Στόλτενμπεργκ: Το μπλοκάρισμα της Τουρκίας σε Σουηδία – Φινλανδία μπορεί να διαρκέσει

Δεν βλέπει λύση μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 28 Ιουνίου ο ΓΓ της συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ

Το μπλοκάρισμα από την Τουρκία στις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενδέχεται να μην επιλυθεί εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που έχει προγραμματιστεί στο τέλος του μήνα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Σύνοδος της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ «εργάζεται σκληρά» για να επιλύσει τα «θεμιτά» ζητήματα που θέτει η Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά το παρελθόν είχε επιμείνει στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές «με ανοιχτές αγκάλες», αλλά η Τουρκία μπλόκαρε τις υποψηφιότητές τους.

Η Άγκυρα τις κατηγορεί ότι προσφέρουν καταφύγιο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

«Θα ήθελα αυτό το θέμα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», είπε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη  Φινλανδία με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο. Ωστόσο, «η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ουδέποτε ήταν καταληκτική ημερομηνία», δήλωσε.

Στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον, ο Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι «πρόθεσή» του ήταν να ρυθμίσει το θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου.

Θεμιτές οι τουρκικές ανησυχίες

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Άγκυρα εξέφρασε «θεμιτές ανησυχίες».

«Πρέπει να καταλάβουμε και να θυμόμαστε ότι κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία. Και επίσης ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος με στρατηγική γεωγραφική θέση», υπογράμμισε.

Οποιαδήποτε συμφωνία ένταξης στο ΝΑΤΟ πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα τριάντα μέλη του.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα είχε εκφράσει την υποστήριξή της στις αιτήσεις ένταξής τους μέχρι να τις υποβάλουν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.