Πέθανε ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ

Χαρακτηριστικός ρολίστας επί μισό αιώνα έπαιξε σε περισσότερες από 180 ταινίες και σειρές

Σε ηλικία 90 ετών πέθανε το περασμένο Σάββατο 11 Ιουνίου, ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ, ένας από τους πιο αξιόλογους ρολίστες του αμερικανικού κινηματογράφου και της αμερικανικής τηλεόρασης των τελευταίων 50 χρόνων. Γνωστός κυρίως από τις συνεργασίες του σε ταινίες του Πολ Τόμας Άντερσον σε ταινίες όπως «Ξέφρενες νύχτες», «Μανόλια» και «Hard eight», ο Χολ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 180 ταινίες και σειρές.

 

Στη φιλμογραφία του θα βρούμε κλασικές ταινίες του αμερικανικού σινεμά όπως η «Ζωντανή μετάδοση: The Truman Show» και «Επιχείρηση: Argo», περιπέτειες που έκαναν θραύση στα ταμεία, όπως ο «Βράχος», ο «Απόλυτος κίνδυνος» και «Air Force One» και δημοφιλείς κωμωδίες («Θεός για μια εβδομάδα»). Μια προσωπική επιτυχία του και από τις ελάχιστες ταινίες στις οποίες ο Χολ υπήρξε πρωταγωνιστής, είναι το «Secret Honor» του Ρόμπερτ Ολτμαν, στο οποίο υποδύθηκε τον Ρίτσαρντ Νίξον. Μάλιστα, ο Χολ είναι ο μόνος ηθοποιός  που παίζει σε εκείνη την ταινία η οποία απέκτησε cult χαρακτήρα.

 

Γεννημένος το 1931 στο Τολέδο του Οχάιο, ο Φίλιπ Μπέικερ Χολ μπήκε με καθυστέρηση στον χώρο του θεάματος. Η πρώτη ταινία του χρονολογείται το 1970 και είναι το «Ζαμπρίσκι Πόιντ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Βραχύσωμος, με βαριά, μπάσα φωνή, ο Χολ ήταν ιδανικός για βοηθητικούς ρόλους κακοποιών («Το φιλί του θανάτου»), δικαστών («Ενας αθώος άνθρωπος»), στρατιωτικών («Κατάχρηση εξουσίας») και αστυνομικών («Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ»). Τελευταία του δουλειά ήταν η σειρά «Μεσσίας» (2020).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.