Ήταν μια αντιπαράθεση face to face ανάμεσα στον Χουλουσί Ακάρ και στους τέσσερις Έλληνες βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Ίσως οι Έλληνες δεν θα εύρισκαν ποτέ τέτοια ευκαιρία να αντιπαρατεθούν με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας (ή τη φωνή του Ερντογάν- όπως τον αποκαλούν στην Τουρκία) μέσα στην Κωνσταντινούπολη, στο πολυτελές ξενοδοχείο Χίλτον, παρουσία βουλευτών από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Όταν άρχισε την ομιλία του ο κ. Ακάρ (οποίος εμφανίστηκε με κοστούμι και όχι με στολή όπως το συνηθίζει αν και απόστρατος αξιωματικός) τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθήσει. Στο 75% της ομιλίας του ήταν τυπικός, μιλούσε για το ΝΑΤΟ, για τις σχέσεις συμμαχίας, κρατώντας ισορροπημένες σχέσεις με Ρωσία σε σχέση με την εισβολή της στην Ουκρανία
***
Έλληνες βουλευτές σαν μια γροθιά
Και ξαφνικά, ωσάν κάτι συνέβη άλλαξε τροπάριο, αυτό το μειλίχιό ύφος που είχε εξαφανίστηκε και άρχισε να επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας. Επανέλαβε τις αιτιάσεις της Άγκυρας για τα νησιά, ενώ κατηγόρησε την χώρα μας για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι Έλληνες βουλευτές (οι Λιβανός, Τζάκρη, Λοβέρδος, Βολουδάκης) πήραν τον λόγο, απαντώντας ότι Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Και εκεί έγινε το έλα να δεις: Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στην εισβολή στην Κύπρο, ο Μανούσος Βολουδάκης άρχισε να αντικρούει τα επιχειρήματα για την στρατιωτικοποίηση των νησιών λέγοντάς του ότι η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα (μετά όμως από εισβολή) στη Συρία και στο Ιράκ και η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει στρατεύματα στα νησιά που απειλούνται; Είπε και ότι τα επιχειρήματα που προβάλλει η Τουρκία για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, είναι τα ίδια με τα επιχειρήματα που πρόβαλε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία. Οι Έλληνες βουλευτές σαν μια γροθιά τόνισαν πως δεν μπορεί να μιλά η Τουρκία για σεβασμό της κυριαρχίας εδαφών άλλων χωρών, από τη στιγμή που έχει εισβάλει στην Κύπρο και αμφισβητεί την κυριαρχία πολλών νησιών με τον κ. Βολουδάκη να του επισημάνει ότι αυτή η ακραία ρητορική που ακολουθεί η Τουρκία ενισχύει το ηθικό των Ελλήνων και εθνική ομοψυχία.
***
Ο εκνευρισμός του Τούρκου υπουργού Άμυνας
Ο κ. Ακάρ απαντούσε εκνευρισμένος στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι τον ρώτησαν ακόμη «πώς είστε υπέρ μια νατοϊκής συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια; Όπως μάλιστα προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας; Αυτή δεν είναι εχθρική συμπεριφορά»; Ή αντιπαράθεση αυτή κράτησε για 12 με 13 λεπτά έως την αποχώρηση του Ακάρ από την αίθουσα ενώ συνεχίστηκε και στους διαδρόμους. Και ξέρετε γιατί; Επειδή ο Ακάρ εκνευρισμένος από τις τοποθετήσεις των Ελλήνων βουλευτών, προφασίστηκε ότι «είχε να πιάσει μια πτήση» και έφυγε. Έλα όμως που δεν έφυγε, αλλά έμεινε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, όπου τον συνάντησαν οι Έλληνες βουλευτές και συνέχισαν τη «συζήτηση» μαζί του.
***
Φακές σούπα με αϊράνι
Εκείνο που έμαθα πριν από τη συνάντηση των Ελλήνων βουλευτών με τον κ. Ακάρ, η τουρκική φιλοξενία προς τους Έλληνες ήταν υποδειγματική. Τους πρόσφεραν πρώτο πιάτο σούπα φακές, εν συνεχεία μοσχαράκι κοκκινιστό (με πολλά όμως μπαχαρικά) και λιωμένη μελιτζάνα και βεβαίως μπακλαβά. Κρασί δεν υπήρχε (το απαγορεύει το κοράνι), αλλά υπήρχαν χυμοί και… αϊράνι. Σούπα φακές συνοδευόμενη από αϊράνι (ή ξυνόγαλα), αλλάζει το πράγμα σχολίαζαν οι Έλληνες βουλευτές.
