«Εχουμε μπροστά μας το πιο θερμό πολιτικό καλοκαίρι από το 2019» φέρεται να είπε προ ημερών σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές, είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε στις αρχές Οκτωβρίου. «Ο Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τέλος καλοκαιριού να δραπετεύσει γιατί τρέμει την ακρίβεια του χειμώνα» τονίζει χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει θέσει τους πάντες σε «εκλογικό συναγερμό», προτάσσοντας ως άμεσο βασικό στόχο, «να εκπέμψει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, ανατροπής και νίκης».
Σειρά εξορμήσεων και ομιλιών
Στον 7ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και το «στρατηγείο» του κ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός θα βρίσκεται όλο και λιγότερο, καθώς όλες οι κινήσεις του πλέον θα εντάσσονται στον ευρύτερο εκλογικό προγραμματισμό: συνεχείς περιοδείες, ομιλίες, επαφές, συναντήσεις εκτός γραφείων με φορείς, συλλογικότητες, κ.ά. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προγραμματική επεξεργασία και το κρίσιμο για τον ίδιο είναι το επόμενο διάστημα να περάσει στην κοινωνία, όσο πιο ηχηρά γίνεται, το μήνυμα της προγραμματικής ετοιμότητας, της αποφασιστικότητας και της μάχης για την «ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», σύμφωνα με μια χαρακτηριστική φράση. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και μια σειρά εξορμήσεων με ομιλίες κεντρικών στελεχών με στόχο να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση, κεφαλαιοποιώντας και τη δυναμική των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών και της εγγραφής των νέων μελών.
Αντικυβερνητικό μέτωπο με αφορμή τα ΑΕΙ
Στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας επισημαίνουν ότι υπάρχει πλέον αρκετή «καύσιμη πολιτική ύλη» για να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής που θα πλήξει την κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι δύσκολα ο Πρωθυπουργός μπορεί να αλλάξει το κλίμα, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του, όπως π.χ. προ ημερών για το δημογραφικό κ.ά., και εμμένουν ότι η σύγκρουση των εκλογών θα είναι μεταξύ δυο διαφορετικών κόσμων, και αυτό φαίνεται, κατά τα λεγόμενά τους, ακόμα και από τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας. Επομένως, με διάφορες αφορμές, όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την Παιδεία, θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί περαιτέρω το αντικυβερνητικό κλίμα και να δημιουργηθεί, όσο αυτό είναι εφικτό, ένα ευρύτερο μέτωπο κατά της κυβέρνησης τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κυρίαρχη είναι πλέον η εκτίμηση ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία υποχωρεί σημαντικά και είναι δύσκολο να στηθεί εκ νέου, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το «νεκραναστήσει», όπως λένε.
Εκλογές πριν έρθει ο χειμώνας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλες τις συζητήσεις του με στενούς του συνεργάτες αλλά και πρόσωπα εκτός πολιτικής εμμένει στην άποψη ότι παρά την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, διογκώνεται σταδιακά η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, η φθορά είναι μεγάλη και αυτό θα φανεί στα εκλογικά ποσοστά της ΝΔ. Επ’ αυτού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει «στο τέλος του καλοκαιριού να δραπετεύσει» προκηρύσσοντας εκλογές για τον εξής λόγο: «Διότι τρέμει στην ιδέα ότι θα είναι εκεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας». Μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αδιαφορώντας για τις δημοσκοπήσεις, και συνεχώς – τις τελευταίες δύο εβδομάδες με μεγαλύτερη ένταση – τονίζει ότι το κόμμα του και ο ίδιος θα αναλάβουν στα δύσκολα.
