Η Ουκρανία πράττει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς για λογαριασμό της Ρωσίας.
Οι τρεις αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας για την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα, ένας Ουκρανός βουλευτής που είναι μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας.
Μετά την αιχμαλωσία τους, δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν για “μισθοφορικές ενέργειες” την Πέμπτη, από ένα δικαστήριο στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, οι ηγέτες της οποίας, υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
“Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν,” δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο βουλευτής Φεντίρ Βενισλάβσκι στην κρατική τηλεόραση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ποιοι είναι οι αιχμάλωτοι
Οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.
Η είδηση, ότι καταδικάστηκαν σε θάνατο, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια απόφαση για ξένους μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού.
Και οι δύο Βρετανοί υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, λέει από τη μεριά του το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου που δικαιούνται ασυλίας και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εχθροπραξίες, όπως αναφέρει το BBC.
Σύμφωνα με το CNN, οι τρεις άνδρες πιάστηκαν αιχμάλωτοι στα μέσα Απριλίου στη Μαριούπολη.
Με βάση διεθνή ρεπορτάζ, οι Βρετανοί ονομάζονται Αϊντέν Ασλίν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός ονομάζεται Μπραχίμ Σααντούν.
Το BBC αναφέρει ότι ο Ασλίν είναι 28 ετών και κατάγεται από το Νοτιγχαμσάιρ και ο Πίνερ είναι 48 ετών και κατάγεται από το Μπεντφορντσάιρ.