***
Τι απαντά «περί νύκτας» ανώτατος αξιωματικός
Πάντως να ξέρετε ότι η δήλωση του Τούρκου αξιωματούχου ότι «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα…», ακόμα συζητείται στο Πεντάγωνο. Ανώτατος αξιωματικός ακούστηκε να λέει «ας έρθουν νύκτα, ας έρθουν πρωί ή μεσημέρι, ας έρθουν όποτε θέλουν, εμείς θα τους περιμένουμε και έχουμε πολλά να τους… κεράσουμε…».
***
Προεκλογικός παροξυσμός
Μπορεί, σχεδόν καθημερινώς ο Πρωθυπουργός να εξορκίζει τις πρόωρες εκλογές, πλην όμως ορισμένα γαλάζια στελέχη άλλα πρεσβεύουν. Λένε (και το λένε δημοσίως) ότι «βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογικό παροξυσμό», με συνεχείς συγκεντρώσεις, περιοδείες, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων ακόμα και ανακοίνωση υποψηφιοτήτων που γίνονται μάλιστα ευθέως από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ προβλέπουν το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο. Θέλετε μερικά παραδείγματα;
Βουλευτής Κοζάνης πραγματοποίησε προσφάτως προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη του με 700 άτομα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος παρουσίασε στην εκλογική του περιφέρεια, την Ημαθία (στο εκεί επιμελητήριο) τις οικονομικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση για τους αγρότες (δηλαδή καθαρή προεκλογική συγκέντρωση), με πλήθος κόσμου, πλην όμως προκάλεσε κάποιες δυσφορίες επειδή δεν προσκάλεσε άλλους πολιτικούς της περιφέρειάς του και κυρίως επειδή παρουσίασε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, μονομερώς Επίσης ένας από τα πλέον σημαντικά κομματικά στελέχη της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής, ο Τάσος Γαϊτάνης πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση στο Ιντερκοντινένταλ, όπου παρέστησαν βουλευτές και κομματικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα του στενού επιτελείου του Πρωθυπουργού. Το ερώτημα που έβγαινε από τα χείλη των παρευρισκόμενων ήταν πως είναι δυνατόν να μην έχουμε πρόωρες εκλογές τη στιγμή που κάνει προεκλογική συγκέντρωση ο Γραμματέας Τύπου της ΝΔ; Ο βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβαρίδης πρόκειται να πραγματοποιήσει εντός των ημερών εκδήλωση στη Βέροια για τα εθνικά θέματα με ομιλητές τους κκ. Καιρίδη και Μαρκόπουλο. Ένας άλλος βουλευτής κάνει κάθε εβδομάδα… κλαδικές εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία των Αθηνών. Τη μια φορά καλεί δημοσίους υπαλλήλους, την άλλη ξενοδοχοϋπαλλήλους και έπεται συνέχεια
***
Και εγκαίνια πολιτικών γραφείων
Πέραν όμως των προεκλογικών συγκεντρώσεων, έχουμε και τις περιοδείες που τέτοιες συναντάς μόνον σε περιόδους εκλογών. Δεν είναι μόνον οι παρουσίες βουλευτών σε λαϊκές αγορές, σε γάμους και σε βαφτίσια, σε κυριακάτικες λειτουργίες σε μοναστήρια και σε εσπερινούς είναι και οι επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους. Ο βουλευτής Β΄Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος επισκέπτεται τις υπηρεσίες της ΔΕΗ που βρίσκονται στην εκλογική του περιφέρεια. Ο βουλευτής Α Πειραιά Γιάννης Μελάς ετοιμάζει τα εγκαίνια του νέου πολιτικού του γραφείου στην περιοχή των Μανιάτικων στον Πειραιά. Εάν δείτε τα sites των βουλευτών της ΝΔ θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες πως κανείς από αυτούς δεν χάνει εκδηλώσεις στην περιφέρειά του. Αφήστε που η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ λέει ότι τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει ανασχηματισμό, οι εκλογές δεν είναι μακριά.