Στοίχημα η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης
Στο πλαίσιο αυτό, το σύνθημα είναι μεγαλύτερη εξωστρέφεια, άνοιγμα στην κοινωνία, πλήρης αξιοποίηση και ενεργοποίηση των μελών που εγγράφηκαν στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα και κυρίως το βασικό στοίχημα όπως λένε συμπυκνώνεται στην εξής επισήμανση: «πρέπει να πείσουμε ότι διαθέτουμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Αυτή η επισήμανση χωρεί μεγάλη συζήτηση και ήδη στο επιτελείο του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών διακατέχεται από αίσθημα απελπισίας. «Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο διέξοδο και προοπτική. Να έχει να πιαστεί από κάπου. Αυτό πρέπει να γίνει όχι με μαξιμαλιστικές προτάσεις» αναφέρει στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και συμπληρώνει: «Επικεντρωνόμαστε να δημιουργήσουμε το κλίμα ότι μπορεί να ξανάρθει η ελπίδα και πως δύναται να αλλάξει η κατάσταση, αλλά όχι με μαγικά ραβδιά».
Θέλοντας να ενισχύσει τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου θα ρίξει και το μεγαλύτερο βάρος από εδώ και πέρα, ο κ. Τσίπρας προτάσσει δέσμη πέντε βασικών αξόνων της «εναλλακτικής πρότασης πολιτικής αλλαγής για την επόμενη ημέρα», όπως λέει και συγκεκριμένα αναφέρεται στην αναγκαία κοινωνική δικαιοσύνη που πρέπει να επέλθει «έναντι του εμμονικού νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
«Μαγικά ραβδιά» και πέντε δεσμεύσεις
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε μια περίοδο που ακούστηκαν προτάσεις που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια (ο Χρήστος Σπίρτζης ζήτησε να υπάρξει κρατικοποίηση μίας ή δύο τραπεζών, ο Παύλος Πολάκης έθεσε το θέμα να περάσει η ΔΕΗ στον πλήρη έλεγχο του κράτους και ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, προτάσεις που κατά τον κ. Τσίπρα προσκρούουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκρίνει την άποψη ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά.
Στον πυρήνα του εναλλακτικού δρόμου που προτείνει και ο οποίος θα προβληθεί με μεγάλη ένταση τις επόμενες εβδομάδες υπάρχουν πέντε βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα: α) η καταπολέμηση της ακρίβειας, β) η στήριξη του κόσμου της εργασίας, γ) η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αγροτών με διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, δ) η στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από την ενίσχυση του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης και ε) η στήριξη των νέων της χώρας μέσα από πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να μείνουν στον τόπο μας και να δημιουργήσουν οικογένειες.
Ειδικά για τον αγροτικό κόσμο που προσπαθεί να στήσει στέρεες γέφυρες, προτείνει χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μέσα από τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να πάνε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι σε 10 μεγάλες οικογένειες στον τόπο μας, που βγάζουν για χρόνια τον πλούτο μέσα από τον ιδρώτα και τον μόχθο του εργαζομένου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία» λέει χαρακτηριστικά. Για το ΕΣΥ προτείνει προσλήψεις, ανασυγκρότηση του μισθολογίου με παροχή κινήτρων σε νέους επιστήμονες να μη φεύγουν στο εξωτερικό και να ενταχθούν στο σύστημα. «Δέσμευσή μας είναι η στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να έχει αναδιανεμητικό καθολικό χαρακτήρα, με την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων και την παραχώρηση του πλέον του 1,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Είτε μέσω της 13ης σύνταξης, είτε με στοχευμένη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων» αναφέρει.
Θετικός σε κυβερνήσεις συνεργασίας
Μεγάλη εσωτερική συζήτηση αλλά και ποικίλες ερμηνείες σε πολιτικούς κύκλους, και στο Μέγαρο Μαξίμου και στα άλλα κόμματα, προκάλεσε η προ ημερών θετική στάση του κ. Τσίπρα (συνέδριο για την υγεία του «Πρώτου Θέματος») στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας. «Είμαι έτοιμος, πιστεύω ότι η χώρα δεινοπάθησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που ήταν τόσο αυτοδύναμες που τη δύναμή τους την έκαναν βάρος στον λαό» είπε.
