Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Η εμβληματική γεύση του ελληνικού καλοκαιριού στην καλύτερη εκδοχή της!

Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 4 ώρες – 1 νύχτα Τηγάνισμα 6΄ (η δόση)

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κεφτέδες)

1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης, κομμένα στη μέση (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ντοματάκια άλλου τύπου ή κανονικές ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, κομμένες σε κομμάτια ίδιου μεγέθους με τα ντοματάκια)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

½ φλ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος

½ φλ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος

3-10 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ανάλογα με το πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες)

Ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ρίχνουμε τα ντοματάκια ή τις ντομάτες σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα 1-2 φορές και αδειάζουμε το μείγμα σε σουρωτήρι. Το ακουμπάμε πάνω σε μια πιατέλα και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, κατά προτίμηση 1 νύχτα, να στραγγίξουν καλά τα ντοματάκια.

Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τα ντοματάκια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια (το ξερό και τα φρέσκα) και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε χωρίς να το παρακάνουμε. Θα πρέπει να γίνει το μείγμα ένας χυλός. Δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι και πιπέρι.

Ρίχνουμε μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά να ροδίσουν.

Tips

– Οι ντομάτες θα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένες.

– Θα μπορούσαμε να βάλουμε θρούμπι και ρίγανη.

– Λίγος πελτές ενισχύει το χρώμα και τη γεύση.

– Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κάππαρη ψιλοκομμένη στο μείγμα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.