***
Το άρωμα γυναίκας θα συνεχιστεί
Tο… άρωμα γυναίκας που έδωσε ο πρωθυπουργός στα ψηφοδέλτια, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας των κυρίων Συρεγγέλα, Μιχαηλίδου, Ζαχαράκη και Νικολάου, θα έχει και συνέχεια. Όπως με πληροφορούν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αυξήσει σημαντικά τις γυναίκες που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Το επόμενο «πακέτο», λένε οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τις κυρίες Βίκυ Λοϊζου, πρώην γ.γ. Τουρισμού, Αθηνά Καλύβα, πρώην γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας και ίσως και άλλα δυνατά ονόματα.
Κάποια πηγή μου, όμως, μου λέει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια γυναίκα – έκπληξη για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Και δε λέμε για τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει δηλώσει ότι θα κατέβει στα Χανιά και θα δώσει τη μάχη με σταυρό. Αλλά για όνομα που θα κάνει «γκελ» στην κοινωνία και θα αντικαταστήσει την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, μια ισχυρή γυναικεία παρουσία στο Επικρατείας της ΝΔ.
***
Πρώτοι οι εύζωνες στην εθελοντική αιμοδοσία
Για άλλη μια χρονιά, εκεί στο Κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου (όπου στην επέτειο της Δημοκρατίας γίνεται η σύναξη των πολιτικών αρχηγών), οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, αλλά και άλλοι ένστολοι καθώς και εθελοντές έδωσαν το αίμα τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Εκεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα στήθηκε μια μονάδα αιμοδοσίας: «Η προσφορά αίματος είναι μια πράξη αλτρουϊσμού και αλληλεγγύης που χαρίζει ζωή στους πάσχοντες συνανθρώπους μας», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε και πάλι για αιμοδοσία, σίγουρα αποτελεί μια πράξη αλτρουισμού. Αλλά έψαχνα πολιτικούς να δω να προσφέρουν αίμα και δεν είδα. Παρά μόνον τον γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Ούτε εφέτος είδα τον Σωτήρη Τσιότρα να δίνει αίμα (όπως έκανε και πέρυσι).
***
Η προσωπογραφία του Δημήτρη Σιούφα στη Βουλή
Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν σήμερα στο Εντευκτήριο της Βουλής τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Βουλής Δημητρίου Σιούφα, παρουσία της οικογένειάς του, πολιτικών και συνεργατών του. Το πορτραίτο του αναρτήθηκε σε ειδικό χώρο στο Εντευκτήριο της Βουλής και ο Δημήτρης Σιούφας έφερε και πάλι στη Βουλή πολιτικούς που είχαν απομακρυνθεί χρόνια από το Κοινοβούλιο. Οπως για παράδειγμα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ή ο Βύρωνας Πολύδωρας, ενώ έδωσαν το παρών τους ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα, Νικόλας Βούτσης, καθώς και οι αντιπρόεδροι Νικήτας Κακλαμάνης, Αθανάσιος Μπούρας και Γεώργιος Λαμπρούλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και αναπληρωτής Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, νυν και τέως βουλευτές. Την οικογένεια εκπροσώπησαν η χήρα του Δημήτρη Σιούφα, Καίτη, οι γιοι του, Γεώργιος και Μάριος, η κόρη του Στεφανία και τα εγγόνια του Δημήτριος και Αλέξανδρος, ενώ παρέστησαν και άλλα μέλη της οικογένειας, φίλοι και συνεργάτες του.
***
Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών
Μαθαίνω ότι την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη απονομή βραβείου διπλωματικής εργασίας δυνάμει του χρηματικού ποσού που παραχώρησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε Πανεπιστήμια σε συνέχεια προσωπικής του βράβευσης με το διεθνές «Βραβείο Ειρήνης και Συνεργασίας των Βαλκανικών λαών». Κατόπιν της προσφοράς αυτής του κ. Τσίπρα, θεσπίστηκε σε μια σειρά διεθνολογικά πανεπιστημιακά τμήματα ένα ετήσιο βραβείο και την προσεχή Παρασκευή θα απονεμηθεί το πρώτο για το εφετινό ακαδημαϊκό έτος, παρουσία του κ. Τσίπρα, στο «Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια: Στρατηγική Δίκαιο & Οικονομία» του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε μία περίοδο που τόσο τα εκπαιδευτικά, όσο και τα διεθνοπολιτικά και ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται στην επικαιρότητα.