Την «ανά πάσα στιγμή» ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού για μία εκλογική αναμέτρηση υπογραμμίζει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Εξι μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο 34χρονος δικηγόρος μιλά για την πρόκληση της προσέλκυσης των νέων, την αντιμετώπιση του νέου κύματος του λαϊκισμού και υπό αυτό το πρίσμα θέτει σειρά ερωτημάτων προς τη νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ. Εν όψει εκλογών, ο γραμματέας της ΝΔ δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η απλή αναλογική και τονίζει ότι το δίλημμα για τους πολίτες δεν θα είναι απλώς «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αλλά «αλήθειες ή ψέματα».
Αυτές τις ημέρες συμπληρώνετε έξι μήνες στη θέση του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ και μόλις ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος κομματικών διαδικασιών. Η εντύπωση που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι το κόμμα είχε παραμεληθεί. Πόσο αληθές είναι αυτό;
«Τους τελευταίους έξι μήνες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μού έδωσε μια ευκαιρία ζωής προτείνοντάς με για τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Μια απόφαση την οποία επικύρωσαν ομόφωνα τα μέλη της. Για εμάς αυτό το διάστημα ήταν γεμάτο παραγωγικές δράσεις, επαφές με στελέχη μας από όλη την Ελλάδα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, δεκάδες επισκέψεις σε όλη τη χώρα, πολιτικές ακαδημίες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, πέντε προσυνεδριακές συζητήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο και δυο μαζικά και δυναμικά συνέδρια: του κόμματος και της Νεολαίας. Στο διάστημα που προηγήθηκε η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια αλληλουχία πρωτόγνωρων κρίσεων που, κατά λογική συνέπεια, επηρέασαν την καθημερινότητα όλων μας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και την πολιτική δράση. Από τη στιγμή που οι περιορισμοί της πανδημίας ξεκίνησαν να αίρονται σταδιακά, βγήκαμε ξανά δυναμικά μπροστά».
Είστε εκπρόσωπος της νέας γενιάς των πολιτικών στελεχών. Είναι ωστόσο κυρίαρχη η εντύπωση ότι η νεολαία είτε «καταφεύγει» πολιτικά στα άκρα, αριστερά ή δεξιά, είτε απομακρύνεται από την πολιτική. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;
«Η γενιά μας και η αμέσως επόμενη ξεκίνησαν τη ζωή τους μέσα σε κρίσεις για τις οποίες δεν ευθύνονταν, πληρώνοντας τις «αμαρτίες» των μεγαλύτερων. Και αυτό έκανε πολλούς από τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες να μην εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα.Για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα που υπάρχει σε μερίδα της νέας γενιάς πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει από τη μια ο δρόμος του λαϊκισμού και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και, από την άλλη, ο δικός μας δρόμος της δουλειάς, της λογικής, των έργων και των επιχειρημάτων. Ετσι θα πείσουμε τους νέους. Με αποτελέσματα και πράξεις και όχι με μεγάλα λόγια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι οι πολιτικές μάχες και οι εκλογές κερδίζονται στον χώρο του Κέντρου. Πρόκειται μάλλον για αντικειμενική επισήμανση, όμως τον τελευταίο καιρό δεν λείπουν οι «υπενθυμιστικές» παρεμβάσεις, όπως αυτές των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που επιμένουν «δεξιά». Θεωρείτε ότι το δίπολο «δεξιά – αριστερά» εξακολουθεί να είναι μία επαρκής πολιτική περιγραφή;
«Η ίδια η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η παράταξή μας υπερβαίνει το δίπολο «αριστερά – δεξιά». Και αυτό διότι οι ίδιοι οι πολίτες περισσότερο από τα δίπολα ενδιαφέρονται για την προοπτική, την ισχυρή οικονομία, τη διεθνή θέση της χώρας, τη στήριξη στα δύσκολα, τη σταθερότητα, τις νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι «μπροστά ή πίσω» ή, αν προτιμάτε, «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Και ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ με τις πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι είναι οι μόνοι που εκπροσωπούν στην πράξη την αληθινή πρόοδο».
