Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στη νόσο

Θα υπάρξουν κρούσματα πέραν του αναμενομένου αλλά δεν θα πάρει διαστάσεις πανδημίας καθυσυχάζουν οι ειδικοί

Με ήδη επιβεβαιώμενα δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, οι ειδικοί εμφανίζονται απολύτως καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ποτέ η συγκεκριμένη ασθένεια να πάρει διαστάσεις πανδημίας αντίστοιχης με αυτή του κοροναϊού – Covid 19, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όσο με τον Covid

Στη χώρα μας λοιπόν έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων δύο άνδρες. Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το δεύτερο κρούσμα ένας άνδρας 47 ετών ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Παρά το γεγονός πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όπως με τις περιπτώσεις επιδημιών, εντούτοις, ο ΕΟΔΥ μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κρούσματος αποφάσισε κάθε Πέμπτη να γίνει εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της νόσου και τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η  ευλογιά των πιθήκων θα υπάρχει χωρίς ποτέ να μας δημιουργήσει το πρόβλημα της Covid και συνέστησε στοιχειώδη προφύλαξη και επισήμανε ότι οι άνω των 50 ετών αλλά και τα παιδιά που είναι εμβολιασμένοι για την ευλογιά των ανθρώπων θα πρέπει να ανησυχούν πολύ λίγο.

Δεν υπάρχει ανησυχία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ματίνα Παγώνη διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται  όπως ο κοροναϊός». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Παγώνη, μιλώντας στον ANT1, πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Θα αυξηθούν τα κρούσματα

Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.

«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δεν μεταδίδεται όπως ο κοροναϊός

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, αλλά μόνο μέσω της κοντινής, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, η Δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής των CDC, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς και αγγίζοντας τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.

Προσπαθώντας όμως να διευκρινίσει εάν χρειάζονται μάσκες προσώπου για να αποφευχθεί η μόλυνση, η επιδημιολόγος εξήγησε ότι ο ιός που προκαλεί το εξάνθημα δεν θα «μείνει στον αέρα» όπως ο κοροναϊός.

«Η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω περιστασιακών συζητήσεων, περνώντας για παράδειγμα σε ένα παντοπωλείο ή αγγίζοντας πράγματα όπως πόμολα πόρτας», δήλωσε. «Όλα τα κρούσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτό το ξέσπασμα σχετίζονται με άμεση επαφή».

Κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, οι υπεύθυνοι υγείας κάλεσαν επίσης τους Αμερικανούς με οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη – συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, της γονόρροιας και των χλαμυδίων – να υποβληθούν σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων.

Ανέφεραν ότι πολλοί ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίαζαν εξανθήματα και πληγές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, που έμοιαζαν με ΣΜΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Walensky τόνισε ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα μόνο μέσω μεγάλων σταγονιδίων που αποβάλλονται από μολυσμένους ανθρώπους και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος.

«Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων όταν οι άνθρωποι έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», δοευκρίνησε. «Αλλά όλες οι περιπτώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτήν την επιδημία σχετίζονται με άμεση επαφή με ασθενείς, ή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει.

Σημειώνεται, πως περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη.

Τα συμπτώματα

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.