Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ψέριμο με τους μερικούς δεκάδες κατοίκους και το ένα στρατιωτικό φυλάκιο.

«Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας!» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρτώντας τη φωτογραφία με την ελληνική σημαία από το νησί. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την περιοδεία του από την Κω, εν συνεχεία επισκέφθηκε την Ψέριμο με τους μερικούς δεκάδες κατοίκους και το ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Είχε βρεθεί στο μικρό ακριτικό νησί και το 2017, ως πρόεδρος της ΝΔ, και το επισκέφθηκε, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά τους νησιώτες.

***
Οι ακρίτες επιτελούν σπουδαίο έργο

Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, στο νησί τοποθετήθηκε μετά από χρόνια στρατιωτικός ιατρός, ο οποίος και είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη. Αυτόν τον γιατρό, τον Μενέλαο Σαμαρά, συνάντησε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας τη διαφορά. Είπε στον κ. Μητσοτάκη πως θέλει να παραμείνει στην Ψέριμο και μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας. Ζήτησε να κάνει το αγροτικό του στο ακριτικό αυτό νησί στην εσχατιά του Αιγαίου. Αίτημα που ικανοποιήθηκε πάραυτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στο νησί και είχε την ευκαιρία να συναντήσει παλιούς γνώριμους και να συζητήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Eπιτελείτε ένα σπουδαίο έργο, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα αλλά και ένα εθνικό έργο», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τους ψαράδες του νησιού.

Η πιο ηλικιωμένη κάτοικος της Ψερίμου τον αναζητούσε. Σε κάποια στιγμή το πληροφορήθηκε ο Πρωθυπουργός και πήγε ο ίδιος να την συναντήσει. Η γιαγιά, του έδωσε μια ανθοδέσμη από αγριολούλουδα του νησιού.

***
Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της

Στην Κω (όπου ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου) ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά.

***
Το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο

Προτού σας πω τι έγινε στην Αστυπάλαια (το «Έξυπνο Βιώσιμο νησί», όπως πλέον αποκαλείται) , να σας πω ότι ο Πρόεδρος του Ομίλου VW Herbert Diess έκανε ένα δώρο στο νησί. Δώρισε το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό κήρυξε τη δεύτερη φάση του προγράμματος ηλεκτροκίνησης. Μίας φάσης, που μετά την έναρξη του πυλώνα της ηλεκτροκίνησης μέσω του προγράμματος αντικατάστασης οχημάτων με ηλεκτρικά και τη δωρεά Δημοσίας Χρήσης ηλεκτρικών Οχημάτων εκ μέρους του Ομίλου VW, επεκτείνεται πλέον και στην «έξυπνη κινητικότητα» με την παρουσίαση μεταξύ άλλων της εφαρμογής «Astymove» που θα αποτελέσει την πλατφόρμα υπηρεσίας μοιραζόμενων ηλεκτρικών μίνι βαν στο πλαίσιο της δημοτικής συγκοινωνίας.

***
Παραβιάσεις χωρίς μαχητικά

Κατά ένα περίεργο τρόπο (σίγουρα τακτική που δεν έχουν συνηθίσει οι Τούρκοι) προχθές και χθες σημειώθηκε μια σχετική ηρεμία στο Αιγαίο Ούτε μαχητικά, ούτε εικονικές αερομαχίες. Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν συνολικά 32 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά οι 29 από ένα ελικοφόρο αεροπλάνο ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας (σ.σ. τα οποία τα χρησιμοποιεί και ως κατασκοπευτικά). Δηλαδή έμπαιναν και έβγαιναν στον εθνικό εναέριο χώρο, στην πορεία τους στο Αιγαίο. Υπήρξαν και 4 άλλες παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όχι όμως από μαχητικά. Πάντως να ξέρετε ότι αυτός δεν είναι ο κανόνες της εναέριας προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, οι επόμενες ημέρες θα το δείξει.