Πόσο σας προβληματίζει ο κίνδυνος της επικράτησης του λαϊκισμού; Η ακρίβεια, ο πόλεμος και η ένταση στα εθνικά θέματα ευνοούν πολλούς εκφραστές του…
«Οι λαϊκιστές θρέφονται πολιτικά σε περιόδους κρίσης, όσο υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία για την καθημερινότητα και τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, παρά μόνο για σκληρή δουλειά και αποτελεσματικές λύσεις. Υπερασπίστηκε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενισχύοντάς την με εμβληματικές διεθνείς συμφωνίες, στήριξε την οικονομία και τους εργαζομένους μειώνοντας την ανεργία σε ποσοστά- ρεκόρ, πέτυχε και ξεπέρασε τους στόχους της ανάπτυξης, έδωσε χώρο στις μεγάλες επενδύσεις. Μόνο οι λύσεις και οι ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό. Ούτως ή άλλως η μάχη αυτή ήταν, είναι και θα είναι διαρκής. Δεν ξεκίνησε τώρα, ούτε θα τελειώσει άμεσα».
Συχνά γίνονται αναφορές στο «μέτωπο της λογικής και της προόδου». Σε αυτό συγκαταλέγεται και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα ηγεσία του;
«Εδώ και μήνες, η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του δεν έχουν δώσει απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Εχουν αναθεωρήσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για την ασφάλεια των φοιτητών στα δημόσια; Θα καταδικάσουν ανοιχτά και ξεκάθαρα λογικές Ρασπούτιν και ρητορικές «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»; Η ΝΔ είναι το μόνο ουσιαστικά λαϊκό και προοδευτικό κόμμα της χώρας. Δεν χρησιμοποιεί τη λέξη πρόοδος ως ένα ακόμα σύνθημα, αλλά ως εργαλείο για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».
Απομένει λιγότερο από ένας χρόνος έως τις εκλογές. Ωστόσο ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, ειδικά στην επαρχία, είτε από υποψήφιους βουλευτές, είτε από κομματικά στελέχη. Μήπως ετοιμάζεστε και για νωρίτερα;
«Οι επισκέψεις μας στην Αττική ή την Περιφέρεια δεν ξεκίνησαν τώρα. Εμείς δεν περιμένουμε τις εκλογές για να μιλήσουμε στους πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο και τον λόγο μας και βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Ακούμε τους πολίτες, μιλάμε μαζί τους, καταγράφουμε τα προβλήματα, δεν αποφεύγουμε τα κακώς κείμενα και μιλάμε για το έργο της κυβέρνησης, το οποίο έχει κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το κόμμα, όμως, έχει την υποχρέωση να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να δώσει τη μάχη της κάλπης».
Πάντως, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, υπάρχει το μεγάλο αγκάθι της απλής αναλογικής. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πρώτη κάλπη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων να είναι χαμηλά. Σας ανησυχούν τέτοιου είδους εκτιμήσεις;
«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε την κρίση του ελληνικού λαού. Η απλή αναλογική είναι η απόδειξη της υποκρισίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αφού κυβέρνησαν δύο φορές με το μπόνους των πενήντα εδρών, βλέποντας ότι χάνουν τα κεκτημένα τους, θέλησαν να ναρκοθετήσουν το πολιτικό σκηνικό, όπως έκαναν και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες, όμως, γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιου είδους μικροπολιτικά κόλπα γιατί αυτό που θέλουν και αυτό που χρειάζονται είναι σταθερές κυβερνήσεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν τη ΝΔ και αυτό δεν θα αλλάξει».
Ποια θα είναι τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης; Περιορίζονται στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»;
«Οχι, δεν θα είναι μόνο αυτό. Το δίλημμα είναι «αλήθειες ή ψέματα». Είναι από τη μία οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις και, από την άλλη, το «λεφτά υπάρχουν», το «δεν πληρώνω», το «τους στέλνουμε τον λογαριασμό πίσω». Δεν έχουμε αντίπαλο τον κ. Τσίπρα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι πολίτες και μαζί τους και εμείς. Αυτό δεν είναι μια αλαζονική διαπίστωση, αλλά μια κοινή παραδοχή».