είναι συνεχώς αγχωμένοι
Το άγχος και η ανησυχία παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα και στις δύο γενιές – και κυρίως στους νεότερους. Το 46% των GenZs και το 38% των Millennials είναι αγχωμένοι συνεχώς ή την περισσότερη ώρα. Σχεδόν οι μισοί αισθάνονται εξουθενωμένοι λόγω της πίεσης από τον φόρτο εργασίας.
Η «μεγάλη παραίτηση», τάση που εμφανίστηκε στην οικονομία με μαζικές παραιτήσεις εργαζομένων το 2021, συνεχίζεται, όπως καταγράφεται στην «Deloitte’s 2022 Gen Z and Millennial Survey».
Το 40% των GenZs και το 24% των Millennials θα ήθελαν να φύγουν από τη δουλειά τους τα επόμενα δύο χρόνια. Ο μισθός, προβλήματα υγείας στην εργασία και εργασιακή εξουθένωση ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τα τελευταία δύο χρόνια εργαζομένους να παραιτηθούν.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, από την άλλη, είναι ότι, όπως δήλωσαν, καθοριστικά στοιχεία για την επιλογή εργασίας αποτελούν η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική ζωή και την εργασία καθώς και η εκπαίδευση και η εξέλιξη. Για την επίτευξη του πρώτου, πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέσο είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας – υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία, πιο ευέλικτο ωράριο.
Μαργαρίτα Λεμπιδάκη «Δεν πληρωνόμαστε καλά για τη δουλειά μας»
Η 33χρονη Μαργαρίτα Λεμπιδάκη επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, όπου είχε τελειώσει τις σπουδές της μόλις ξέσπασε η πανδημία. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός και μαζί με φίλους άνοιξαν γραφείο στην Αθήνα. Αυτό που την απασχολεί πρωτίστως είναι τα οικονομικά. «Είναι τραγική η κατάσταση. Τα έξοδα είναι τεράστια. Δεν πληρωνόμαστε καλά για τη δουλειά μας, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα – όμως και εμείς δεν βγαίνουμε πλέον. Αν δεν έχεις έξτρα έσοδα, δεν μπορεί να τα βγάλεις πέρα. Με απασχολεί αρκετά και η κλιματική κρίση. Προσπαθώ στην καθημερινότητα να προσέχω, δεν βλέπω όμως να γίνεται κάτι σε επίπεδο πλανήτη. Μόνο τώρα, λόγω ενεργειακής κρίσης, άρχισαν να σκέφτονται τις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Αντιμετωπίζει σεξισμό στη δουλειά της – «στην οικοδομή μού λένε «εσύ δεν ξέρεις, είσαι γυναίκα»».
Την απασχολεί, επίσης, η ψυχική υγεία της γενιάς της.
«Οι κρίσεις, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχουν επιπτώσεις. Συζητούσαμε με πολλούς συνομηλίκους το ότι η δική μας γενιά μεγάλωσε με σκοπό να πάρει ένα πτυχίο και να κάνει κάτι στη ζωή της. Κανείς όμως τελικά δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό που έκανε. Είμαστε μπερδεμένοι». Αισιοδοξεί ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα; «Οχι ιδιαίτερα».