Στα ύψη παραμένουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, που διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ακόμη υψηλότερες τιμές των καυσίμων που καίνε. Όσο υπάρχει ζήτηση δεν αναμένεται σημαντική υποχώρηση τιμών, λένε διεθνείς παίκτες της αγοράς.
«Υποψιαζόμαστε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναζητήσουν το επίπεδο στο οποίο αρχίζει η διάβρωση της ζήτησης», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το αργό μπορεί να αυξηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν πάρει επίσης ώθηση από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ανέβασε τις τιμές του αργού για παράδοση Ιουλίου, αλλά εν μέσω αμφιβολιών ότι η όποια αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ είναι αρκετή. Το αργό πετρέλαιο Brent διαμορφώθηκε στα 120 δολάρια το βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) διαμορφώθηκαν στα 119 δολάρια το βαρέλι.
Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», οι αυξήσεις εν μέρει οφείλονται στο ότι ο κόσμος πάει στα βενζινάδικα και βάζει συνέχεια καύσιμα καθώς η οικονομία ανοίγει μετά την πανδημία.
Όπως αναφέρεται ειδικά για τις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος άνοιξε τις στρόφιγγες από το έκτακτο απόθεμα αργού της χώρας, ενώ έχει γίνει λόγος ακόμη και για αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου καυσίμων. «Όλα αυτά έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τις τιμές στην αντλία και για να προστατεύουν τους καταναλωτές (…), κινήσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν, όχι να περιορίσουν, τη ζήτηση καυσίμων», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Επίσης αναφέρεται ότι ο πυρετός των τιμών είναι πιθανό να κοπάσει μόνο όταν η ζήτηση αρχίσει να σπάει. Ωστόσο, παρά την άνοδο άνω του 500 τοις εκατό της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές του αργού παραμένουν κάτω από το ιστορικό υψηλό του 2008 σε πραγματικούς και ονομαστικούς όρους, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη υψηλότερα, λένε οι αναλυτές.
«Υποψιαζόμαστε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναζητήσουν το επίπεδο στο οποίο αρχίζει η διάβρωση της ζήτησης», έγραψαν αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το αργό μπορεί να αυξηθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.
Αυξήσεις αντί για μειώσεις. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης του Ιουλίου για το επονομαζόμενο αραβικό ελαφρύ αργό της στην Ασία κατά 2,10 δολάρια σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Πρόκειται για τιμή υψηλότερη κατά 6,50 δολάρια σε σχέση με τις τιμές του Ομάν/Ντουμπάι, δείχνουν στοιχεία του Reuters.
Η αύξηση της τιμής ακολούθησε την απόφαση του καρτέλ και των συμμάχων του, του αποκαλούμενου OPEC+, να ενισχύσουν την παραγωγή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, ή 50% περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Όμως από το σύνολο της αύξησης, τα 432.000 βαρέλια επιπλέον πετρελαίου την ημέρα είχε ήδη προγραμματιστεί να πέσουν στην αγορά και έτσι η είδηση τιμολογήθηκε ανάλογα.
Ο αυξημένος στόχος αφορά όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, πολλά από τα οποία όμως έχουν λίγα περιθώρια αύξησης της παραγωγής και περιλαμβάνουν τη Ρωσία, η οποία αντιμετωπίζει δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
«Με λίγους… συμμετέχοντες του ΟΠΕΚ+ να έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan, σύμφωνα με το Reuters. Έτσι προς το παρόν τη νύφη την πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αυτό το διάστημα προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο μετά την κατάργηση περιορισμών για την πανδημία.