Oι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας επανέλαβαν την υποστήριξή τους σε κουρδική ομάδα την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση», σε μια κίνηση που διατήρησε μεν το κόμμα στην εξουσία, αλλά μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες να άρει η Αγκυρα το βέτο της για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Επειτα από μια δραματική ψηφοφορία, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης επέζησε από την προσπάθεια της δεξιάς αντιπολίτευσης να απομακρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης. Εάν είχε περάσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού, η κυβέρνηση της Μαγκνταλένα Αντερσον θα είχε παραιτηθεί.
Ομως η κεντροαριστερή κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία μόνο αφότου οι Σοσιαλδημοκράτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για μια ασυνήθιστη συμφωνία με την Αμινέ Κακαμπαβέ, μια ανεξάρτητη βουλευτή, Ιρανή κουρδικής καταγωγής, η ψήφος της οποίας έκρινε το αποτέλεσμα. Η Κακαμπαβέ, η οποία στο προσφυγικό της ταξίδι είχε περάσει και από την Ελλάδα, ζήτησε εγγυήσεις ότι η Σουηδία θα υποστηρίζει τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και ότι θα στηρίζει τους Κούρδους και τους ανθρώπους από αυτές τις οργανώσεις που φθάνουν στη Σουηδία.
«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα απέχω της ψηφοφορίας», δήλωσε η Κακαμπαβέ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση SVT. Η ψηφοφορία διεξήχθη σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς η Αγκυρα έχει τορπιλίσει τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε πρόσωπα που συνδέονται με κουρδικές οργανώσεις που θεωρεί τρομοκρατικές – μεταξύ αυτών και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι μαχητές της οποίας πρωτοστάτησαν, με τη στήριξη των ΗΠΑ, στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Βορειοανατολική Συρία.
Η Κακαμπαβέ, που συμμετείχε στους αντάρτες Πεσμεργκά, είχε στηρίξει τον Νοέμβριο την Αντερσον, όταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας αναγκάστηκε προσωρινά να παραιτηθεί έπειτα από μόλις μία ημέρα στην εξουσία. Η Αντερσον υποσχέθηκε τότε ότι η Σουηδία θα ενισχύσει τη συνεργασία της με το συριακό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το οποίο η Αγκυρα θεωρεί τμήμα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η
Σουηδία ήταν η πρώτη μετά την Τουρκία που κατέταξε το PKK στις τρομοκρατικές οργανώσεις ήδη από το 1984. Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα διαφωνεί ότι το PYD ή αρκετές άλλες κουρδικές οργανώσεις ανήκουν στο PKK. «Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, παραμένει σε ισχύ», δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων ο Τομπάιας Τόμπιν, γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος.
Η Κακαμπαβέ δήλωσε ότι ο Τόμπιν τη διαβεβαίωσε πως η Σουηδία δεν θα συμβιβαστεί με την Τουρκία για το ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες ημέρες η κούρδισσα βουλευτής είχε δηλώσει στους «Financial Times» ότι η σουηδική κυβέρνηση επέτρεπε σε «έναν τύραννο, έναν δυνάστη, επικεφαλής ενός ισλαμιστικού καθεστώτος» να αποφασίσει ποιος είναι στην κυβέρνηση στη Σουηδία.
Ποια είναι: «Οχι μεγαλύτερη από ένα Καλάσνικοφ»
Η 51χρονη Αμινέ Κακαμπαβέ γεννήθηκε στο Ιράν και από μικρή μπήκε στη δουλειά για να υποστηρίξει τα επτά αδέλφια της. Στα 13 της εντάχθηκε στο κίνημα των Κούρδων του Ιράν Komala, όπου εκπαιδεύθηκε στα όπλα. Αργότερα κυνηγημένη πέρασε από Τουρκία και Ελλάδα για να φθάσει στη Σουηδία, όπου ζήτησε άσυλο σε ηλικία 19 ετών.
Αρχικά εργάστηκε ως οικιακή βοηθός και παράλληλα σπούδαζε. Πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Φιλοσοφία και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Εξελέγη βουλευτής το 2018 με το κόμμα Αριστερά, από το οποίο αποχώρησε έναν χρόνο αργότερα. Προωθεί το αίτημα της καλύτερης αντιμετώπισης των 400.000 προσφύγων που έχουν φτάσει στη Σουηδία μεταξύ 2012 και 2018. Εχει δεχθεί αρκετές απειλές για τη ζωή της, με αποτέλεσμα να έχει αυξημένη ασφάλεια.
Στην αυτοβιογραφία της «Αμινέ, όχι μεγαλύτερη από ένα Καλάσνικοφ», που κυκλοφόρησε το 2016, περιγράφει τη ζωή της ως αντάρτισσα των Πεσμεργκά.