Δύο Βραζιλιάνοι, ύποπτοι για την εξαφάνιση του Βρετανού δημοσιογράφου, Ντομ Φίλιπς, και του ειδικού στους ιθαγενείς του Αμαζονίου, Μπρούνο Περέιρα, ομολόγησαν την Τετάρτη ότι σκότωσαν και διαμέλισαν τους δύο άνδρες, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά κανάλια CNN Brasil και Band News.
Νωρίτερα, η ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι συνεχίζονται οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό του Φίλιπς και του Περέιρα, στο πλαίσιο μιας «έρευνας για ανθρωποκτονία», και μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων.
Μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters είπαν ότι είδαν αστυνομικούς να οδηγούν έναν άνδρα, ο οποίος είχε καλυμμένο το κεφάλι του με κουκούλα, στον ποταμό όπου χάθηκαν τα θύματα.
Η αστυνομία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την «ομολογία» των δραστών.
Οι ύποπτοι είναι ένας ψαράς, ο Αμαρίλντο ντα Κόστα ή «Πελάντο» και ο αδελφός του Οσένεϊ ντα Κόστα ή «Ντος Σάντος».
Ο Αμαρίλντο συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα για κατηγορίες που σχετίζονταν με κατοχή παράνομων όπλων και τέθηκε υπό κράτηση, μέχρι να ερευνήσει η αστυνομία την ανάμειξή του στην υπόθεση της εξαφάνισης των δύο ανδρών. Ο Οσένεϊ συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης. Η οικογένειά τους επιμένει ότι δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην υπόθεση αυτή.
«Ο δημοσιογράφος ήταν αντιπαθής»
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, είπε ότι ο Ντομ Φίλιπς ήταν «αντιπαθής» στην περιοχή, επειδή έκανε ρεπορτάζ για τις παράνομες εξορύξεις και το περιβάλλον. «Σε αυτή την πολύ απομονωμένη περιοχή, πολλοί άνθρωποι δεν τον συμπαθούσαν. Θα έπρεπε να διπλασιάσει τις προφυλάξεις του (…) Εκεί πέρα, υπάρχουν πειρατές στον ποταμό, δεν είναι συνετό να κυκλοφορείς εκεί άοπλος», είπε ο Μπολσονάρου σε συνέντευξή του στο κανάλι της Νέντα Νάγκλε στο YouTube.
«Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αν έχουν σκοτωθεί, τα πτώματά τους είναι στο νερό. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μείνουν πολλά πράγματα, θα τους φάνε τα ψάρια, δεν ξέρω αν υπάρχουν πιράνχας στην περιοχή», πρόσθεσε.
Ο Ντομ Φίλιπς, 57 ετών και ο φίλος και οδηγός του, Μπρούνο Περέιρα, 41 ετών, εθεάθησαν για τελευταία φορά στις 5 Ιουνίου, ενώ επέστρεφαν με πλοιάριο στην Αταλάγια του Ντόρτε, κοντά στα σύνορα με το Περού και την Κολομβία.
Η περιοχή όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους, η κοιλάδα του ποταμού Γιαβαρί, θεωρείται επικίνδυνη, καθώς εκεί δρουν λαθρέμποροι ναρκωτικών και άλλοι που επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες στο τροπικό δάσος (υλοτομία, εξορύξεις κλπ).
Ο Φίλιπς συνεργαζόταν εδώ και χρόνια με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» και πήγε στην Αμαζονία στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε για ένα βιβλίο σχετικό με το περιβάλλον.
Ο Μπρούνο Περέιρα, γνωστός για τους αγώνες του για τα δικαιώματα των ιθαγενών του Αμαζονίου, είχε αναλάβει τον ρόλο του οδηγού του στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