***
Πώς υποδέχθηκαν την ομιλία Καραμανλή

Για την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής σας έγραψα χθες. Ήταν μια ομιλία κυρίως, όπως έλεγαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ, για να δηλώσει ο Καραμανλής ότι είναι παρών και ότι μετέχει στα πολιτικά γίγνεσθαι της χώρας. Ήταν για πολλούς μια αποκλειστικά δομημένη ομιλία στα διεθνή θέματα, αποφεύγοντας με επιμέλεια, θα έλεγα, κάθε αναφορά στα εσωτερικά ζητήματα. Η απορία ωστόσο πολλών βουλευτών ήταν μία; Γιατί ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε, τώρα, αυτή την ομιλία; Δηλαδή η ΝΔ έκανε προσφάτως συνέδριο και ο κ. Καραμανλής δεν μίλησε (σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά), όπως δεν μίλησε για ένα σωρό άλλα θέματα. Και μίλησε τώρα σε μια επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή»; Τι συνέβη; Ωστόσο καταδίκασε την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ (που συνεχίζει τον πόλεμο) αναφέρθηκε το σχέδιο Ανάν για να πει ότι εξ αρχής ήταν αντίθετος, και διευκρίνισε πως το μόνο θέμα για την Χάγη είναι υφαλοκρηπίδα και πολλά άλλα. Να σημειώσω όμως ότι στο τέλος, της ομιλίας του έκανε θετική αναφορά στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για διεύρυνση των διπλωματικών της ερεισμάτων, για ενίσχυση των αμυντικών συνεργασιών της, για διαρκή προβολή των επιχειρημάτων της ιδίως προς συμμάχους και εταίρους. όπως είπε χαρακτηριστικά.

***
Το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης λέγεται… αϋπνία

Μια δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν κοιμάται τα βράδια, πυροδότησε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι η αϋπνία πέρασε και αυτή στην πολιτική κόντρα. Ο κ. Τσίπρας λοιπόν δήλωσε: «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα νικήσει. Αυτό που με απασχολεί, αυτό που με κάνει τα βράδια να μην κοιμάμαι, είναι γι’ αυτό που θα παραλάβουμε την επόμενη μέρα», είπε συγκεκριμένα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κοιμάται ο κ. Τσίπρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχασε την ευκαιρία και έσπευσε να του απαντήσει: «Σχετικά με τις αϋπνίες του κ. Τσίπρα, ελπίζουμε να είναι κάτι παροδικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο είναι στην αντιπολίτευση, κοιμούνται ήσυχοι οι Έλληνες πολίτες».

***
Και… happy traveler

Δεύτερο πεδίον αντιπαράθεσης, ποιος από τους δυο είναι ο… happy traveler: Είπε ο κ. Τσίπρας: «Εγώ όταν ήμουν στο Μαξίμου δεν ήμουν happy traveler. Καθόμουν μέχρι τις 3 και 4 το πρωί σε ασφυκτικές συνθήκες. Και βρήκαμε λύσεις». Οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που απάντησαν και θυμήθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην εξουσία, υπήρξαν πολλά ταξίδια. Υπενθύμιζαν μάλιστα εκείνο το ταξίδι του στην Κούβα, για να παραστεί στην κηδεία του Κάστρο και τον επικήδειο που εκφώνησε όταν έκλεισε την ομιλία του με εκείνο το ιστορικό «Hasta la victoria siempre! [Πάντα μέχρι τη νίκη]».

***
Στη Σλοβακία για την ασφάλεια της Ευρώπης

Στη Μπρατισλάβα βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετέχοντας σε διάσκεψη για την ασφάλεια. Ήδη μίλησε στη διάσκεψη (με zoom) ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ας μην ξεχνάμε ότι στη Σλοβακία κατέφυγαν πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τα στρατεύματα του Πούτιν. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα μετάσχει σε πάνελ μαζί με τον υπουργό Άμυνας της Σουηδίας και θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, για το βέτο που προβάλλει η Τουρκία, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές του.

