Είναι φανερό ότι οι γείτονες έχουν αφηνιάσει μετά το επιτυχές ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και ιδιαιτέρως έπειτα από την ευρύτατη επιδοκιμασία που έτυχε η ομιλία του στο Κογκρέσο. Οι τουρκικές αντιδράσεις, επίσημες και ανεπίσημες, είναι δηλωτικές της ενόχλησης που αισθάνεται σύμπασα η τουρκική ηγεσία. Ολες αυτές οι εξάρσεις επιθετικότητας φανερώνουν κατά βάθος σύγχυση, ανησυχία και προπάντων φθόνο. Η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι ο όποιος αποκλεισμός της είναι αποτέλεσμα της δικής της αστάθειας, της δικής της συνεχούς μετατόπισης και του διαρκούς παζαριού πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον. Ο Ερντογάν και ο κύκλος του δεν δύνανται να αποτιμήσουν το κόστος της μόνιμης παλινδρόμησης. Ούτε είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πλεονέκτημα της σταθερής και ευθείας στάσης απέναντι στις όποιες κρίσεις. Γι’ αυτό και οξύνουν και επιτίθενται ολοένα και περισσότερο, μη αντιλαμβανόμενοι ότι στο παρόν περιβάλλον γίνονται σπόνσορες και χορηγοί του Μητσοτάκη. Επιτιθέμενοι και τη φήμη του ενισχύουν και τη διεθνή ακτινοβολία της χώρας μας πολλαπλασιάζουν.
Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι προσεχώς θα έχουν και άλλες ευκαιρίες ενόχλησης και φθόνου. Στο φόρουμ του Νταβός η Ελλάδα έτυχε επίσης σημαντικής υποδοχής και σεβασμού, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν παρευρισκόμενοι σε αυτή την τόσο σημαντική σύναξη. Καμία σχέση με τις παλιές κακές μέρες, τότε που οι έλληνες πρωθυπουργοί καταδιώκονταν από ρεπόρτερ μεγάλων διεθνών μέσων προκειμένου να επιβεβαιώσουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μας. Τώρα είναι το ελληνικό ψηφιακό άλμα στη διάρκεια της πανδημίας που κινητοποιεί και ενθουσιάζει τους ισχυρούς των διεθνών μίντια και των γκουρού της τεχνολογίας. Ενας από αυτούς, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft κ. Σάτια Ναντέλα, αποτιμώντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Ολα όσα κάνατε εσείς και η κυβέρνησή σας είναι φανταστικό να το βλέπει κανείς, δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε αυτή την κλίμακα».
Η Meta «βλέπει» Ελλάδα
Και δεν ήταν ο μόνος. Στελέχη του Μeta, διαδόχου εταιρείας του Facebook, ανακοίνωσαν σε κυβερνητικά στελέχη ότι προς ευόδωση των σχεδίων τους για τις υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας θα προσλάβουν 10.000 μηχανικούς στην Ευρώπη στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται και Ελληνες. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Meta εξαγόρασε την Αccusonous, μια ελληνική εταιρεία εγκατεστημένη στην Πάτρα και ειδικευμένη σε τεχνολογικά προηγμένα συστήματα ήχου. Και αυτό γιατί, όπως μας εξήγησε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης, οι νέες υπηρεσίες εικονικής πραγματικότητας στηρίζονται σε εξελιγμένα συστήματα ήχου, τα οποία και θα δημιουργούν την αίσθηση συνάντησης στον ίδιο χώρο μεταξύ δύο ή πολλών προσώπων που συνομιλούν ή συσκέπτονται από χώρα σε χώρα ή από ήπειρο σε ήπειρο. Να σημειωθεί ότι η εξαγορασθείσα ελληνική εταιρεία προηγείται τεχνολογικά των διεθνών ανταγωνιστριών της κοντά στα δύο έτη… Επίσης στο Νταβός έγινε γνωστό ότι το 2024 θα είναι έτοιμο από την Google το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων (Data) μέσω της Ελλάδας από την Ευρώπη στη Βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Κατά τον κ. Πατέλη τέτοιου τύπου διεθνούς εμβέλειας υποδομές και διασυνδέσεις ενισχύουν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, καθώς τη συνδέουν με ισχυρά διεθνικά συμφέροντα, τα οποία ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των επενδύσεών τους και είναι σε θέση να ασκήσουν την επιρροή τους σε κυβερνήσεις και χώρες.
Το μέλλον της τηλεργασίας
Μια άλλη πτυχή των συζητήσεων που είχαν οι έλληνες επίσημοι στο Νταβός συνδέεται με το μέλλον της εργασίας και ιδιαιτέρως της τηλεργασίας. Ο Πρωθυπουργός είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον πρόεδρο της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ για προωθημένα σενάρια κοινής εργασίας από εργαζομένους που κατοικούν σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη. Το πρόβλημα που εμπόδιζε έως τώρα τη συνεχή παρακολούθηση εκ του μακρόθεν ενός διεθνικού πρότζεκτ ήταν η ασυνέχεια και ο συγχρονισμός της εμπλοκής των απασχολουμένων σε αυτό. Τώρα εξελίσσεται λογισμικό που θα επιτρέπει σε ένα γκρουπ εργαζομένων που διαβιούν σε διαφορετικές χώρες να παραλαμβάνουν εν σειρά το κοινό τους έργο ανάλογα με τα ωράρια κάθε χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο ο Βρετανός, άλλοτε πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, κ. Νικ Κλενγκ μετέδωσε στον Πρωθυπουργό ότι η Meta, στην οποία πλέον προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, δεν θα ανοίξει κανένα νέο γραφείο οπουδήποτε στον κόσμο και οι νέοι εργαζόμενοι αυτής θα δουλεύουν από όπου θέλουν. Η Google, από την πλευρά της, μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση ότι καθιερώνει τριήμερη υποχρεωτική απασχόληση των εργαζομένων της στα γραφεία τους και τις υπόλοιπες από τον ιδιωτικό τους χώρο. Το συγκεκριμένο σχήμα τηλεργασίας προβλέπει, πέραν της αδείας, και τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο από όποιο μέρος του κόσμου επιθυμούν. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για αυτές τις αλλαγές στην εργασία επειδή προσβλέπει να φιλοξενήσει τέτοιους τεχνολογικά προηγμένους εργαζομένους.
