Δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της έντυπης Bild αναφέρεται στη συμφωνία κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ουκρανία σημειώνοντας: «Ο Καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα 50 επισκευασμένα τεθωρακισμένα Marder. Πρόκειται όμως για τα Marder για τα οποία η εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall υπέβαλε αίτηση έγκρισης εξαγωγών προς την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που η κυβέρνηση αγνόησε. Αντ‘ αυτού η γερμανική συγκυβέρνηση στέλνει στο Αιγαίο, τα τεθωρακισμένα που χρειάζονται επειγόντως στο Ντονμπάς. Το Κίεβο θα πρέπει να αποκτήσει έτσι σοβιετικά άρματα μάχης τύπου «BMP-1A1 Ost» σχεδόν 50 ετών, τα οποία η Γερμανία πώλησε στην Ελλάδα πριν από 28 χρόνια σε τιμή μονάδας 50.000 γερμανικών μάρκων. «Για την Ουκρανία θα ήταν πιο σημαντικά τα Marder, τα οποία η ίδια ζήτησε, από τον σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό» δήλωσε στην Bild o Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ».
Σε άλλο δημοσίευμα για το ίδιο θέμα η Bild στην ιστοσελίδα της παραθέτει ρεπορτάζ από την Αθήνα, που υπογράφει η Λιάνα Σπυροπούλου και το οποίο σημειώνει: «Το σχέδιο Σολτς έχει λιγότερο θετική αποδοχή στην Ελλάδα. Πρώην κορυφαίος Έλληνας υπουργός μιλά χωρίς περιστροφές στην Βild: «Eίναι τσίρκο. Μια κοροϊδία για την Ουκρανία και την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για όλο αυτό». Ο πρώην υπουργός θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η κυκλική ανταλλαγή αρμάτων μάχης με τους Γερμανούς δημιούργησε μεγάλα ερωτήματα στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή της Ελλάδας. Εντούτοις ουδείς εκπρόσωπος της κυβέρνησης θέλει να σχολιάσει κάτι δημόσια, πριν διαβάσει τη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Ένα είναι σίγουρο: δεν αρέσει σε κανέναν».
Από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί μακροσκελή συνέντευξη με τον Άρμιν Πάπεμπεργκ, επικεφαλής του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Rheinmetall. Σχετικά με τη νέα συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας για τεθωρακισμένα τύπου Marder αναφέρει: «Δεν έχουμε μιλήσει για αυτό ακόμα. Είμαστε φυσικά ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο».
Ο εσωτερικός αποδέκτης των τουρκικών προκλήσεων
«Οι τόνοι έχουν οξυνθεί δραματικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είναι ο τίτλος δημοσιεύατος στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Η εφημερίδα αναφέρεται στις αιχμηρές δηλώσεις Ερντογάν και σχολιάζει: «Τα καυστικά λόγια του Τούρκου Προέδρου απευθύνονται φυσικά και στο εσωτερικό της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό και ο Ερντογάν δεν τα πάει καλά στις δημοσκοπήσεις λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης. Πολιτικό κεφάλαιο μπορεί πάντα να καρπωθεί από την εικόνα της Ελλάδας ως εχθρού. Όπως η διαμάχη για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έτσι και η ανακοίνωση του Ερντογάν για μια νέα επίθεση κατά των κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία, η διαμάχη με την Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας εσωτερικός πολιτικός ελιγμός ή ένα παζάρι στο πόκερ με τη Δύση. Η υπόθεση αγγίζει συμφέροντα πολιτικής ασφάλειας. Γιατί στην ανατολική Μεσόγειο οι ισορροπίες αλλάζουν».
Μαρία Ρηγούτσου