Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, αλλά κυρίως η πολιτική επιτοκίων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλήξει σημαντικά την οικονομία της Τουρκίας με τον επίσημο πληθωρισμό να ξεπερνά το 73% και τον ανεπίσημο να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.
Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι ότι πολλοί, κυρίως επιστήμονες, γυρίζουν ή προτίθενται να γυρίσουν την πλάτη στην πατρίδα τους. Από αυτούς ένας σημαντικός αριθμός είναι γιατροί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο μέχρι τα τέλη Μαΐου, 938 γιατροί εγκατέλειψαν την Τουρκία, ενώ πέρυσι ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.400.
Η Ουτκού Οζμπάι εργάζεται εδώ και 20 χρόνια ως οδοντίατρος στην πατρίδα της. Σχεδιάζει ωστόσο να εγκαταλείψει την Τουρκία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Η οδοντίατρος δηλώνει ότι λόγω του εκτινασσόμενου πληθωρισμού αμείβεται, ουσιαστικά, ολοένα και λιγότερο στην οδοντιατρική κλινική στην οποία εργάζεται. Λέει μάλιστα ότι πολλοί ασθενείς της δεν έρχονται στα ραντεβού επειδή δεν είναι πια σε θέση να την πληρώσουν.
Η Ουτκού Οζμπάι εμφανίζεται αποφασισμένη να φύγει από την πατρίδα της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει αλλαγή επαγγέλματος: «Αν χρειαστεί θα εργαστώ ως οδοντίατρος μόνο για να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Είμαι ανύπαντρη μητέρα με ένα γιο 9 ετών. Δεν αντέχω πια οικονομικά τις δαπάνες για το σχολείο του. Γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να ανταπεξέλθω στις οικονομικές μου υποχρεώσεις».
Η οικονομική κρίση ζημιώνει το AKP
Όλο και συχνότερα τούρκοι γιατροί συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις για τις άσχημες συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές απολαβές, τις οποίες ροκανίζει συνεχώς ο πληθωρισμός. Πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν από την Τουρκία με προορισμό την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία, στην οποία υπάρχει μεγάλη τουρκική κοινότητα.
Αναφερόμενος στις πολιτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλουσόι τονίζει: «Ο πληθωρισμός επηρεάζει σημαντικά τα πολιτικά πράγματα. Η οικονομική κρίση συρρικνώνει σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό ψηφοφόρων του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν».
Η τουρκάλα οδοντίατρος πάντως εμφανίζεται πεπεισμένη ότι παρά τις όποιες δυσκολίες στο εξωτερικό θα έχει σίγουρα εκεί καλύτερη τύχη από ό,τι στην Τουρκία: «Θα έχω τη ζωή που μου αξίζει. Και ο γιός μου θα πάει σε ένα καλό σχολείο απολαμβάνοντας μια καλή εκπαίδευση στην Ευρώπη».
Πηγή: Deutsche Welle, Euronews, dpa
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος