ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Η ΕΛ.ΑΣ προσλαμβάνει άλλους 600 «φρουρούς πανεπιστημίων» για αστυνόμευση όλων των …γειτονιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Τα μέλη της ΟΠΠΙ που τελικά θα ασχολούνται –τουλάχιστον προς το παρόν- με φρουρήσεις και περιπολίες σε όλες τις περιοχές εκτός από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Η ΕΛ.ΑΣ θα προσλάβει και θα ενεργοποιήσει, μετά κι από σημαντική απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλους 600 «φρουρούς» των ΑΕΙ που ωστόσο θα αστυνομεύουν κι αυτοί γειτονιές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης!

Η πολυσυζητημένη «πανεπιστημιακή αστυνομία» θα ενισχυθεί αλλά τελικώς θα ψάχνει -τουλάχιστον προς το παρόν- κλέφτες στην Ομόνοια, διαρρήκτες στον Κολωνό, ληστές στο Παλαιό Φάληρο κι άλλους κακοποιούς στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή ή στην Γλυφάδα

Και   πλέον όλοι αυτοί οι νέοι αστυνομικοί καμιά σχέση δεν θα έχουν με τον αρχικό μεγαλεπήβολο σχεδιασμό να περιπολούν, να επιτηρούν και να προχωρούν σε συλλήψεις εντός των πανεπιστημίων.  Κι έτσι, τελικώς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα αστυνομεύουν όλους τους υπόλοιπους χώρους εκτός ιδρυμάτων. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι οι 600 ένστολοι που θα προσληφθούν τώρα (σσ. είχαν δώσει εξετάσεις και οι διαδικασίες επιλογής τους είχε  ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του   2022) θα λάβουν την κοινή εκπαίδευση των ειδικών φρουρών κι όχι εκείνη των μελών της ΟΠΙΙΙ. Δηλαδή τις σπουδές (με μαθήματα ειδικής και προσεκτικής συμπεριφοράς  στους φοιτητές και καθηγητές κλ.π) που είχαν ακολουθήσει 370 περίπου συνάδελφοί τους που είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Κομοτηνή πριν από τρείς εβδομάδες και οι οποίοι ήδη έχουν διαμοιρασθεί  σε 29 αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε έργα φρουρήσεων σε διάφορους στόχους, περιπολιών κλπ.

Με αναφορές ότι λόγω της διαφορετικής εκπαίδευσής τους και των διαφορετικών προαπαιτούμενων για την πρόσληψή τους, αρκετοί από αυτούς έχουν ορισμένα προβλήματα προσαρμογής. Με το συνολικό εγχείρημα για τη δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λόγω των ενδοιασμών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και του γεγονότος ότι δεν έχουν κατασκευασθεί τα συστήματα ελέγχου-πρόσβασης κι άλλα στα ΑΕΙ.

Μία καθυστέρηση που ίσως επιβεβαιώσει πρόσφατες αναφορές του Προέδρου του σωματείου Ειδικών Φρουρών (ΣΕΦΕΑΑ) Βασίλη Ντούμα ότι «η Πανεπιστημιακή Αστυνομία  θα είναι σαν θαύμα του γέροντα Παΐσιου. Θα λέμε  και θα προσλαμβάνουμε για  ΟΠΙΙΙ  και δεν θα βλέπουμε ΟΠΙΙ». Με τον εν λόγω συνδικαλιστή που είχε ζητήσει από τους επιτελείς της Κατεχάκη να προχωρήσουν  στην πρόσληψη όλων όσων είχαν δώσει εξετάσεις για πρόσληψη στην επονομαζόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία (συνολικά δηλαδή περίπου 960 άτομα)   να μιλά για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη σε σχέση με την ενεργοποίηση των νέων προσλήψεων.

Σημειώνεται ότι βάσει νόμου του 1999 «οι ειδικοί Φρουροί ασκούν αποκλειστικά καθήκοντα φύλαξης ευπαθών στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και ιδίως κτιρίων και εγκαταστάσεων δημοσίων υπηρεσιών, δικαστικών αρχών, οργανισμών κοινής ωφέλειας, διπλωματικών αντιπροσωπειών, κατοικιών κυβερνητικών αξιωματούχων». Δηλαδή, οι αστυνομικοί που θα φρουρούσαν τα πανεπιστήμια σε αυτήν την «μεταβατική» περίοδο ή όταν δεν λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα φρουρούν πολιτικούς, διπλωμάτες , ιδιώτες κλπ.  Όταν περιπολούν σε πανεπιστημιακούς χώρους -όταν κι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός- δεν θα φέρουν οπλισμό, όμως θα τον έχουν όταν φρουρούν άλλους στόχους.

 

            

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.