Από τις κύριες πόλεις στις οποίες στήθηκαν οι κάλπες είναι το Παλέρμο, η Γένοβα και το Καταντζάρο της Καλαβρίας. Στο Παλέρμο της Σικελίας, μάλιστα, δημιουργήθηκαν και τα πρώτα προβλήματα, διότι λείπουν πολλά μέλη εφορευτικών επιτροπών. Δυο υποψήφιοι, δε, στην Σικελία πάντα, συνελήφθησαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και κατηγορούνται για ψηφοθηρία και στενές σχέσεις με την μαφία της Κόζα Νόστρα. Σε ό,τι αφορά την προστατευτική μάσκα, μετά από πολλές συζητήσεις, αποφασίσθηκε ότι απλά «συστήνεται η χρήση της» στους ψηφοφόρους.
Σε πολιτικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστική η αναμέτρηση της Γένοβας: από την μία ο υποψήφιος της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, Μάρκο Μπούτσι. Από την άλλη, ο Άριελ Ντέλλο Στρόλογκο, που επέλεξαν η κεντροαριστερά, τα Πέντε Αστέρια και η Ιταλική Αριστερά.
Και πέντε δημοψηφίσματα που αφορούν τη δικαιοσύνη
Η Λέγκα ελπίζει να διατηρήσει αρκετούς δήμους στον Βορρά, αλλά τα τελευταία γκάλοπ δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ο Ματέο Σαλβίνι προσπάθησε να ανεβάσει τους τόνους, με αναφορά και σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές εκλογές: αμφισβήτησε, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, την θέση του ευρωκοινοβουλίου υπέρ του «στοπ» στις πολώσεις βενζινοκίνητων και ντίζελ αυτοκινήτων, από το 2035 και μετά.
Το δε προοδευτικό μέτωπο Δημοκρατικού Κόμματος, Πέντε Αστέρων και Ιταλικής Αριστεράς, μετρά τις δυνάμεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών. «Στην επόμενη αναμέτρηση πρέπει να ξέρουν όλοι ότι δεν θα υπάρξει τρίτη εναλλακτική: η χώρα θα κυβερνηθεί από εμάς ή από τις δεξιές δυνάμεις του Σαλβίνι και της Μελόνι», δήλωσε ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας των «Δημοκρατικών».
Σήμερα, διεξάγονται και πέντε δημοψηφίσματα που αφορούν την δικαιοσύνη. Από το αν οι δικαστές μπορούν να αλλάζουν καθήκοντα και να γίνονται εισαγγελείς, μέχρι τον περιορισμό της χρήσης της προφυλάκισης και το αν πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, πολίτες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα. Στα δημοψηφίσματα αυτά, όμως, αν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50%, το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να θεωρηθεί έγκυρο.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Πηγή DW