Ενδεκα ταινίες μυθοπλασίας, δυο ντοκιμαντέρ με το βλέμμα στο περιβάλλον και ένα αφιέρωμα στον Μεξικανό σκηνοθέτη Αρτούρο Ριπστάιν είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος της φετινής ισπανόφωνης  κινηματογραφικής γιορτής που αρχίζει την Πέμπτη 2 Ιουνίου με την ταινία «Το Τέλειο αφεντικό» και θα απασχολήσει τους ενδιαφερόμενους ως την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

 

Πρόκειται για το 6ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA του οποίου οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και στο θερινό κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter Europa Cinemas.

 

Το «Τέλειο αφεντικό» με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Goya κερδίζοντας έξι μεταξύ των οποίων  ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και ανδρικής ερμηνείας (έγραψε ιστορία στον ισπανικό θεσμό με 20 συνολικά υποψηφιότητες). Επίσης ήταν η ταινία που προτάθηκε από την Ισπανία για την κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας των φετινών Οσκαρ αν και δεν βρέθηκε στην τελική πεντάδα.

 

Ειδικός καλεσμένος του φεστιβάλ είναι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Όσκαρ Αϊμπάρ, ο οποίος θα παρουσιάσει στο κοινό τη νέα του ταινία, «Ο αντικαταστάτης», μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που δίνει το δικό της μήνυμα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.  

 

Αλλες ταινίες που χαίρουν προσοχής είναι το Μεξικανικό «Ο βασιλιάς όλου του κόσμου», από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κάρλος Σάουρα, η «Λήθη που θα γίνουμε», μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Κολομβιανού συγγραφέα Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε (Εκδόσεις Πατάκη), αλλά και οι  «Η χρονιά της οργής» και «Η μεγάλη νύχτα» που αναφέρονται στους αγώνες κατά της δικτατορίας σε Ουρουγουάη και Ελ Σαλβαδόρ (αντίστοιχα).

Σκηνή από την ταινία «Η λήθη που θα γίνουμε»

 

Επίσης, το φετινό docuFeCHA στρέφει το βλέμμα του στο περιβάλλον και τον θαλάσσιο πλούτο των ωκεανών φιλοξενώντας τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ «Ειρηνικός: Επιστροφή στον ωκεανό» και «Ένα ηπειρωτικό νησί» από το Περού και το Μεξικό αντίστοιχα. Οι προβολές στο πλαίσιο των cortoFeCHA και docuFeCHA θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση με ελεύθερη είσοδο.

 

Τέλος ,τo 6o FeCHA φιλοξενεί ένα μίνι αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Αρτούρο Ριπστάιν, τον «νονό» του ανεξάρτητου Μεξικάνικου σινεμά, που έχει συνεργαστεί -μεταξύ άλλων- με τους Λουί Μπουνιουέλ και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί σε προφεστιβαλική προβολή, την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η ταινία «Το κάστρο της αγνότητας».

 

Φινάλε στο φετινό μας πρόγραμμα θα κάνει η ταινία «Επίσημη Συμμετοχή» με τους Πενέλοπε Κρουζ και Αντόνιο Μπαντέρας που συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του περσινού κινηματογραφικού φεστιβάλ Βενετίας.