Διαβάστε στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο με το Βήμα της Κυριακής

Γουότεργκεϊτ: Η διαφθορά της εξουσίας 

Πενήντα χρόνια μετά την έκρηξή του, το πλέον διαβόητο σκάνδαλο της αμερικανικής πολιτικής διατηρεί τη λαβυρινθώδη γοητεία και τις ανεξιχνίαστες πτυχές του. 

Φωτογραφία EPA AFPI Πολ Τζ .

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιουνίου 1972 πέντε διαρρήκτες ντυμένοι με κοστούμια συνελήφθησαν από τρεις αστυνομικούς μεταμφιεσμένους σε χίπηδες στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον. «Διάρρηξη τρίτης κατηγορίας», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρον Ζίγκλερ, ωστόσο το οπερετικό σκηνικό δεν ήταν ούτε πράξη εκκεντρικών φαρσέρ ούτε έργο μοναχικών λύκων για προσωπικό οικονομικό όφελος. Οταν όλες οι ψηφίδες μπήκαν στη θέση τους, οι πέντε δράστες αποδείχθηκαν η κορυφή του παγόβουνου ενός ολόκληρου μηχανισμού προπαγάνδας, λασπολογίας, υποκλοπών και υπονόμευσης πολιτικών αντιπάλων υπό τις ευλογίες του Λευκού Οίκου. Πενήντα χρόνια μετά, το πολυδαίδαλο πολιτικό σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση τον 37ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, ο Γκάρετ Γκραφ, σε μια νέα μνημειώδη ιστορία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με τίτλο «Watergate. A New History» (εκδ. Avid Reader Press), παρατηρεί ότι ήταν αποτέλεσμα δύο συνωμοσιών: μιας προμελετημένης, εκείνης των «βρώμικων κόλπων» του Νίξον που εκφράστηκαν με τη διάρρηξη, και μιας ενστικτώδους που επιδίωξε να κουκουλώσει την αποτυχία της προηγούμενης.

Ο Μάρκος Καρασαρίνης επισκέπτεται ξανά το πεδίο του Γουότεργκεϊτ, μιας αβύσσου απληστίας για εξουσία, πολιτικής διαφθοράς και αδίστακτης συγκάλυψης με στοιχεία σαιξπηρικής τραγωδίας.

Ευγενία Χανδρή «Ο τομέας της φιλοξενίας ταιριάζει στην προσωπικότητά μου»

Μια συζήτηση για τις κυρίαρχες τάσεις στον τουριστικό κλάδο της μετά COVID-19 εποχής και για τα μέρη και τα αντικείμενα και τις δραστηριότητες που μας φτιάχνουν τη διάθεση. 

Φωτογραφία Νίκος Κόκκας

«Από το 2017-19 υπήρξε μια τάση προς τα µικρά νησιά και χτίστηκαν εκεί αρκετά και εκπληκτικά ξενοδοχεία. Υπήρχε ζήτηση για µονάδες που βρίσκονται στην άγρια φύση, σε ένα πιο αποµονωµένο και φυλασσόµενο περιβάλλον. (…) Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να είναι µόνοι τους σε µια ιδιωτική πισίνα και να µη βλέπουν κανέναν, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αποζητούν να βρεθούν σε ένα ελληνικό νησί που σφύζει από ζωή. Παρατηρώ και µια τάση πολλών να θέλουν να βγουν, να χαλάσουν χρήµατα για τη διασκέδασή τους και σε ταξίδια. Οχι τόσο πολύ σε αγορές προϊόντων. Το boom στις διαδικτυακές αγορές ήταν πολύ έντονο στα lockdowns. Ηταν τότε, κατά µία έννοια, από τις µοναδικές απολαύσεις και διεξόδους του κόσµου». Οταν μιλάμε για τον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, λίγα ονόματα είναι τόσο εμβληματικά και με κύρος ανάλογο με αυτό της Ευγενίας Χανδρή. Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες του ομίλου της οικογένειάς της είναι η προτεραιότητα και η μεγάλη της αγάπη. Παράλληλα, όμως, το ανήσυχο πνεύμα και η νεανική της ενέργεια την οδηγούν και σε άλλους δρόμους.