Ανανέωση και αμφίπλευρη διεύρυνση στα ψηφοδέλτια
Μεγάλη ανανέωση θα υπάρξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο βασικός κορμός των οποίων θα είναι έτοιμος, όπως έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας, τις επόμενες 40 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν πάρα πολλά νέα πρόσωπα, όχι μόνο ηλικιακά, ενώ θα προέρχονται από όλους τους χώρους (ακαδημαϊκό, πολιτισμού, αθλητισμό, της αγοράς, των ΜΜΕ, κ.ά.). Στόχος είναι να φανεί ότι το κόμμα πραγματικά άνοιξε, έδωσε χώρο και ευκαιρίες σε πρόσωπα που δεν ανήκαν στο στενό κομματικό σύστημα, αλλά έχουν διευρυμένο ακροατήριο και μπορούν να διαμορφώσουν θετικό κλίμα στην κοινωνία. Σε κάθε εκλογική περιφέρεια, θα τοποθετηθεί τουλάχιστον ένα νέο πρόσωπο που θα σηματοδοτεί και τη διεύρυνση και τη συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με δυνάμεις εκτός κόμματος. Αυτό είναι στοίχημα για τον κ. Τσίπρα, που πιθανότατα θα ενθυμείτε τον εκλογολόγο και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστήμιου Ηλία Νικολακόπουλο που πέρυσι το καλοκαίρι στην εφημερίδα «Εποχή» είχε πει και το έβρισκε συνέχεια μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Οποιος βγαίνει μπροστά έχει πίσω του κυβερνητική θητεία. Δεν έχει πλέον νέο και δυναμικό πολιτικό προσωπικό, όπως είχε όταν εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανοδική δύναμη το 2012. Χρήζει μεγάλης ανανέωσης σε ηλικιακό επίπεδο και σε επίπεδο φύλου».
Εμφαση στα προβλήματα των νέων
Μεγάλη σημασία στον δρόμο για τις εκλογές θα δώσει ο κ. Τσίπρας στην επαναπροσέγγιση με τους νέους. Στο γραφείο του έχουν αναλυθεί επαρκώς τις προηγούμενες ημέρες τα αποτελέσματα του τρίτου κατά σειρά «κύματος» της μεγάλης ετήσιας έρευνας «Νεολαία, Συνήθειες, αντιλήψεις και πολιτική συμπεριφορά» που πραγματοποιείται σταθερά από το 2020 από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata SA. Στην έρευνα (υπεύθυνη του σχεδιασμού και της ανάλυσης της οποίας είναι η ΔανάηΚολτσίδα, πολιτική επιστήμονας και διευθύντρια του ΙΝΠ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη συνεργασία του Αγγελου Σεριάτου, επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata), υπογραμμίζεται ότι οι νέοι και οι νέες είναι γενικά επιφυλακτικοί με τα κόμματα, τα οποία ωστόσο δεν απορρίπτουν πλήρως και a priori.
«Ενα σημαντικό ποσοστό θα ήταν ανοιχτό στην ένταξή του σε ένα κόμμα, αν και πολλοί είναι τελείως αρνητικοί/ές. Ενα μέρος αυτών μπορεί να κερδηθεί από τα κόμματα μέσα από πιο χαλαρούς τρόπους επαφής μαζί τους – από τις ενημερώσεις (newsletters) μέχρι τη συμμετοχή σε εσωκομματικές ψηφοφορίες. Στα ζητήματα αυτά καταγράφονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που ανταποκρίνονται στη γενικότερη πρόσληψη του ρόλου των κομμάτων από τη Δεξιά και την Αριστερά αντίστοιχα» είναι μία από τις διαπιστώσεις στην έρευνα και μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται: «Το επιτακτικό αίτημα που απευθύνουν οι νέοι προς τα κόμματα και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα είναι να ακουστούν και να δοθούν λύσεις στα εξαιρετικά πιεστικά προβλήματά τους».
Σχετικά με τους νέους, και με βάση και την έρευνα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για ένα πρόγραμμα που θα λύνει το βασικό θέμα της στέγης και ταυτόχρονα καταργώντας τις ρυθμίσεις που έβαζαν εμπόδια στην είσοδό τους στα πανεπιστήμια, όπως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής.