Ως μια χώρα που εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της με πραγματιστικό τρόπο περιγράφει τη Φινλανδία ο υπουργός Αμυνας της χώρας Αντι Κάικονεν. Χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα που κατέθεσε το Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ «ιστορική» και μιλάει για μια απόφαση που ήταν αποτέλεσμα βαθιάς ανάλυσης και δημοκρατικών διαδικασιών.
Ο Κάικονεν μίλησε στα «ΝΕΑ» στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με ομάδα ξένων δημοσιογράφων από τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στο Ελσίνκι, τονίζοντας ότι η χώρα πληροί τόσο τα στρατιωτικά κριτήρια της Συμμαχίας όσο και τα κριτήρια αμυντικών δαπανών.
Για τη Φινλανδία η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια πολιτική κίνηση, με τον υπουργό Αμυνας να σημειώνει ότι αποτελεί μια «μακροπρόθεσμη λύση» για τη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων πολιτών, που διαθέτει 280.000 ετοιμοπόλεμες δυνάμεις. «Ο λαός υποστήριξε την υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ», σημειώνει, ενώ παραδέχεται ότι η αλλαγή της κοινής γνώμης ήταν ραγδαία από τις αρχές του χρόνου και στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αναφέρει δε ότι η Φινλανδία έχει απόλυτη επίγνωση ότι «η υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει μόνο ότι θα λάβουμε εγγυήσεις αλλά και ότι θα δώσουμε στους συμμάχους», τονίζει ωστόσο ότι η χώρα έχει «ισχυρή αμυντική ικανότητα και η κοινωνία της είναι εκπαιδευμένη να ανταποκρίνεται σε κρίσεις», με στόχο, σε περίπτωση ανάγκης, όλοι οι πολίτες να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο για την αντιμετώπισή της.
Σύμφωνα με τον Κάικονεν, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλεια της Ευρώπης και θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Συμμαχίας στην περιοχή. Υπενθυμίζει δε ότι η χώρα του είναι στενός σύμμαχος του ΝΑΤΟ από το ’90 και έχει λάβει μέρος σε αποστολές στο Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και το Ιράκ.
Και ο φινλανδός υπουργός Αμυνας αναγνωρίζει ότι η πορεία προς την ένταξη δεν είναι ανέφελη. Ερωτηθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» για το τι μήνυμα θα μπορούσε να στείλει ενδεχόμενη αποτυχία ένταξης της χώρας λόγω των εμποδίων που θέτει η Τουρκία, υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι έχει πολιτική ανοιχτών θυρών και αυτήν οφείλει να επιβεβαιώσει.
Εκφράζει την ελπίδα τα προβλήματα να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ωστόσο ότι το Ελσίνκι είναι έτοιμο να βρει λύσεις σε κάθε περίπτωση, προτάσσοντας τον διάλογο με τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Κάικονεν αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Φινλανδίας, τονίζοντας ότι επενδύει σταθερά στην άμυνα, με το Ελσίνκι να έχει ήδη παραγγείλει 64 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, τα οποία αναμένονται για την ανανέωση του στόλου του. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση από την πλευρά του Ελσίνκι.
Την ίδια στιγμή η Φινλανδία δηλώνει πάντα σε ετοιμότητα, ακόμα και αν ο υπουργός Αμυνας δεν αποκάλυψε τους σχεδιασμούς και την προετοιμασία επί συγκεκριμένων σεναρίων των ενόπλων δυνάμεων, όπως ήταν αναμενόμενο…