Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευε νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε χάρτες στον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς . Έναν χάρτη της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες και χάρτη με τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε νησιά. Ίσως αυτοί οι δύο χάρτες να τους καταλαβαίνουν καλύτερα οι σύμμαχοί μας (και κυρίως οι Γερμανοί) γιατί δείχνουν παραστατικά όλη την πρόθεση της Τουρκίας για επεκτατισμό. Είναι ο ίδιοι χάρτες που έδειξε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στα μέλη του Κογκρέσου.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, λοιπόν, με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, μετά τη θέση «ίσων αποστάσεων», που πήρε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις τουρκικές απειλές. Στην ουσία το γερμανικό υπουργείο ένιπτε τας χείρας του και έλεγε να τα βρούμε μεταξύ μας, τη στιγμή που όλοι θυμούνται τους Πράσινους (που μετέχουν σήμερα στην γερμανική κυβέρνηση) όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση είχαν αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας και μάλιστα ζητούσαν από την τότε κυβέρνηση Μέρκελ να επιβάλει εμπάργκο όπλων και να μην πωλήσει στην Άγκυρα τα υποβρύχια. Πώς όμως αλλάζουν τα πράγματα μόλις βρεθούν στην κυβέρνηση;

▪▪▪

Δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων

Σε εκείνο όμως που έδωσε έμφαση ο Πρωθυπουργός, στη συνάντησή του με τον κ. Σολτς είναι ότι δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων, ιδίως από μία χώρα, που έχει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρα και του τόνισε πως «οι τουρκικοί λεονταρισμοί δεν θα γίνουν ανεκτοί», και ότι η Τουρκία είναι αυτή με την επιθετική της ρητορική που υπονομεύει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

▪▪▪

Μενέντεζ: Η Τουρκία συνιστά απειλή

Την αντίθεσή του στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, υποστήριξε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο», κατήγγειλε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, αποδοκιμάζοντας μάλιστα ως «απαράδεκτες» τις «παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά».

▪▪▪

Ο Μακρόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά. Είπε συγκεκριμένα: «Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

▪▪▪

Ο «πόλεμος των χαρτών ή αλλιώς «χαρτοπόλεμος»

Χάρτη όμως έδειξαν και οι Τούρκοι για τα νησιά δήθεν που πρέπει να στρατιωτικοποιηθούν. Ένα χάρτη συνοδευόμενο από τις συνήθεις απειλές για την κυριαρχία των νησιών. Κατά σύμπτωση στα νησιά που γκρίζαραν έκαναν το τελευταίο διάστημα τις υπερπτήσεις τους τα τουρκικά αεροπλάνα. Μάλλον όμως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Για παράδειγμα στον χάρτη γκριζάρουν την Θάσο. Στη Θάσο δεν υπάρχει ούτε ένας στρατιώτης ούτε ένα φυλάκιο πάνω στο νησί. Αλλά οι Τούρκοι θέλουν την… αποστρατιωτικοποίησή της. Παράλληλα και ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλούσε πως αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία θα θέσει σύντομα θέμα κυριαρχίας τους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τού απαντούσε εμφατικά πως «δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας»

▪▪▪

Η μεγάλη ανταλλαγή των τανκς

Εκείνο που συμφωνήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς είναι η αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (BMP-1) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να δεσμεύεται για την αντικατάστασή τους παρέχοντας νέα οχήματα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Τι είδους όμως οχήματα; Πρόκειται για τα τεθωρακισμένα Marder 1A5 από τα αποθέματα της Rheinmetall, σε συνδυασμό με τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως Fuchs. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει 130 σοβιετικής κατασκευής ΒΜΡ-1 και είχε δηλώσει και στο παρελθόν την πρόθεσή της να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1 στην Ουκρανία, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης. Και να σκεφτείτε, όπως με πληροφορούν από το Πεντάγωνο αυτή η παραχώρηση (στην πραγματικότητα πρόκειται περί ανταλλαγής) είναι η αρχή της αποστολής και άλλου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία με την προϋπόθεση ότι θα το ανταλλάξουμε με κάτι καινούργιο. Η συνέχεια προσεχώς…

▪▪▪

Στη διάσκεψη που δεν θα έρθει ο Ερντογάν

Πρόκειται για τη διάσκεψη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Ιουνίου και είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραστεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Το είπε άλλωστε στη συνάντηση που είχαν τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη στο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα με τις συνεχείς προκλήσεις, τις απειλές και τις φραστικές επιθέσεις ο Ερντογάν δεν πρόκειται να έρθει. Είχε άλλωστε πει το «Μητσοτάκης γιοκ». Αλλά δεν πειράζει η Διάσκεψη θα γίνει και χωρίς τον Ερντογάν, αφού θα έρθουν όλοι οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, έχει προσκληθεί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την ΕΕ. Και κάτι ακόμα, έδειξε ενδιαφέρον και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (η Γαλλία έχει την προεδρία της ΕΕ) και του πρότειναν μάλιστα να κάνει στη Θεσσαλονίκη τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά έως τώρα μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία μάλλον δεν πρόκειται να έρθει αν και ακόμα δεν το απέκλεισε επισήμως.

