Διημερίδα για την παρουσίαση του νέου Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος «Ναυκράτης» πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Δρ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου.
Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Πρόκειται ουσιαστικά για την επανίδρυση του Ινστιτούτου το οποίο λειτουργεί από το 1998 ωστόσο μέχρι σήμερα η διαχρονική προσφορά της ναυτιλίας μας αν και έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχει αποκτήσει μια συστηματική, οργανωμένη και αντάξια της σπουδαιότητας της ιστορικής προβολής. Αυτή τη νέα προσέγγιση ως προς το ρόλο που καλείται πραγματικά να διαδραματίσει το Ινστιτούτο στα επόμενα χρόνια έρχεται να επικυρώσει με τον χαρακτηριστικό όνομα «Ναυκράτης» που σημαίνει θαλασσοκράτορας αντιπροσωπεύοντας την άρρηκτη σχέση της χώρας μας με την θάλασσα αλλά και την πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Επίσης στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Γεώργιος Αλεξανδράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «το νέο
Ινστιτούτο θα έχει ως βασικούς σκοπούς αφενός την έρευνα και την μελέτη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας αλλά και της εν γένει ναυτικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων, τη διαφύλαξη σε κατάλληλους χώρους των ευρημάτων των υφιστάμενων μουσειακών συλλογών του αφετέρου δε την προβολή στο ευρύ κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό της ιστορίας, της παράδοσης και της προσφοράς της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και της ιστορίας των λιμένων της χώρας μας. Και εν κατακλείδι την προσέγγιση νέων στο ναυτικό επάγγελμα μέσω από επιμορφωτικά προγράμματα».
Στο πρόγραμμα της διημερίδας ξεχωρίζει η αυριανή θεματική ενότητα «Ναυτιλία την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής» στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο στον χαιρετισμό του να υπενθυμίζει πως τα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου «φιλοξένησαν» τότε οικογένειες προσφύγων που είχαν εκδιωχθεί.