Πρώτο θέμα στην ατζέντα της διπλωματίας της Φινλανδίας αναδεικνύεται η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η υποψηφιότητα της χώρας ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη λαμβάνει άλλες διαστάσεις, με πρωταρχικό στόχο για το Ελσίνκι να ξεπεράσει τα εμπόδια, και δη αυτά που θέτει η Τουρκία.
Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάβιστο, μιλώντας στα «ΝΕΑ» στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους στο Ελσίνκι, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι από αυτές που συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και αναφέρθηκε στον στόχο όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις, όπως η Αγκυρα, να πεισθούν και να αποδεχθούν την υποψηφιότητα, τόσο της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας.
Ο Χάβιστο είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται στη στάση της Τουρκίας, που επιμένει να κρατά κλειστή την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι αντιρρήσεις της Αγκυρας δεν συνδέονται με ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τις δύο υποψήφιες χώρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ο φινλανδός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι το Ελσίνκι προσπαθεί να απαντήσει στις επιφυλάξεις της Τουρκίας και για αυτόν τον λόγο προχώρησε και στην αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας τις προηγούμενες μέρες στην Αγκυρα.
Παραδέχεται ότι Ελσίνκι και Αγκυρα είχαν πολύ καλές σχέσεις και η στάση της Τουρκίας ήταν έκπληξη. Σημειώνει ότι «υπάρχουν διάφορα πράγματα στο τραπέζι», όπως το θέμα του ΡΚΚ «που τόσο εδώ όσο και στη Σουηδία είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων», καθώς και στη λίστα της ΕΕ, λέγοντας ότι η θέση της χώρας του είναι σαφής.
Για το ζήτημα της έκδοσης συγκεκριμένων προσώπων που έχουν φινλανδική ή διπλή υπηκοότητα, ο Χάβιστο ξεκαθαρίζει ότι «αυτή είναι νομική διαδικασία και αφορά αποφάσεις δικαστηρίων» και διαμηνύει ότι θα ακολουθηθεί η εθνική νομοθεσία αυστηρά.
«Οταν συνομιλούμε με την Τουρκία, προσπαθούμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες της, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σεβαστούμε και τη δική μας νομοθεσία και τις δικές μας νομικές διαδικασίες», σημειώνει ο Χάβιστο και ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ότι «κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει αποφάσεις σε άλλη χώρα».
Για τον Πέκα Χάβιστο η άνοιξη του 2022 υπήρξε τραυματική για τη Φινλανδία. Η προσπάθεια της Μόσχας να επιβάλει τις θέσεις της σχετικά με την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ έδωσε την εντύπωση ότι στόχος ήταν να χωριστεί για μία ακόμα φορά η Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής.
Οπως τονίζει ο Χάβιστο, υπήρξε μια ταχύτατη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Φινλανδία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατέρρευσε η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και η Μόσχα έδειξε ότι είναι απρόβλεπτη. Το ιδανικό, σύμφωνα με τον Χάβιστο, θα ήταν η Φινλανδία και η Σουηδία να ήταν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, ωστόσο το Ελσίνκι έχει προετοιμαστεί να περιμένει.
Ισως, όπως ανέφερε, κάποιοι να χρησιμοποιούν την ευκαιρία, αλλά το ΝΑΤΟ έχει πολιτική ανοιχτών θυρών και η ένταξη Ελσίνκι και Στοκχόλμης είναι ένα τεστ αν αυτή η πολιτική τελικά λειτουργεί…