Για πρώτη φορά στα 62 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βγήκε από τη φυσική του έδρα, τη Θεσσαλονίκη, και με το Evia Film Project κήρυξε την περασμένη Τετάρτη ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων με φόντο τη βόρεια Εύβοια. Τα εγκαίνια της πρώτης διοργάνωσης έγιναν στον θερινό κινηματογράφο «Απόλλων», στα Λουτρά Αιδηψού με παρουσιαστή της τελετής τον Βασίλη Τερζόπουλο.

Κλίμα συγκίνησης και αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον άφηναν τον απόηχό τους στη τελετή αφού «όλοι είδαμε τι έγινε πέρσι το καλοκαίρι σε αυτά τα μέρη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ελίζ Ζαλαντό Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ που μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΦΚΘ κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη ανέλυσε όλο το σκεπτικό πίσω από το The Evia Film Project .

Ο τραγουδοποιός και συνθέτης Κωστής Μαραβέγιας είναι ο «πρεσβευτής» του The Evia Film Project και το ερχόμενο Σάββατο θα δώσει συναυλία στην παραλία της Αγίας Αννας

Και η κα Ζαλαντό συνέχισε: «Νιώσαμε την ανάγκη να προσφέρουμε, να μεταφέρουμε στον κόσμο την αγωνία σας, με τα μέσα που διαθέτουμε: ταινίες, εκπαιδευτικές δράσεις, εκδηλώσεις για παιδιά. Αυτή είναι η δική μας δουλειά και προσπαθήσαμε να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Τίποτα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τη δική σας βοήθεια. Σας περιμένουμε για να είμαστε όλοι μαζί, στις εκδηλώσεις που όλοι μαζί οργανώσαμε».

Πεντακόσιοι καλεσμένοι από την Ελλάδα και από όλον τον κόσμο αναμένεται να καταφθάσουν στη βόρεια Εύβοια, για να στηρίξουν την τοπική οικονομία, να γνωρίσουν αυτόν τον πανέμορφο τόπο, αλλά και τους ανθρώπους του, και θα φύγουν με το μήνυμα ότι η Εύβοια μπορεί να αναγεννηθεί.

«Οι αγωνίες σας είναι και δικές μας αγωνίες και η αγάπη που έχετε για αυτόν τον υπέροχο τόπο είναι πια και δική μας αγάπη» συμπλήρωσε στην δική του ομιλία ο κ. Ανδρεαδάκης.

Αισιόδοξο επίσης είναι το γεγονός ότι πολλοί φορείς, κρατικοί και ιδιωτικοί, αγκάλιασαν με ζεστασιά την προσπάθεια: εκτός άλλων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, το αναπτυξιακό πρόγραμμα Creative Europe Media, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Hellenic Film Commission και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ήταν ο «Πράσινος πλανήτης», της γαλλίδας σκηνοθέτιδας Κολίν Σερό, μία σουρεαλιστική κωμωδία που υπήρξε μία από τις πρώτες ταινίες της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής που έθιξε άμεσα τις ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.