Καμπανάκι κινδύνου για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊούκαθώς και για ένα νέο κύμα μέσα στο καλοκαίρι λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, χτυπούν ειδικοί ενώ δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν να επιστρέψει η μάσκα σε ορισμένους χώρους.
Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Ανησυχητικός ο μεγάλος συνωστισμός στην καθημερινότητα»
«Το αν χάσαμε πάλι το παιχνίδι θα εξαρτηθεί από εμάς. Έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, και αύξηση του συνωστισμού σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Οι σκληροί δείκτες δεν είναι αυτή τη στιγμή σε ψηλά επίπεδα.
Εκείνο που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι με τη μεγάλη διασπορά και τα πολλά κρούσματα κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να οδηγηθούν στη διασωλήνωση, στις εντατικές, και να χάσουν τη ζωή τους. Βλέπω μεγάλο συνωστισμό στην καθημερινή μας ζωή και ανησυχώ. Είναι μεγάλο λάθος το να μη φοράμε μάσκες, ιδίως στα μέσα μεταφοράς, σε αεροπλάνα, τρένα κλπ.», σημείωσε η κ. Λινού.
«Η Ο4 και η Ο5 δε συναντάει ανοσία για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει με την Ο1 ή την Ο2. Αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με ΜΜΜ, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο», συνέχισε.
«Πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία», τόνισε κλείνοντας η κ. Λινού.
Ο ρόλος των δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον
Εδώ και πολλές μέρες έχει γίνει κατανοητό πως οι δύο βασικές υποπαραλλαγές της Ομικρον, υφίστανται μια διαδικασία μορφογένεσης μέσα από ένα ετερόκλητο κοινό ξενιστών, σε μία χώρα που έχει ανοίξει σύνορα και έχει εξαλείψει αποστάσεις ασφαλείας.
Το πώς λειτουργεί ο ιός, ή για ποιον εργάζονται αυτές οι δύο υποπαραλλαγές ή και άλλες φαινομενικά λιγότερο «θορυβώδεις», δεν είναι επαρκώς κατανοητό όμως το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο, και για κάποιους ειδικούς χρονικά προσδιορισμένο.
Επισήμως το υπουργείο Υγείας που ενημερώνεται διαρκώς από επιστήμονες θεωρεί πως από το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση θα πρέπει να επανεκτιμηθεί καθώς μπορεί να έχει γίνει χειρότερη, όμως άλλοι επιστήμονες αισθάνονται ήδη μεγαλύτερη ανησυχία θεωρώντας πως ο Σεπτέμβρης είναι μακριά.
Σε περιοχές που κατακλύζονται από τουρίστες, και ήδη συμβαίνει αυτό σε ελληνικά νησιά, ο κόσμος που είναι πλήρως εμβολιασμένος, κάθε δεδομένη στιγμή, δεν συνιστά τείχος αποτροπής στη μετάδοση της νόσου.