Η Ντιάνα Καρτσαγκούλη συνάντησε την επιτυχημένη επιχειρηματία στον προσωπικό της χώρο στο κέντρο της Αθήνας και μίλησε μαζί της για τις ποικίλες επαγγελματικές της δραστηριότητες, για την αγάπη της για τα ελληνικά νησιά, για τις αλλαγές που έχει φέρει στην καθημερινότητά μας η COVID-19, αλλά και για το «μαγικό της ερμάριο», όπου συγκεντρώνονται μερικά από τα αγαπημένα της προϊόντα από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Το κάλεσμα του Ανδρέα Τζάκη 

Ο διακεκριμένος χειρουργός και δραστήριος Ακαδημαϊκός εξηγεί γιατί πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. 

Φωτογραφία Thodoris Anagnostopoulos

Υπάρχουν μερικά βιογραφικά που σε ζαλίζουν με τα επιτεύγματα που περιγράφουν. Κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση του Ανδρέα Τζάκη, ο οποίος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950, αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πραγματοποίησε, από το 1978 έως το 1985, την εξειδίκευσή του στη χειρουργική και στις μεταμοσχεύσεις στα νοσοκομεία Mt Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη καθηγητής και διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι και του Κλίβελαντ, στις Πολιτείες της Πενσιλβάνια, της Φλόριδας και του Οχάιο αντίστοιχα. Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ερευνητική του εργασία, η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να πετύχει την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη.

Η εμπειρία και η προσφορά του λοιπόν στο πεδίο της χειρουργικής και δη των μεταμοσχεύσεων είναι πολλαπλές και οι διακρίσεις του πολυάριθμες, με πιο πρόσφατη την εκλογή του ως τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2021, στην Εδρα «Ιατρικές Επιστήμες «Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις»».

Ο Γιώργος Νάστος συνάντησε τον Ανδρέας Τζάκη στο εμβληματικό κτίριο της Πανεπιστημίου για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, η οποία εστιάζει εν πολλοίς στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Υδρα για πάντα 

 Ιδιαίτερα ιστορικά αξιοθέατα, μουσεία και υψηλού επιπέδου τουριστικές παροχές περιμένουν τον επισκέπτη του νησιού και αυτό το καλοκαίρι.

 

Μια σημαντική έκθεση με τίτλο «1922 – 2022 Σ. Παπαλουκάς, Φ. Κόντογλου, Σ. Βασιλείου, Ιστορίες Μνήμης και Τέχνης» φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας. Ο Τζεφ Κουνς παρουσιάζει ένα νέο project του στα Σφαγεία του νησιού, τα οποία το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικό τοπόσημο (DESTE Project Space). Την ίδια στιγμή, τα ιστορικά και τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία μέσα στον παραδοσιακό οικισμό ή στις γύρω παραλίες υποδέχονται τους παραθεριστές παρέχοντάς τους υψηλού επιπέδου παροχές, ενώ στα εστιατόρια που λειτουργούν στα στενά δρομάκια και στις μικρές πλατείες η παράδοση συναντά τις πιο σύγχρονες μαγειρικές τάσεις. Και τα μπαρ, γιατί και από αυτά διαθέτει το νησί του Αργοσαρωνικού, σερβίρουν τα πιο ευφάνταστα κοκτέιλ. Η Υδρα της ιστορίας, η Υδρα της τέχνης, η Υδρα της διασκέδασης, η Υδρα της ομορφιάς και της γοητείας έχει βάλει και εφέτος τα καλά της και περιμένει τους επισκέπτες για να τους εντυπωσιάσει.

Ο Κοσμάς Βίδος περπατά ανάμεσα στα αρχοντικά της, μας ξεναγεί στα εικαστικά δρώμενα που κάθε καλοκαίρι στρέφουν τους διεθνείς προβολείς στο νησί των φιλότεχνων και δροσίζεται στην κρυστάλλινη θάλασσά της δίνοντας το σήμα για την έναρξη ενός ακόμα υπέροχου καλοκαιριού!

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