Η πανδημία του SARS-CoV-2 αλλά και οι πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έπειτα από το παγκόσμιο ξέσπασμα κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων επανάφεραν με εμβληματικό τρόπο την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Ομως, πόσα εμβόλια πρέπει να κάνουμε στην παιδική αλλά και την ενήλικη ζωή μας;
«Στη χώρα μας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (2022), συμπεριλαμβάνονται οδηγίες για εμβόλια που καλύπτουν 20 σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Από αυτά, τα 15 συστήνονται ως «υποχρεωτικά», με την έννοια ότι απαιτούνται για όλους τους ανηλίκους που παρακολουθούν βρεφονηπιακό σταθμό και υποχρεωτική εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες, στις οποίες τα παιδιά συναθροίζονται και συνεπακόλουθα θα μπορούσε ένα σοβαρό λοιμώδες νόσημα να μεταδοθεί, άρα να απειλήσει τη δημόσια υγεία. Τα υπόλοιπα πέντε συστήνονται προαιρετικά ή σε ομάδες παιδιών υψηλού κίνδυνου» σημειώνει η παιδίατρος και επιστημονική συνεργάτρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Παρδάλη.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; «Ο βασικός εμβολιασμός των παιδιών συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 15 «τσιμπήματα», ενώ πρέπει να προστεθούν και οι δυο με τρεις χορηγήσεις εμβολίου από του στόματος για τα μη ενέσιμα εμβόλια». Και υπενθυμίζει πως στη φαρέτρα των εμβολίων για τα παιδιά ηλικίας 5-18 ετών «θα πρέπει να προσθέσουμε βέβαια και αυτό για τον κορωνοϊό που διενεργείται στα παιδιά από το 2021 και μετά».
Μείωση ασθενειών
Εντούτοις, όπως υπογραμμίζει ο γενικός-οικογενειακός ιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης, οι εμβολιασμοί προστατεύουν από λοιμώδη νοσήματα και δεν είναι μόνο για παιδιά. Και σημειώνει με νόημα πως «η πανδημία συνέβαλε ουσιαστικά στο να γίνει αντιληπτή από όλους η σημασία των εμβολιασμών για τους ενηλίκους».
Υπενθυμίζει, δε, με προβληματισμό, πως κάθε χρόνο εκατοντάδες ενήλικοι αρρωσταίνουν σοβαρά, νοσηλεύονται και ακόμα χειρότερα χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που τα εμβόλια μπορούν να προλάβουν. «Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, καθώς συνεργάζονται με τη φυσική άμυνα του οργανισμού ώστε να αναπτύξει με ασφάλεια ανοσία» καταλήγει.