Το κοινοβούλιο στη Γερμανία έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα από την 1η Οκτωβρίου, κάτι που, σύμφωνα με τον υπουργό υπουργός Εργασίας Χιουμπέρτους Χέιλ, θα ωφελήσει περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους. Οι μισθολογικές αποδοχές στη Γερμανία καθορίζονται συνήθως από τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα, αλλά η αύξηση του ωρομισθίου αναμένεται να ωφελήσει τα πιο χαμηλά εισοδήματα – πάντα για τα δεδομένα της χώρας – και ειδικά εργαζομένους από περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η νομοθεσία αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση από την Ανω Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή και έχει σαν στόχο να βοηθήσει εργαζομένους με χαμηλό εισόδημα να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος για τρόφιμα και θέρμανση, τα οποία έχουν συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού της Γερμανίας σε επίπεδα-ρεκόρ. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα διαμορφώνεται στα 1.621 ευρώ και είναι από τους υψηλότερους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Γερμανία έχει υιοθετήσει κατώτατο ωρομίσθιο από το 2015 με την επιμονή των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του σημερινού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν εταίροι στην κυβέρνηση της συντηρητικής καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Το κατώτατο τέτοιο ωρομίσθιο είναι σήμερα 9,82 ευρώ και αναμένεται να ανέλθει στα 10,45 ευρώ από την 1η Ιουλίου με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.
Η αύξηση αποτελεί βασική υπόσχεση που έδωσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς πριν από τις περσινές εκλογές. Πρόκειται για αύξηση κατά σχεδόν 15% και θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο. Ο Σολτς έχει από καιρό επιχειρηματολογήσει υπέρ της αύξησης του ωρομισθίου στα 12 ευρώ και την είχε κάνει βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντάς τη ως θέμα δικαιοσύνης και «σεβασμού» προς μεγάλη μερίδα πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων, όπως είχε πει.
Ο υπουργός Εργασίας είπε στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση των μισθών της 1η Οκτωβρίου θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που έχουν δει ποτέ αρκετά εκατομμύρια Γερμανοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και εργαζομένων από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Μεγάλο μέρος της πρώην κομμουνιστικής ανατολικής χώρας παραμένει λιγότερο ευημερούσα από την πρώην Δυτική Γερμανία κι ας έχουν περάσει περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την επανένωση.
Ο πληθωρισμός
Η αύξηση των μισθών έρχεται εν μέσω εκτίναξης του πληθωρισμού που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Γερμανίας έφτασε στο 7,9% τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του Βερολίνου την προηγούμενη εβδομάδα, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τον χειμώνα του 1973-1974.
Την Τετάρτη ο Σολτς δήλωσε ότι θέλει να συμμετάσχει μαζί με εργοδότες και εργατικά συνδικάτα σε μια «συντονισμένη δράση», όπως τη χαρακτήρισε, για να βρουν τρόπους να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών, αποτρέποντας παράλληλα ένα ράλι πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο Μάρτιν Ρόζμαν, εκπρόσωπος για την εργασιακή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος του καγκελάριου Ολαφ Σολτς, είπε ότι ο κατώτατος μισθός θα συμβάλει στη μείωση της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων και «θα προστατεύσει τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα από τη φτώχεια σε μεγάλη ηλικία.
Ειδικά για τους πολλούς εργαζομένους σε τομείς με μικρή κάλυψη συλλογικών διαπραγματεύσεων, όπως η γαστρονομία, η καθαριότητα και το λιανικό εμπόριο, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι επίσης ένδειξη του σεβασμού που έχει η κοινωνία για αυτά τα συστημικά σημαντικά επαγγέλματα» είπε ο Ρόζμαν σύμφωνα με το Bloomberg.