Το ΔΝΤ και το… ρεύμα
Ανάμεσα στα πολλά που διηγείται ο κ. Πατέλης για αυτόν τον μαραθώνιο συναντήσεων της Αμερικής και του Νταβός είναι η διαφορά μεταξύ των πρώτων μηνών της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης και της παρούσης περιόδου. Θυμάται την πρώτη επίσκεψη στις αρχές του 2020 στην έδρα του ΔΝΤ όπου διαπραγματεύονταν αν θα τους περιμένει στην είσοδο ο Πόουλ Τόμσεν ή όχι. Και τώρα στο Νταβός τούς υποδέχθηκε ενθουσιωδώς η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα καθώς το Ταμείο αποπληρώθηκε δύο χρόνια νωρίτερα. Κοινώς ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να αναφωνήσει ότι «έξω πάμε καλά» που θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μέσα; Θα δείξει… Από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα κριθούν τα περισσότερα.
Ο Πιερρακάκης πάει ΗΠΑ
Τη σκυτάλη πάντως των διεθνών επαφών για την ψηφιακή επανάσταση παραλαμβάνει ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. Ταξιδεύει στις ΗΠΑ την τρέχουσα εβδομάδα, όπου θα έχει υψηλού τύπου συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με στελέχη της κυβέρνησης, think tanks μεγάλων πανεπιστημίων και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ανάμεσα στις πολλές υποχρεώσεις θα δώσει διάλεξη για τον ελληνικό ψηφιακό μετασχηματισμό στο New America Foundation και θα έχει επαφές με κλιμάκια διευθυντών και στελεχών του Λευκού Οίκου αρμόδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κυβερνοασφάλεια. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για συναντήσεις με σκοπό τη μετάδοση «καλών πρακτικών» που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση για το ψηφιακό άλμα του κράτους, το 5G και τις υπόλοιπες καινοτόμες υπηρεσίες του gov.gr. Kαι μαζί έχει «κλειδώσει» επαφές με επιτελικά στελέχη επενδυτικών funds που αναζητούν ευκαιρίες επενδύσεων στη χώρα μας. Ισως μάλιστα, κατά τις πληροφορίες μας, να κρύβει και άλλες εκπλήξεις ο κ. Πιερρακάκης. Ιδωμεν…
Το παρασκήνιο πίσω από τον «φόρτο εργασίας»
Η προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα επίσκεψη του αρμένιου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας. Στην πραγματικότητα, πίσω από την ακύρωση υπάρχει ολόκληρο παρασκήνιο. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», ο Αραράτ Μιζρογιάν πρόβαλε διάφορες αξιώσεις για να έρθει στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εκτός από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ζήτησε να δει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ αιτήθηκε να… απευθυνθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου. Παράλληλα, η αρμενική πλευρά ζήτησε την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας την οποία οι δύο χώρες είχαν… συνομολογήσει πριν από αρκετά χρόνια. Μετά τις μαζικές αρνήσεις που εισέπραξε ο αρμένιος αξιωματούχος, αντί να έρθει να συναντηθεί, ως είθισται, με τον ομόλογό του, επέλεξε να ακυρώσει την επίσκεψη. Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ερεβάν προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Αθήνα. Και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και για άλλες αρμενικές ενέργειες.
Ο Γιώργος Στάσσης (φωτογραφία), διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είναι ίσως το πρόσωπο των ημερών. Οι «καυτοί» λογαριασμοί του ρεύματος κυριαρχούν τούτο τον καιρό, εν όψει και των ρυθμίσεων που θα ακολουθήσουν για τον έλεγχό τους. Ο ίδιος πάντως παρακολουθεί στενά τις πολεμικές εξελίξεις στις ουκρανικές στέπες και κατά βάθος μπορεί να πει κανείς ότι αισιοδοξεί. Κατ’ αυτόν οι τιμές του φυσικού αερίου βαθμιαία θα αρχίσουν να υποχωρούν και από την πορεία τους θα εξαρτηθούν και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ. Οταν ερωτάται σχετικώς, δεν κρύβει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με σχήματα που κατέχουν ΑΠΕ και πως στοχεύει να επαυξήσει το μερίδιο της εταιρείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου δημιουργείται πλέον νέος πλούτος. Ωστόσο για τις στρατηγικού τύπου μεγάλες επιλογές παραπέμπει στα τέλη του έτους. «Τότε θα κριθεί, αξιολογώντας τις πολεμικές και ενεργειακές συνθήκες, αν θα επιχειρήσουμε άλμα τεχνολογικό μέσω των ΑΠΕ και του υδρογόνου» απαντά με νόημα στα πολλά και αγωνιώδη ερωτήματα που τίθενται.