Ελληνικά όπλα στην Ουκρανία, γερμανικά στην Ελλάδα

Στην ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας αναφέρεται ο Τύπος. Συνέχεια των δημοσιευμάτων για κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.

«Θα διαθέσουμε γερμανικά τεθωρακισμένα» στην Ελλάδα, ήταν η ανακοίνωση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημειώνει το Spiegel Online: «Ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με μια συμφωνία βασισμένη στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με την Τσεχία. Αντίστοιχες συνομιλίες αναμένονται και με την Πολωνία. Σχετικά με την σχεδιαζόμενη πλέον ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Ελλάδα, στόχος είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας με όπλα από τα αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας (…) Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παραδώσει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, έχει όμως επικριθεί τόσο από την Ουκρανία όσο και από την αντιπολίτευση για διστακτικότητα».

Γερμανικό τεθωρακισμένο τύπου Marder

H ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης προσθέτει: «Ο καγκελάριος δεν έχει δώσει ακόμη σαφείς λεπτομέρειες, είπε ωστόσο ότι και με την Ελλάδα σχεδιάζεται κάτι αντίστοιχο με την προγραμματισμένη ανταλλαγή οπλικών συστημάτων με την Τσεχία. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν σοβιετικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου BMP-1. Έτσι θα μπορούσαν αντ’ αυτών να παραλάβουν γερμανικά τεθωρακισμένα τύπου Marder.»

Στην περίπτωση της Τσεχίας, συμφωνήθηκε με τη Γερμανία, η παράδοση 15 γερμανικών τεθωρακισμένων Leopard-2, «ως αποζημίωση για τον βαρύ οπλισμό από σοβιετικά αποθέματα διέθεσε η Τσεχία στην Ουκρανία». Τα τσεχικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σοβιετικά τεθωρακισμένα τύπου Τ-72 αλλά και για τεθωρακισμένα τύπου BMP-1 όπως και για οβιδοβόλα τύπου Dana. Το δημοσίευμα σημειώνει: «Ο ελληνικός στρατός διαθέτει επίσης σοβιετικά τεθωρακισμένα BMP-1. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ασκήσει πίεση για περισσότερη υποστήριξη από τους νατοϊκούς εταίρους».

Για το ίδιο θέμα και η Zeit Online αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο τεθωρακισμένου (ΒΜP-1) που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 60».

Ελληνοτουρκικά: «Παγετός μέσα στο καλοκαίρι»

Ενόψει δύσκολου καλοκαιριού εκ νέου στο Αιγαίο;

Άλλο ένα δημοσίευμα στη σημερινή Süddeutsche Zeitung για τη νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Οι ελπίδες για ένα καλοκαίρι στην ανατολική Μεσόγειο με λιγότερες συγκρούσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια διαψεύστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ‘δεν υπάρχει γι αυτόν κανένας με το όνομα Μητσοτάκης’. Eννοούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό της γειτονικής νατοϊκής χώρας, τον οποίο ήθελε να συναντήσει προσεχώς σε κοινή σύνοδο για να μιλήσουν για τα ζητήματα που διχάζουν τις δύο χώρες: κυρίως για την ακριβή χάραξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και τις διεκδικήσεις για τα πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στον βυθό. Ένα θέμα που γίνεται ακόμη πιο οξύ, τη στιγμή που η Ευρώπη καταβάλει προσπάθειες να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη θέση της ως κόμβου για τον ενεργειακό εφοδιασμό όλης της ΝΑ Ευρώπης».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον και την παρουσίαση στο Κογκρέσο των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ζητώντας μάλιστα από τις ΗΠΑ να μην ικανοποιήσουν το αίτημα της Τουρκίας για τα F -16. Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Η Αθήνα ετοιμάζεται για ένα καλοκαίρι συγκρούσεων. Το υπ. Άμυνας πιθανολογεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ‘υβριδικές’ απειλές από την Τουρκία με στόχο την ‘εσωτερική αποσταθεροποίηση’ της Ελλάδας: αφενός στα νησιά του Αιγαίου, αφετέρου στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου (…) Σύμφωνα με την ελληνική ερμηνεία οι ελιγμοί του Ερντογάν τον οδηγούν σε δίλημμα, το οποίο έχει να κάνει με την επιμονή στο βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Από τη σκοπιά των Αθηνών ένα πιθανό σενάριο θα ήταν ότι ο Ερντογάν υποκύπτει εγκαταλείποντάς την άρνησή του υπό τη διεθνή πίεση –  κι έτσι χρειάζεται έναν άλλο στόχο για να υπερασπιστεί μπροστά στο εκλογικό σώμα την εικόνα του εθνικά υπερήφανου σκληροπυρηνικού».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις τελευταίες δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε την αμφισβήτηση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας αλλά και στην επιστολή της Ελλάδας προς τον ΟΗΕ. Κλείνοντας παρατηρεί ότι «για την ώρα, πέρα από τη σύγκρουση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και αυξανόμενα προβλήματα με το Ιράν». Μια αναφορά στην υπόθεση της κατάληψης ελληνικών τάνκερ από τους  Φρουρούς της Επανάστασης ως αντίποινα. «Η Τεχεράνη κατηγορεί την Αθήνα ότι ενεργεί κατόπιν ‘εντολών τρίτων’. Η Ελλάδα με τη σειρά της αποκαλεί την ιρανική ενέργεια ‘πειρατεία’».

Δήμητρα Κυρανούδη

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.