▪▪▪

Πήρε βραβείο η Ακρόπολη

Το μεγάλο βραβείο φωτιστικού σχεδιασμού LIT Design Award για το 2021 απονεμήθηκε χθες στην Ελευθερία Ντεκώ για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το φως της Ακρόπολης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Αναδεικνύει το σημαντικότερο μνημείο του Δυτικού Πολιτισμού. Προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Προβάλλει την Ελλάδα», ανέφερε στο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

▪▪▪

Μαγική βραδιά με τον Μητροπάνο

Λένε ότι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο γήπεδο του Πανιωνίου, στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, που διοργάνωσε το ΚΚΕ και η οικογένειά του, έζησαν μια πραγματικά μεγάλη βραδιά, μια μαγική βραδιά. Ήταν εκεί όλοι όσοι μεγάλωσαν με τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, άλλοι που είχαν τη χαρά να τον απολαμβάνουν για χρόνια στις μοναδικές του ερμηνείες στη σκηνή. Ένα συναπάντημα γενεών, με αισθητή την παρουσία νέων ανθρώπων με κοινό στοιχείο την αγάπη για τον σπουδαίο ερμηνευτή.

Όπως είπε και ο Κουτσούμπας “τιμάμε τον Δημήτρη Μητροπάνο, μια μεγάλη λαϊκή αυθεντική φωνή, που μας συντρόφευσε, μας συντροφεύει και θα συνεχίσει να μας συντροφεύει στις αγωνίες, στις χαρές και στις λύπες, στα γλέντια, αλλά και στον καθημερινό αγώνα με το ΚΚΕ για να επικρατήσει το δίκιο του μόχθου του λαού μας, του λαού της βιοπάλης”. Δίπλα στον γραμματέα του ΚΚΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, η σύζυγος του Δημήτρη Μητροπάνου, Βένια.

«Στης ψυχής το παρακάτω»

Τα 45 τραγούδια της συναυλίας – μόλις ένα μικρό δείγμα από τα εκατοντάδες τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Μητροπάνος – τραγούδησαν η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Την παρουσίαση, σκηνοθεσία και επιμέλεια έκανε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Μαζί του στη σκηνή, για να μιλήσει για τον μεγάλο ερμηνευτή, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο στιχουργός που ο στίχος του έδωσε και τον τίτλο αυτής της συναυλίας «Στης ψυχής το παρακάτω». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έκανε ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Και βέβαια τους τραγουδιστές συντρόφευαν τα μέλη της Ορχήστρας του Δημήτρη Μητροπάνου.

▪▪▪

Κινητοποίηση και για τον Καραμανλή

Μεγάλη κινητοποίηση, ωσάν να βρισκόμαστε στα μέσα του προεκλογικού αγώνα, έγινε για την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. «Άναψαν» τα κινητά πολλών βουλευτών που στέλνουν προσκλήσεις για την ομιλία Καραμανλή, ακόμα και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι απλή αποστολή SMS, αλλά ζητούν και απάντηση εάν δηλαδή σκοπεύουν να παραστούν στην ομιλία ή όχι. Τη στιγμή μάλιστα που ο Κώστας Καραμανλής σπανίως εμφανίζεται και ακόμα σπανιότερα ομιλεί ή παρεμβαίνει στις εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα του δημόσιου βίου της χώρας, αποτελεί, για πολλά στελέχη της ΝΔ είδηση όταν ο πρώην πρωθυπουργός πρόκειται να δώσει μια δημόσια ομιλία. Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, στο Μέγαρο Μουσικής, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει ο κ. Καραμανλής με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» στο πλαίσιο της εκδήλωσης της «Παναθηναϊκής». Το ερώτημα είναι τι θα πει; Κατά τους Καραμανλικούς θα ασκήσει κριτική στην ΕΕ, αλλά και στα ελληνοτουρκικά ζητώντας να υπάρξει συναίνεση στην αντιμετώπισή τους. Ίδωμεν.

▪▪▪

Το Μαξίμου γνωρίζει άραγε;

Δεν ξέρω αν κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν αγωνία για την επανεκλογή τους, αλλά αυτά που μου μετέφεραν από την περιφέρεια είναι άκρως ανησυχητικά. Κι εξηγούμαι: Βουλευτής νομού πολύ κοντά στην Αττική κάλεσε σε συνάντηση τους φορείς της εστίασης για να μιλήσουν. Εκεί, λοιπόν, και χωρίς ουσιαστικό λόγο, έκανε ξαφνικά, όπως μου είπαν οι παρευρισκόμενοι, οξεία κριτική σε βάρος της κυβέρνησης, αν και ο ίδιος είναι βουλευτής της ΝΔ.. Οι παρευρισκόμενοι, και γυναίκες μεταξύ τους, ντράπηκαν με τους χαρακτηρισμούς του εν λόγω βουλευτή και αποχώρησαν. Και το κερασάκι στην τούρτα; Όπως μου είπαν ο συγκεκριμένος εθνοπατέρας διαμαρτυρόταν γιατί… δεν του έδιναν προσωπική ασφάλεια για να τους χρησιμοποιήσει για την προεκλογική εκστρατεία που έρχεται…Το Μαξίμου γνωρίζει άραγε;