***
Οι περιπέτειες του ελληνικού S-300

Ίσως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-300, που είναι στην Κρήτη, μας το ζήτησαν και αυτό (έστω ανεπισήμως) να το στείλουμε στην Ουκρανία. Επίσης είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζετε, ότι το σύστημα αυτό θεωρείται απαραίτητο για την άμυνα της χώρας μας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το παραχωρήσουμε εκτός εάν μας δοθεί ένα παρόμοιο σύστημα. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Θα πρέπει να ξέρετε επίσης ότι με τους S-300, στο πεδίο βολής της Κρήτης έγινε το 2013 η πρώτη και η τελευταία δοκιμαστική βολή. Τότε κλήθηκαν ως παρατηρητές στρατιωτικοί ακόλουθοι των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένου και ενός Τούρκου συνταγματάρχη. Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που είχε την ευθύνη της βολής ζήτησε από τους Ρώσους να πιστοποιήσουν τα βλήματα ότι δεν έχουν λήξει ώστε να γίνει με ασφάλεια η βολή. Όντως ήρθαν δύο Ρώσοι τεχνικοί, οι οποίοι πριν πάνε στους S-300 να τους πιστοποιήσουν επισκέφθηκαν κρητικές ταβέρνες και τίμησαν δεόντως το ρακί. Δεν ξέρω με ποια νηφαλιότητα πιστοποίησαν τα βλήματα, αλλά έδωσαν το «Οκ» και η βολή έγινε. Είχε τεράστια επιτυχία, τόσο που ανησύχησε τους Τούρκους που ζήτησαν να μεταφερθούν οι S-300, δυτικά της χώρας και να μην βλέπουν στο Αιγαίο. Αλλά υπήρξε παρέμβαση από τους Αμερικανούς οι οποίοι εγγράφως ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταστήσει το αμυντικό της αυτό σύστημα σε όποια τοποθεσία κρίνει κατάλληλη για την άμυνά της. Από τότε όμως οι Τούρκοι είχαν βάλει στο μάτι τους S-300.

***
Πώς θα γίνει η ανταλλαγή των αρμάτων

Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε ως αποκλειστικό θέμα την διαδικασία ανταλλαγής αρμάτων μεταφοράς προσωπικού. Μαθαίνω λοιπόν πως ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέστησε σαφές στην Γερμανίδα ότι με την παράδοση των BMP-1 θα πρέπει την ίδια ημέρα κιόλας να παραλάβουμε τα Marber 1A5. Ούτε μια μέρα καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει. Της εξήγησε ότι τα ελληνικά BMP-1 δεν βρίσκονται σε αποθήκες (όπως τα γερμανικά) ότι είναι αναπόσπαστο όπλο για την άμυνα της χώρας, ότι είναι μάχιμα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει κενό. Να ξέρετε όμως ότι τα γερμανικά άρματα θα πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν από διάφορα μέρη της Γερμανίας (και από εταιρίες) να ελεγχθούν και από Έλληνες τεχνικούς για την κατάστασή τους και τον οπλισμό τους και μετά να τα παραλάβει η Ελλάδα. Γιατί, όπως είπε ο υπουργός, δεν μπορεί να υπάρξει κενό στην άμυνα της χώρας και κυρίως των νησιών μας. Συνεπώς, όπως προβλέπω, θέλει ακόμα δρόμο, έως την ανταλλαγή.

***
Στον Λευκό Οίκο ο Πιερρακάκης

Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στον Λευκό Οίκο και στην αμερικανική κυβέρνηση την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας. Όπως ανέφερε με ανάρτησή του στα social media, η πρώτη ημέρα στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκίνησε στο Eisenhower Executive Office Building του Λευκού Οίκου όπου παρουσίασε στην Σύμβουλο του Προέδρου Biden Neera Tanden, τη CIO της Αμερικανικής Κυβέρνησης Clare Martorana, την επικεφαλής του US Digital Service Mina Hsiang και στις ψηφιακές ομάδες των υπουργείων την επίδραση του govgr στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Νωρίτερα, με τον Διευθυντή Τεχνολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Tarun Chhabra συζήτησαν για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.