Ανω – κάτω έχει κάνει και πάλι το ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -πέρα από τα σκληρά λόγια που ξεστομίζει ενάντια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και προσωπικά τον… ανύπαρκτο Μητσοτάκη- εμφανίζεται λάβρος κατά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αφορμή την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας.
Για την οποία, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένος να αποσπάσει σημαντικά ανταλλάγματα, καθώς προ ημερών ανακοίνωσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη την πρόθεσή του να εισβάλει ξανά εναντίον των κουρδικών επαρχιών στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Express, η ελληνοτουρκική διαμάχη που αφορά στην επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο εμπόδιο στις ελπίδες του ΝΑΤΟ για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή από τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία.
Πηγή προσκείμενη στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.
Η πηγή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».
Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι πλέον μάταιες.
Αμετακίνητος ο Ερντογάν
Σημειώνεται πως την Κυριακή ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» να ενταχθούν στη νατοϊκή συμμαχία.
Οι συνομιλίες της τελευταίας εβδομάδας μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας «δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο που αναμένονταν» μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του τούρκου προέδρου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα από το αεροπλάνο, καθώς επέστρεφε στην Τουρκία από μία επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε: «Δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν».
Σημειώνοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν επισήμανε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες δείχνουν ανοχή ή ακόμη και υποστήριξή σε τρομοκρατικές ομάδες.
Oι δέκα όροι που θέτει ο Ερντογάν
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο 10 απαιτήσεων από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Μόνο σε περίπτωση που οι απαιτήσεις αυτές ικανοποιηθούν, η Άγκυρα θα μπορεί να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Η λίστα των τουρκικών απαιτήσεων από Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:
1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.