Το μήνυμα πως η Ελλάδα, ως θέμα αρχής, είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές συνόρων στην περιοχή, καθώς και ότι ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από όπου κι αν προέρχεται, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησής του στο Σεράγεβο με την αναπληρώτρια πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δρ Μπισέρα Τούρκοβιτς.
Τρίτοι παράγοντες επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής
Εξίσου, υπογράμμισε εκ νέου με σαφήνεια πως η εξωτερική πολιτική τής Ελλάδας βασίζεται στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχέσεις καλής γειτονίας, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι το Σεράγεβο είναι το κατάλληλο μέρος στην Ευρώπη για να επαναλάβουμε ότι ο ρεβιζιονισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο και πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτός από όπου κι αν προέρχεται, προτάσσοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει όλοι να προχωρήσουμε προς το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον, του οποίου η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να γίνει μέλος».
Στην αρχή της δήλωσής του, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την ομόλογό του για την ενημέρωσή της σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και επισήμανε ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας, οποιασδήποτε χώρας, πρέπει να έρθει από μέσα, όχι από έξω. Μάλιστα, προέταξε την ανάγκη να «είμαστε πάντα εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί τρίτοι παράγοντες επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή και, δυστυχώς, στόχος τους είναι η αποσταθεροποίηση της περιοχής μας».
Όπως κατέστησε σαφές, όλοι οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις εξωτερικές διαβρωτικές επιρροές και να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ειδικότερα, δήλωσε την ικανοποίησή του που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επέλεξε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σ’ αυτή την πορεία.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «δεσμευόμαστε για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».
Αναξιοποίητες δυνατότητες
Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στις «αναξιοποίητες δυνατότητες» των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε πως η δημοτικότητα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού αυξάνεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαιρετίζοντας τον διπλασιασμό των επισκεπτών από αυτή τη χώρα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στα ενεργειακά και συγκεκριμένα στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για στρατηγικό έργο και ιστορική στιγμή τής περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.
Αναφορικά με τους τομείς των μεταφορών, των logistics, της συνδεσιμότητας, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις επενδύσεις και τα έργα για την επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης τής επέκτασης του Μεσογειακού Διαδρόμου κατά μήκος του Διαδρόμου V για τη σύνδεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εξήρε το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πανεπιστήμια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ διατύπωσε τη βούληση για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Αναφερθείς στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε το «μεγάλο ενδιαφέρον» της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης όλης της συγκεκριμένης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Μάλιστα, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική τής διεύρυνσης, και στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιτύχει απτή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις απαιτήσεις για το ευρωπαϊκό της μέλλον και επανέλαβε τη βούληση της χώρας μας να υποστηρίξει έμπρακτα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, προσφέροντας τεχνογνωσία σε θέματα της ΕΕ, στο πλαίσιο του διμερούς μνημονίου συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την εκτίμηση για τη δέσμευση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για στενότερη σχέση με την ΕΕ και ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως είπε ο Ν. Δένδιας, συζήτησαν για την ευθυγράμμιση του Σεράγεβο με τις Αποφάσεις της ΕΕ ειδικά για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το Σεράγεβο ήταν τρίτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς για το μήνυμα της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε «η πίστη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων». Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια πολύ σημαντική χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, προσέθεσε και υπογράμμισε πως τα Δυτικά Βαλκάνια είναι καιρός να περάσουν σε μια άλλη φάση, τη φάση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ευημερίας. Συνόψισε ότι επειδή η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που έγινε μέλος της ΕΕ, θέλει να βοηθήσει, με όποιον τρόπο μπορεί, άλλους να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